Inovatyvūs teisininkai meta iššūkį tradicinėms teisininkų kontoroms: Mes esame arčiau verslo

Iš kairės: „Prevence“ teisinių paslaugų bendrovės įkūrėjas, vadovaujantis partneris E. Margevičius, „Prevence“ komercinės teisės grupės vadovas Pietų Lietuvoje J. Bieliauskas. „Prevence“ nuotr.

Nors teisinės paslaugos vis dar apipintos stereotipais Edgaras Margevičius – „Prevence“ teisinių paslaugų bendrovės įkūrėjas bei vadovaujantis partneris – nusprendė mesti iššūkį tradicinėms teisininkų kontoroms ir įkūrė virtualių teisinių paslaugų bendrovę, kurios tikslas tapti Nr.1 teisinių paslaugų bendrove Baltijos šalyse ir tęsti plėtrą visame pasaulyje.

Siekti šio tikslo ir būti arti verslo jam padeda komercinės teisės grupės vadovas Pietų Lietuvos regione – Justinas Bieliauskas, kuris šiuo metu su savo šeima gyvena Alytuje ir iš čia užtikrina aukščiausios kokybės teisines paslaugas regiono verslams.

Justinai, papasakok kodėl pasirinkai teisininko karjerą tęsti Alytuje?

Visų pirma norėčiau pažymėti, kad man asmeniškai Alytus yra labai brangus ir, manau, kad šis miestas su darbščiais žmonėmis gali pasiūlyti aukštą gyvenimo kokybę, ypatingai savo gyvenimą pradedančioms kurti jaunoms šeimoms.

Kalbant apie profesinę veiklą Alytuje, prieš pradėdamas dirbti „Prevence“ teisinių paslaugų bendrovėje pastebėjau, kad Alytuje veikia daug stiprių verslų, turinčių ilgametes tradicijas bei kuriasi nemažai naujų verslų. Jokia paslaptis, kad Alytuje ir Pietų Lietuvos regione jaučiamas didelis poreikis aukščiausio lygio teisinėms paslaugoms. Taip pat ne mažiau svarbi priežastis buvo noras atiduoti bent minimalią duoklę savo miestui, t. y. dalyvauti socialinėje veikloje, miesto jaunimą, mokinius, supažindinti su teisininko profesija, o mieste veikiančiam verslui suteikti kokybiškas teisines paslaugas.

Prisijungęs prie „Prevence“ turiu galimybę tobulėti kaip profesionalas ir dirbti su aukščiausio lygio projektais, gauti sostinės lygio pajamas bei mėgautis patogiu gyvenimu regione, kuriame gyvenimo ritmas yra nuosaikesnis, nėra eilių darželiuose ir pan. Na, o jeigu turiu poreikį gauti reikalingas paslaugas ar pramogas, kurių negaliu rasti Alytuje, bet kurią Lietuvos vietą pasiekiu itin greitai.

Regioninis pasiekiamumas. Edgarai, kodėl apie tai kalba šiuolaikinė teisininkų įmonė?

Mes tikime, kad teisininkų regioninis pasiekiamumas yra sėkminga mūsų verslo modelio dalis, tai didelis privalumas regionuose veikiančiam verslui. Klientas, turintis aktualų klausimą, labai vertina kai teisininkas gali sureaguoti į prašymą operatyviai ir padėti čia ir dabar.

Įgyvendinę regioninę integraciją didžiojoje dalyje Lietuvos jaučiame, kad ryšys su regiono verslais yra daug stipresnis nei centralizuotų teisinių paslaugų įmonių. Vienas kertinių aspektų yra tas, kad regioną kuruojantis partneris tampa patikimu ir šalia esančiu kontaktiniu asmeniu, o teisinių paslaugų teikimo visuma jau yra mūsų atsakomybė suburiant patikimų ir kompetentingų teisininkių ratą.

Kuo skiriasi naujas teisininkų verslo modelis nuo tradicinio teisininkų kontorų modelio? Edgarai, galbūt gali papasakoti, kokie yra šiuolaikinio modelio pranašumai ir skirtumai?

Atsižvelgiant į tai, kad mūsų teisinių paslaugų bendrovė siekia konkuruoti su stipriausiomis kontoromis Lietuvoje, svarbu pažymėti, kad mūsų verslo modelis pirmiausiai yra orientuotas į teisinių paslaugų bendrovės fiksuotų kaštų sumažinimą. Mes norime šio verslo modelio pagrindu sumažinti aukščiausio lygio teisinių paslaugų teikimo įkainius, kadangi manome, kad pastarieji yra sąlygoti neefektyvaus tradicinio verslo modelio.

Didžiausi dabartiniai teisinės rinkos žaidėjai klientus pasitinka itin prabangiuose centralizuotuose ofisuose Lietuvos sostinėje. Savo komandas kontoros taip pat buria standartiniu principu, t. y. mokamu fiksuotu mėnesiniu užmokesčiu ir kontorose taikomomis premijavimo sistemomis. Todėl ir nereikėtų nustebti, kad teisinių paslaugų įkainiai šiose kontorose yra tikrai aukšti dėl jau paminėtų stabilių fiksuotų kaštų, kurie gula ant kontorų pečių.

„Prevence“ siekia visiškai pakeisti šias senojo verslo dedamąsias ir taiko virtualios teisinių paslaugų bendrovės principus.

Pirma, didelį dėmesį skiriame nekilnojamojo turto nuomos išlaidų minimalizavimui. Pavyzdžiui, tam tikriems klientams itin patogu integruoti teisininką savo biuro patalpose, suteikti jam konkrečią laikiną paslaugų teikimo vietą. Susitikimus jau nuo pat veiklos įkūrimo stengiamės su klientais organizuoti nuotoliniu būdu, taip pat taikome nuotolinio paslaugų teikimo praktiką, t. y. mūsų teisininkai dalį laiko paslaugas teikia iš namų ir tai leidžia ženkliai mažinti veiklai reikalingą plotą. Esant poreikiui susitikti su klientu prioritetą teikiame mūsų atvykimui į klientui patogią vietą ar jo biurą. Žinoma pasitaiko ir tokių atveju kai klientams reikalinga susitikimą organizuoti reprezentacinėse vietose, todėl šiam atvejui taip pat esame pasirūpinę partnerystėmis su konkrečiais viešbučiais bei bendradarbystės centrais.

Antra, mūsų bendrovėje teisininkų atlyginimas yra paremtas projekto pajamų dalybomis, o ne fiksuotų teisininko atlyginimo pagrindu. Šis aspektas taip pat yra labai svarbus, kadangi tokio tipo teisinių paslaugų bendrovė suburia savarankiškus ekspertus, kurie nėra surišti fiksuoto atlyginimo schemomis. Galite pagalvoti kokią fiksuotų kaštų naštą turi tipinė kontora turinti 30-50 teisininkų ir kokią įtaką tai daro kontoros įkainiams, kurie pateikiami klientams. Natūralu, kad tokią armiją išlaikant vidiniais resursais būtina nustatyti ir atitinkamą valandinį įkainį. Tačiau „Prevence“ apjungia savarankiškus ir savo klientų ratą jau turinčius konkrečios srities ekspertus, kurie automatizuotos sistemos pagrindu dalijasi projekto pajamas (t. y. atvedusiam ir dirbančiam partneriui tiesiog paskirstoma konkreti projekto pajamų dalis). Taigi, tradicinio teisinių paslaugų verslo atstovai masto kokį valandinį įkainį nustatyti, kad jis padengtų ir fiksuotos kontoros kaštus. Tuo tarpu mūsų bendrovė ir partneriai suprasdami, kad dalijasi konkretaus projekto kaštus pirmiausia siekia būti maksimaliai efektyvūs tam, kad galėtų ir patys daugiau uždirbti.

Mūsų nuomone, toks teisinių paslaugų teikimo verslo modelis būtent ir atspindi teisininko profesijos esmę, kurioje prabangūs ofisai ir kiti jų atributai, niekaip neprisideda prie kokybiškos intelektiniu pagrindu grįstos paslaugų teikimo filosofijos.

Justinai, kalbant apie virtualumą, kaip tai atsiskleidžia jūsų darbo principuose?

Virtualumas mūsų veikloje pasireiškia per galimybę klientui pasirinkti, kokiu būdu bendrauti ir dirbti su mumis. Esant poreikiui galime su klientu bendrauti tradicinių susitikimų metu, dirbti su fiziniais dokumentais arba galime pasiūlyti klientui dirbti virtualiai, t. y. su klientu bendrauti vaizdo konferencijų skambučiais, rengti ir keistis elektroniniais dokumentais per saugias elektronines platformas. Visada savo klientams rekomenduojame dirbti būtent tokiu būdu, kadangi toks veiklos būdas leidžia pasiekti galutinį rezultatą ženkliai operatyviau ir mažesniais kaštais.

Edgarai, ar nuotolinis darbas neapsunkina darbo su klientais? Kaip vykdote tarpregioninį bendradarbiavimą?

Mes nuo pat „Prevence“ veiklos pradžios teikėme savo klientams virtualias paslaugas ir dėl to nesulaukėme jokių neigiamų atsiliepimų, atvirkščiai tai mums labai sėkmingai pasiteisino. Šalyje galiojantis karantinas pakeitė daugelio verslininkų požiūrį, todėl mūsų taikomas veiklos modelis tapo dar labiau priimtinesnis, nuotolinis darbas tikrai neapsunkina darbo su klientais, o atveria daugiau galimybių. Kaip ir minėjau anksčiau, tiek su klientais, tiek su savo kolegomis bendraujame vaizdo konferencijų būdu, rengiame elektroninius dokumentus, naudojame kitus savo IT įrankius, tai leidžia sėkmingai dirbti ir bendradarbiauti dirbant skirtingose Lietuvos vietose.

Justinai, esate BNI Alytis narys. Koks BNI vaidmuo „Prevence“ plėtroje?

Prie BNI Alytis prisijungėme ganėtinai neseniai, t. y. 2020 m. spalio mėn., tačiau jau per tokį trumpą laiką spėjome įvertinti BNI naudas. Prieš prisijungiant prie BNI Alytis turėjome viziją, kad dalyvavimas BNI veikloje padės mums tapti labiau matomiems ir žinomiems Alytuje, susipažinti su vietiniais verslininkais bei greičiau gauti reikiamus kontaktus Alytuje ir kituose Lietuvos miestuose. Džiaugiamės, kad BNI bendruomenė suteikė galimybę mūsų įmonei „Prevence“ tapti labiau matomiems tarp Lietuvos verslininkų.

Kokius pastebite pasikeitusius verslo įpročius Lietuvoje jau beveik metus besitęsiant karantinui?

Verslo įpročiai tikrai pasikeitė. Nuo fiziniu kontaktu pagrįsto darbo santykiai staiga perėjo į bendradarbiavimą nuotoliniu būdu. Karantino laikotarpis dar labiau parodė, kad nuotolinis darbas yra efektyvesnis, leidžia išsaugoti daugiau laiko, turėti geresnę koncentraciją atliekant specifines užduotis ramesnėje aplinkoje.

Mūsų verslui labai naudinga buvo tai, jog neturėjome prisitaikyti prie šių pokyčių, kadangi tokius darbo principus taikėme nuo pat veiklos pradžios. Ir nors anksčiau daugeliui šie principai atrodė neįmanomi efektyviam rezultatui pasiekti, o šiandien pastebime, kad daugeliui verslo atstovų, nuotolinio darbo praktika išliks įprasta net ir po pandemijos laikotarpio.

Justinai, kokius pranašumus turi Alytus, kaip miestas, vystant verslą jame?

Alytus yra labai kompaktiškas miestas, todėl visus kilusius klausimus galima išspręsti greičiau, negaištant laiko transporto grūstyse, todėl logistiškai ir komunikacine prasme procesai čia vyksta greitai. Taip pat esame labai geroje geografinėje lokacijoje, tiek Vilnius, tiek Kaunas automobiliu yra pasiekiamas per valandą laiko. Alytus turi stiprų profesinio rengimo centrą bei aukštojo mokslo įstaigą, kokybiškas socialinio gyvenimo sąlygas. Iš savo kasdienybės matau, kad visos šios ypatybės sudaro palankias sąlygas kurti ir vystyti verslą Alytuje.

Justinai, ko palinkėtumėte pradedantiesiems teisininkams, kurie norėtų sugrįžti dirbti į savo gimtąjį miestą?

Jauniesiems teisininkams, norintiems grįžti dirbti į savo gimtąjį miestą, rekomenduoju išstudijuoti esančią teisinių paslaugų rinką, nustatyti ko trūksta arba ką galima būtų daryti geriau ir tiesiog nedvejoti ir nuosekliai siekti užsibrėžto tikslo. Taip jaunas asmuo tikrai ras savo vietą regioninėje erdvėje ir sulauks išskirtinės profesinės sėkmės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *