Knygnešystė Alytuje atgijo: knygas negalią turintiems skaitytojams bibliotekininkė pristato į namus

O. Demenkova

Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos padalinys – Dainavos biblioteka – ypatingais saitais susietas su žmonėmis, patiriančiais sveikatos sunkumų. Ši biblioteka dalijasi patalpomis su Alytaus neįgaliųjų užimtumo centru, kuriame susitelkusios miesto neįgaliųjų organizacijos.

Tokia kaimynystė suformavo kiek ypatingą Dainavos bibliotekos veiklos pobūdį. Jos fonduose esančiomis garsinėmis knygomis mielai naudojasi aklieji ar silpnaregiai. Tokių knygų klausytojų Alytuje – beveik pusšimtis. Tiesa, kiek mažiau populiarios, bet skaitytojų taip pat mielai skolinamos ir knygos Brailio raštu.

Dar viena savita Dainavos bibliotekos darbo kryptis – knygų pristatymas į namus. Pasibaigus tiesioginio lankytojų aptarnavimo darbo valandoms, Dainavos padalinio vyresnioji bibliotekininkė Olesia Demenkova ima ruošti skaitytojams „lauknešėlį“.

Su krepšiu, pilnu knygų, ji apkeliauja ne tik Dainavos, bet ir tolimesniuose mikrorajonuose išsidėsčiusius daugiabučius ar individualius namus. Judėjimo sunkumų turintiems alytiškiams Olesios vizitai kelia nemenką džiaugsmą. Juk pomėgis skaityti daugeliui iš jų – vienas iš nedaugelio jiems pasiekiamų gyvenimo malonumų. Tiesa, karantino metu įvyksta tik bekontaktis knygų perdavimas, o pokalbiai apie skaitymo įspūdžius atidedami palankesniems laikams. Šiuo nelengvu laikotarpiu bibliotekininkei mielai patalkina ir socialinės darbuotojos.

„Dauguma mano skaitytojų, kuriuos lankau namuose, laukia „ko nors lengvesnio“. Moterys – meilės romanų, ypač Irenos Buivydaitės knygų, o vyrams patinka detektyvai, pasakojimai apie keliones, nuotykinė literatūra, – pasakoja O. Demenkova. – Kai kurie mano „naminiai“ skaitytojai domisi leidyklų naujovėmis, naršo internete, klauso knygų apžvalgas per Lietuvos radiją ar televiziją ir visada turi konkrečių autorių ar pavadinimų sąrašą. Šie skaitytojai – patys kantriausi, nes juk tenka palaukti, kol jų pageidavimai iš leidyklų atkeliaus į bibliotekos lentynas“.

„Kai kurie skaitytojai daugybę metų savomis kojomis į biblioteką atkeliaudavo, aš labai gerai žinau jų „literatūrinį skonį“. Tačiau gyvenimas pasisuka vakarop, paūmėja ligos, ir tenka užsidaryti tarp keturių sienų. Laimė, kad skaitymo pomėgis niekur nedingsta ir man malonu, kad galiu su savo skaitytojais palaikyti ryšį ir toliau, tik kitokiu būdu“, – sako Olesia.

Knygnešystės paslauga mielai naudojasi daugiau nei trys šimtai alytiškių. Žmonėms su negalia ir sunkiai vaikštantiems ar visai nevaikštantiems senjorams skolintis iš bibliotekos knygas – puiki laisvalaikio praleidimo galimybė.

Pasiteirauti dėl knygnešystės paslaugos teikimo sąlygų ir užsisakyti knygas galima šiais Dainavos bibliotekos (Vilties g. 34) kontaktais: tel. (8 315) 34 806, el. p. olesia.demenkova@alytus.mvb.lt.

Ilonos Krupavičienės nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *