Paslaugas Alytaus neįgaliesiems teiksianti asociacija kelia sąlygas: įžūlumas ar standartas?

Į Alytų žengia dar viena paslaugas neįgaliesiems teiksianti nevyriausybinė organizacija „Savarankiškas gyvenimas“. Prie jos įkūrimo prisidėjo Ričardas Dubickas, Rokas Jarašius ir Kristina Dūdonytė. Dzukijosveidas.lt, Alytaus miesto savivaldybės ir Ričardo Paltanavičiaus nuotraukų koliažas.

Į Alytų žengia dar viena paslaugas neįgaliesiems teiksianti nevyriausybinė organizacija „Savarankiškas gyvenimas“. Politikai dar praėjusių metų pabaigoje palaimino sprendimą jai panaudos pagrindais suteikti patalpas buvusioje Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykloje. Pasirašyti sutarties nevyriausybininkai neskuba, nes laukia, kol savivaldybė patalpas suremontuos ir pritaikys negalią turintiems asmenims. Būtent ši detalė užkliuvo kai kuriems Alytaus miesto tarybos nariams, svarstantiems, ar tik nenutiks kaip su lape – pirmiausia įkiša uodegą, o po to ir visa vidun įsibrauna.

Aptarė galimybes dėl remonto

Praėjusių metų gruodžio 22 dieną Alytaus politikai priėmė sprendimą panaudos pagrindais 5 metams su galimybe sutartį pratęsti dar penkmečiui perduoti maždaug 200 kv. m. dydžio buvusios Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos patalpas Vilniuje registruotai asociacijai „Savarankiškas gyvenimas“. Ši nevyriausybinė organizacija savivaldybei už patalpas nemokės jokių mokesčių, tik įsipareigoja padengti komunalinius mokesčius.

Gal viskas atrodytų įprasta, jeigu ne viena Alytaus politikams užkliuvusi detalė – asociacijos atstovai tikisi, kad patalpas jie perims tik po savivaldybės sąskaita atlikto patalpų remonto ir jų pritaikymo neįgaliesiems.

Pirmadienį kaip tik su asociacijos atstovais, architektais ir savivaldybės vicemerais Povilu Labuku ir Jurgita Šukevičiene bei Investicijų, ekonomikos ir biudžeto komiteto pirmininke Skaiste Ulčickaite buvo apžiūrėtos minimos patalpos. Taip pat buvo aptartos galimybės jas pritaikyti neįgaliesiems bei remonto darbai.

Asociacijai „Savarankiškas gyvenimas“ planuojamos suteikti patalpos buvusioje Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykloje. Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

Politikui kilo įtarimų dar posėdyje

Tarybos posėdyje sprendžiant klausimą dėl minėtų patalpų perdavimo asociacijai, Alytaus miesto tarybos narys Andrius Jučas, tarsi nujausdamas dėl neeilinės situacijos susiklostymo, iškėlė klausimą, ar tik neturės asociacija kokių nors papildomų ketinimų.

Alytaus miesto tarybos narys Andrius Jučas. A. Jučo albumo nuotrauka.

„Kai jie prašė šių patalpų, aš per tarybos posėdį paklausiau, ar ši organizacija planuoja patalpas įsirengti savo lėšomis, ar po to tik nebus papildomų norų, pavyzdžiui, savivaldybei siūlyti pirkti jų paslaugas. Tąkart atstovai patikino, kad nereikalaus nieko, tačiau galiausiai paaiškėja, kad patalpų remonto darbus turės apmokėti savivaldybė. Kol kas, mano žiniomis, jokie pinigai tam nėra paskirti, o projektą asociacija daro iš savo lėšų, tačiau statybinę sąmatą kažkokią vis tiek reikės daryti, o taryba spręs, skirti jiems pinigų ar ne. Tačiau tikiuosi, kad jie nepateiks prašymo apmokėti, nes jų pažadas sprendžiant dėl šių patalpų perdavimo buvo būtent toks“, – vylėsi A. Jučas.

Jis atkreipė dėmesį į nusistovėjusią praktiką, kad panaudos gavėjai įprastai patalpas susiremontuoja ir įsirengia patys.

„Pamatysime, ar šįkart tai nebus išimtis ir kitiems panaudos gavėjams sukurtas precedentas“, – sakė A. Jučas.

Asociacijos norai prasilenkia su galimybėmis?

Asociacijos norai, kad jai skirtos patalpos būtų suremontuotos ir pritaikytos neįgaliesiems savivaldybės lėšomis, akivaizdžiai per dideli pasirodė ir Alytaus miesto tarybos nariui Valerijui Venciui. Jis teigė visuomet palaikantis dėmesio, pagalbos neįgaliesiems poreikį ir būtinybę, tačiau esą, tarybai pritarus sprendimui skirti patalpas minėtai organizacijai, jau po to reikalauti, kad savivaldybė jas dar ir suremontuotų bei nupirktų baldus, yra prasilenkimas su savivaldybės finansinėmis galimybėmis. Pasak jo, net ir teisiškai savivaldybė to negali daryti.

Alytaus miesto tarybos narys Valerijus Vencius. V. Venciaus albumo nuotrauka.

„Man neteko girdėti, kad koks nors juridinis asmuo, panaudos būdu gavęs Alytaus miesto savivaldybei priklausančias patalpas, dar reikalautų jas ir suremontuoti. Be to, viešai buvo išsakyta asociacijos atstovų pozicija, kad jiems reikia būtent šių patalpų, o planuose yra rasti rėmėjų arba teikiant mokamas paslaugas užsidirbti lėšų ir numatytai veiklai pritaikyti patalpas savarankiškai. Gerai pamenu, kai jie, pristatydami idėją tarybos nariams, tikino, jog tų patalpų būklė juos tenkina ir net turi parengę jų įveiklinimo planą. Visa ši situacija mane verčia manyti, kad bandoma pasinaudoti neįgaliųjų padėtimi“, – kalbėjo politikas.

Beje, asociacijos atstovai išties buvo išreiškę norą ir dėl patalpų apstatymo baldais. Organizacijos „Savarankiškas gyvenimas“ atstovai dėl patalpų panaudos daugiafunkcio centro steigimui į savivaldybę kreipėsi dar praėjusių metų lapkričio pabaigoje. Šios organizacijos prezidento Ričardo Dubicko pasirašytame rašte prašoma panaudos teise asociacijai „Savarankiškas gyvenimas“ skirti patalpas buvusioje Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykloje, kurios esą atitinka visus reikiamus patalpoms keliamus kriterijus. Rašte išreikštas noras patalpas perimti Alytaus miesto savivaldybei atlikus bazinį remontą ir apstačius reikiamais baldais. Esą kita reikiama įranga asociacija planuoja pasirūpinti pati, pasitelkiant neįgaliųjų tėvų finansinę pagalbą, ieškant kitų finansavimo galimybių, vykdant projektinę veiklą.

Sutartį pasirašys tik po remonto

Politikai laikosi nuomonės, kad tokie asociacijos lūkesčiai yra įžūlūs, o dar įžūliau yra pareikšti, kad patalpų panaudos sutarties nevyriausybininkai nepasirašys, kol nebus atliktas remontas.

Telefonu susisiekus su R. Dubicku, jis patvirtino, kad kol kas patalpų panaudos sutartis nėra pasirašyta. Esą organizacijos atstovai išties tikisi, kad patalpomis naudotis pradės tik po savivaldybės lėšomis atlikto remonto ir jų pritaikymo neįgaliesiems. Esą tik tuomet bus pasirašyta ir panaudos sutartis.

„Planuojame teikti paslaugas vaikams ir suaugusiems su intelekto ir psichikos sutrikimais, kurių negali užtikrinti valstybė“, – sakė R. Dubickas ir tikino, kad Alytuje įvairios vietovės neįgaliesiems praktiškai yra neprieinamos, todėl ir prašymą savivaldybei pritaikyti patalpas neįgaliesiems laiko niekuo neįprastu. O dėl patalpų remonto, tai esą tenorima tik, kad patalpos atitiktų visus higienos reikalavimus.

Jis patikino, kad organizacijos atstovai nesitikintys daugiau jokių kitokių finansinių resursų iš savivaldybės biudžeto, mat planuojama papildomų finansinių galimybių ieškoti ministerijos, kitų institucijų, įvairių projektų lygmenyje.

„Tikrai neketiname užkrauti finansinės naštos savivaldybei, kad ji kompensuotų paslaugų kainas jų gyventojams. Savivaldybė jau duoda mums patalpas, kurias prašome suremontuoti ir pritaikyti neįgaliesiems. Visa kita mes įsikursime savo pajėgomis“, – kalbėjo R. Dubickas.

Savivaldybė skirs beveik 12 tūkst. eurų

Alytaus miesto vicemeras Povilas Labukas patvirtino, kad šių metų Alytaus miesto savivaldybės biudžete iš tiesų yra numatyta beveik 12 tūkst. eurų buvusių Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos patalpų pritaikymui neįgaliesiems.

Alytaus miesto vicemeras Povilas Labukas. Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

„Nepriklausomai nuo to, kas veikia savivaldybei priklausančiose patalpose, turime užtikrinti, jog patalpos tarnautų kuo platesnei mūsų bendruomenės daliai. Taigi, ir judėjimo negalią turintiems asmenims turi būti sudaromos sąlygos laisvai judėti ir gauti reikalingas paslaugas“, – paaiškino vicemeras ir patikino, kad šiuo metu asociacija „Savarankiškas gyvenimas“ su savivaldybe dar nėra pasirašiusi panaudos sutarties, tą daryti ketina po patalpų pritaikymo neįgaliesiems.

Buvusios Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos pastatas, kuriame planuoja įsikurti nevyriausybinė organizacija „Savarankiškas gyvenimas“. Dzukijosveidas.lt nuotrauka.

Kokias paslaugas teiks gyventojams?

Kodėl ši Vilniuje registruota organizacija nusprendė pirmąjį savo paslaugų centrą atidaryti būtent Alytuje? Ar jos atstovai čia mato paslaugų neįgaliesiems trūkumą, kai Alytaus mieste pagalbą neįgaliesiems teikia ne viena įstaiga?

Jau minėtame organizacijos „Savarankiškas gyvenimas“ atstovų rengtame rašte planuojamų teikti paslaugų poreikis grindžiamas argumentuojant, kad Alytaus mieste nėra efektyvių būdų neįgaliems asmenims ir jų artimiesiems integruotis visuomeniniame gyvenime, trūksta galimybių socializuotis ir būti Alytaus miesto bendruomenės dalimi. Esą asociacija „Savarankiškas gyvenimas“ ruošiasi užpildyti šią spragą ir įsteigti daugiafunkcį centrą atskirtį patiriantiems, negalią turintiems Alytaus miesto gyventojams. Šiame centre planuojamos teikti kineziterapijos, ergoterapijos, masažo, psichologo, specialiojo pedagogo, elgesio terapeuto, atvejo vadybininko, darbinio užimtumo suaugusiems žmonėms su negalia, psichologinės pagalbos tėvams paslaugos.

Numatomas pradinis mėnesinis mokestis už pasirinktas paslaugas daugiafunkciame centre – 100 eurų per mėnesį planuojant užsiėmimus iki 40 val. per savaitę. Taip pat planuojama teikti laikinojo atokvėpio paslaugą tėvams, kuriems už šią paslaugą tektų mokėti 25 eurus už parą.

Prieš trejus metus oficialiai įkurta asociacija „Savarankiškas gyvenimas“ yra registruota Vilniuje. Pasak R. Dubicko, pirmasis šios organizacijos daugiafunkcis centras planuojamas įkurti Alytuje, o ateities planuose yra ir tokio pat pobūdžio centrai kituose Lietuvos miestuose.

Oficialiame asociacijos tinklalapyje rašoma, kad du aktyvistai, Rokas Jarašius ir Kristina Dūdonytė sumanė burti ir vienyti žmones su negalia kovoti už savo teises. Asociacijos komandą sudaro jos prezidentas R. Dubickas, asociacijos valdybos pirmininkas advokatas, teisininkas, dėstytojas, žurnalistas Žilvinas Mišeikis bei asociacijos valdybos narė Kristina Dūdonytė. Naujienų portalo „Dzūkijos veidas“ duomenimis, asociacijos veikloje aktyviai dalyvauja ir alytiškė Kristina Nekrašienė.

Asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ aktyvistai – jos prezidentas Ričardas Dubickas, Rokas Jarašius ir Kristina Dūdonytė. Ričardo Paltanavičiaus nuotrauka.

„Paslaugos Alytuje galėtų būti intensyvesnės“

Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė patikino, kad Alytaus mieste įvairių paslaugų neįgaliesiems spektras viso Lietuvos Pietų regiono atžvilgiu yra išvystytas gan plačiai. Paslaugos užtikrinamos visų socialinių grupių atstovams.

Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė. Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

„Kalbant apie paslaugų prieinamumą neįgaliesiems, visuomet galima daryti daugiau ir geriau. Mūsų mieste yra ir institucinė globa, ir dienos socialinė globa, paslaugos į namus, pavėžėjimas ir t.t. Manyčiau, kad gera praktika yra ir kai tam tikros paslaugos perkamos iš nevyriausybinių organizacijų per projektinę veiklą. Tokiu būdu savivaldybė yra įsigijusi asmeninio asistento paslaugą, socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje, užimtumo, palydėjimo, meninių gebėjimų ir kitas paslaugas. Turime nupirkę paslaugų ir iš privataus verslo, tai ilgalaikė globa senyvo amžiaus ir negalią turintiems asmenims“, – pasakojo vicemerė.

Pasak jos, ypač didelis dėmesys yra skiriamas asmenims su negalia. Nuo kitų metų įtraukusis ugdymas tampa prioritetine sritimi. Pagal įstatymą, savivaldybė paslaugas neįgaliesiems turi užtikrinti iki 21 metų, o vėliau jų teikimas pereina į privataus sektoriaus arba nevyriausybinių organizacijų rankas.

„Paslaugų neįgaliesiems mūsų mieste yra nemažai, nors jos galėtų būti intensyvesnės“, – sakė mero pavaduotoja. Ji pabrėžė, kad šiuo metu nėra numatyta savivaldybės biudžeto lėšomis pirkti paslaugų iš asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ ir apskritai apie tai kalbėti yra per anksti.

4 komentarai apie “Paslaugas Alytaus neįgaliesiems teiksianti asociacija kelia sąlygas: įžūlumas ar standartas?

  1. Keisti norai. Neįgalieji gal net neįsivaizduoja kiek kliūčių reikės įveikt.

  2. Vencius savo projektui nupirkti mieste stovus su dėžėmis šunų ekskrementams tai nemato ir nerašo, kad tai prasilenkia su savivaldybės finansinėmis galimybėmis. Ar jam šunų ir
    jų šeimininkų gerovė yra svarbiau už neįgalių žmonių ???

  3. Tai kodėl mokykla, kuri gaudavo daug projektinių lėšų yra tokia baisi?
    Kur visos lėšos ponas direktoriau Draugeli?
    Vieną mokyklą sužlugdei dabar ir kitą sužlugdysi.
    Ponia Jurgita, išvardinkite įstaigas kur dėtis po 21 metų. Mes tikrai jų nežinome.
    Tai kur visi pinigai išvaistyti su kieno žinia?
    Girdime dabar ir negerų dalykų apie Likiškėlių mokyklą, kad tik savi statomi į darbo vietas.
    Kur Draugelis ten korupcija. Atidžiai žmonės sekite ką jis daro. Tėveliai sukluskite, uždarys jis jūsų vaikų mokyklą.
    Paminėsite mano žodį.

  4. Visi mieste žino kokiose šiltnamio sąlygose gyvavo Jaunimo mokykla, kokie srautai pinigų ten buvo nukreipiami, kokie miesto įžymūs žmonės ten buvo įdarbinami, kad mokytojų ten buvo daugiau negu mokinių ir t.t Visi žino, kad Draugelis yra šv.skyriaus vedėjo draugelis 🙂 Švogerizmas gyvavo ir gyvuos, kol teisėsauga šiokių reikalų nesiims aiškintis. Mokyklos turtas suniokotas o kaltų nėra?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *