Potencialiems Alytaus pramonės parko investuotojams – lengvatų dalybos

Alytaus pramonės parkas. AMS nuotr.

Šiuo metu įkurtuvių džiaugsmais bei rūpesčiais Alytaus pramonės parke gyvena 5 įmonės – statybos vyksta arba artėja prie pabaigos bendrovių „Dvaro žuvys“, „Gilmera“, „Durga“, „VIRPIL“ bei „Muldaigis“ išsinuomotuose sklypuose.

Kaip portalui Dzūkijosveidas.lt sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėja Auksė Juonienė, šiuo metu yra išnuomota beveik 24,2 ha parko ploto, dar beveik 10 ha užima privatūs žemės sklypai.

14-kos sutarčių investicijos siekia apie 37,4 mln. eurų, sukurtos 384 darbo vietos. Tiesa, vedėja užsimena, jog savivaldybė yra sulaukusi prašymo sudaryti naują investicijų sutartį.

Alytaus pramonės parkas šiuo metu gali pasiūlyti daugiau kaip 21,4 ha laisvo ploto ir 17 žemės sklypų. „Deja, bet dalies sklypų negalima įveiklinti dėl esamos vietovės, į kurią įeina jų plotas (apaugę mišku ir pan.). Bendradarbiaujame su „Investuok Lietuvoje“ ir žinome, jog užsienio arba stambesni investuotojai ieško didesnių plotų sklypų, deja Alytaus pramonės parke didžiausias turimas plotas – virš 5 ha, kai paprastai ieškoma virš 10 ha sklypų“, – pažymi A. Juonienė.

Pasak jos, investuotojų į Pramonės parką Alytaus miesto savivaldybė stengiasi pritraukti siūlydama įvairias lengvatas.

Pavyzdžiui, įmonės, per sutartyje numatytą laikotarpį investavusios į naujo objekto statybą ir įrengimą, į kurį kapitalo investicijos pasiekė ne mažiau kaip 500 000 eurų sumą į vieną išnuomoto žemės sklypo hektarą (ne mažiau kaip 5 000 eurų į vieną arą), sukūrusios naujas darbo vietas (ne mažiau kaip 10 naujų darbo vietų į vieną išnuomoto žemės sklypo hektarą) ir pradėjusios veiklą, 7 mokestinius laikotarpius, pradedant tuo mokestiniu laikotarpiu, kurį ši investicijų suma buvo pasiekta, atleidžiamos nuo to žemės sklypo, į kurį investuota, žemės nuomos mokesčio ir nuo naujai sukurto nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo, o kitus 3 mokestinius laikotarpius šie mokesčiai bus sumažinti 50 procentų.

Taip pat  yra vykdomas patirtų išlaidų žemės sklypo ar kelių sutvarkymo darbams kompensavimas:

1. kompensacijos suma negali būti didesnė nei 5 proc. investicijų sutartyje investuotojo įsipareigotos investuoti sumos, neviršijant de minimis valstybės pagalbai nustatyto maksimalaus dydžio;

2. išlaidos gali būti kompensuotos tik pasiekus 50 proc. investicijų sutartyje investuotojo įsipareigotų padaryti investicijų sumos;

3. išlaidos gali būti kompensuotos tik įsipareigojus investuoti ne mažiau kaip 500 000 eurų į vieną išnuomoto žemės sklypo hektarą ir įsipareigojus sukurti naujas darbo vietas (naujai įmonei) arba darbo vietų pokytis (mieste jau veikiančiai įmonei) – ne mažiau kaip 10 naujų darbo vietų į vieną išnuomoto žemės sklypo hektarą;

4. kompensacija negali būti didesnė nei 75 proc. patirtų ir nustatytų tinkamų kompensuoti žemės sklypo sutvarkymo darbų išlaidų, o išlaidos patirtos ne seniau nei 24 mėnesių nuo prašymo skirti kompensaciją pateikimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *