Alytaus vadovybės ir „Raguvilės“ konfliktas perauga į planus kreiptis į teismą ir draudėjus

 

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis ir bendrovės „Raguvilė“ direktorius Virginijus Brazauskas jau viešai apsikeitė grasinimais nutraukti sutartį bei kreiptis į įmonę laidavusius draudėjus ir „Raguvilei“ skirtas baudas skųsti teismui. Alytaus miesto savivaldybės ir V. Brazausko albumo nuotraukos.

Panašu, kad dėl kelių ir šaligatvių valymo paslaugų kokybės įsiplieskęs konfliktas tarp bendrovės „Raguvilė“ ir Alytaus miesto valdžios įgauna pagreitį. Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis nelinkęs nuolaidžiauti, o susidariusią situaciją miesto gatvėse ir šaligatviuose vertina labai griežtai. Įmonei jau yra išrašyta baudų už daugiau nei 7 tūkst. eurų. Be to, pagrasinta, kad jeigu situacija nesikeis, bus svarstoma su įmone nutraukti sutartį bei kreiptis į įmonę laidavusius draudėjus. Kantrybė dėl esą nuolatinių iš miesto vadovo atskriejančių žeminimų bei engimo išseko ir pastaruoju metu tik neigiamame kontekste linksniuojamos „Raguvilės“ vadovui Virginijui Brazauskui. Jis pasirengęs toliau besitęsiančius ginčus spręsti teisme.

Neneigė ir savo kaltės

Direktorius neneigė, kad vos per porą dienų pripusčius sniego keliasdešimt centimetrų, jo įmonė tiesiog nepajėgė susitvarkyti.

„Pripažįstu iš dalies, kad ir mes neįvertinome tokios situacijos. Pirmą kartą gyvenime turėjome tokį snygį ir neįvaldėme jo, tačiau juk tokie mes buvome ne vieninteliai. Turime suprasti, kad čia yra sudėtinga situacija ir turėtų būti taikomi protingumo kriterijai. Visa ši situacija man veikiau panaši į susidorojimą su įmone, mat čia atvažiavę žemaičiai tvarko. Bet juk įmonėje dirba ir alytiškių. Alytuje tikrai taikomi dvigubi standartai – vienos įmonės už tuos pačius dalykus toleruojamos, o nevietinės įmonės baudžiamos“, – kalbėjo „Raguvilės“ vadovas.

Alytaus merui kelininkus išsikvietus į kabinetą, V. Brazauskas buvo pasiruošęs iš miesto vadovo išgirsti priekaištų ir į juos atsižvelgti, tačiau, jo tikinimu, labai tikėjosi ir konstruktyvaus dialogo, į kurį meras esą nesileido.

„Meras daro viešą akciją mūsų sąskaita ir nori išjoti baltu žirgu. Aš dar savaitgalį jį kviečiau kartu važiuoti į miestą, savo akimis pamatyti, kas dedasi, kad mes stringame ir negalime pilnai įvykdyti sutartinių įsipareigojimų dėl nenugalimos jėgos. Mieste daug sniego ir neturime, kur jo padėti. Tačiau meras atšovė, kad jam laisvadienis, nors Facebooke jis budi 24 valandas per parą. Be to, man buvo pasakyta, kad sniegas nebus niekur išvežamas, išskyrus kelias pavojingiausias vietas, nes tam biudžete nėra pinigų. Tačiau yra dar dvi sutartys sudarytos su įmonėmis, kurios vieną sniego kubą gali išvežti už 10 euro centų. Kodėl meras nepasinaudojo šiomis sutartimis ir nedavė užsakymų? Aš tikrai kelsiu klausimą, kodėl nebuvo perkama sniego išvežimo iš miesto centro ir Putinų mikrorajono paslauga? Sutikite, kad, norint tinkamai suteikti paslaugą, tam reikia suteikti ir tinkamas sąlygas. Man buvo pasakyta, kad čia mano problema. Bet juk atsakomybė prieš miesto gyventojus šioje situacijoje turėtų būti abipusė. Gatvę nuvalėme, bet sniego tai neturime kur padėti. Aš 700 tonų druskos supyliau ir sandėlis jau beveik tuščias“, – apmaudą liejo įmonės vadovas.

Teismui skųs baudas

Iki vasario 4 dienos Alytaus miesto savivaldybės administracija dėl netinkamai nuvalytų miesto gatvių bei šaligatvių bendrovei „Raguvilė“ yra skyrusi beveik 7 tūkstančius eurų baudų. Alytaus miesto savivaldybės administracijos specialistai ir kasdien vertina miesto gatvių būklę, tad baudų suma dar gali išaugti.

V. Brazauskas tikino, kad iš pradžių įmonei skiriamas baudas priėmė kaip iš dalies pelnytas, tačiau galiausiai kantrybė išseko, kai toks Alytaus miesto valdžios kategoriškumas peraugo į esą tendencingą jo įmonės engimą.

Dabar „Raguvilės“ vadovas konsultuojasi su teisininkais ir planuoja šį viešumoje garsiai nuskambėjusį ginčą perkelti į teismo suolą. „Skųsime savivaldybės paskirtas baudas. Pažeminimų mums gana. Žeminami ir mūsų darbuotojai, kurie irgi išgyvena dėl tokios situacijos. Galbūt neturiu teisės šitaip griežtai kalbėti, bet viskam yra ribos. Ponas meras man davė žodį, kad duoda laiko iki trečiadienio viską susitvarkyti, o jau antradienį mums aktą pristatė. Mes šiandien patiriame nuostolius ne baudomis, o įmonės pelnu iš kitų veiklų“, – dėstė direktorius.

V. Brazausko tikinimu, Alytaus miesto savivaldybės administracija įmonei „Raguvilė“ per sausį sumokėjo 60 tūkst. eurų su PVM, o vasariui esą numatyta 38 tūkst. eurų su PVM. Vienam vasaros metu mėnesiui įmonei vidutiniškai skiriama apie 18 tūkst. eurų.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus specialistų teigimu, tik už mechanizuotą Alytaus miesto gatvių valymą pernai įmonėms buvo sumokėta 390 tūkst. eurų. Įvertinant tai, kad pernai žiemos praktiškai nebuvo, tai savivaldybė jokių papildomų paslaugų žvyruotų gatvių valymui nepirko. Šiemet žieminiam gatvių valymui papildomai savivaldybė jau išleido apie 16 tūkst. eurų.

Miesto ūkio skyriaus specialistai patikino, kad gatvių ir šaligatvių valymo kontrolę vykdo kasdien ir po keletą kartų, net ir savaitgaliais. Nustatytus pažeidimus fiksuoja nuotraukose. Apie netenkinamą gatvių ir šaligatvių būklę savivaldybės specialistams praneša ir patys Alytaus gyventojai.

Įžvelgia sutarties sąlygų ydų

V. Brazaukas kalbėjo ir apie sutarties su savivaldybe sąlygų ydas, pagal kurias esą tik ir žiūrima, kaip „nubauduoti“ įmonę.

Alytaus miesto meras N. Cesiulis neslepia nepasitenkinimo įmonės „Raguvilė“ darbu.  Jis atkreipė dėmesį, jog kai kurios iš sutarties nuostatų yra pakankamai ydingos ir nepalankios būtent miesto gyventojams, kadangi savivaldybė yra įsipareigojusi kone trečdalį metinės sumos rangovui, nepriklausomai nuo oro sąlygų ir darbų kiekio sumokėti per gruodžio ir sausio mėnesius.

Sutartyje numatyta, kad į paslaugos kainą įeina tik sniego išvežimas iš A. Juozapavičiaus, Merkinės ir Kauno gatvių, už sniego išvežimą nuo perėjų ir autobusų stotelių ir kitose vietose savivaldybė turi mokėti papildomai.

Kreipsis į įmonę laidavusius draudėjus

Taip pat dėl netinkamai įvykdytų sutartinių įsipareigojimų svarstoma kreiptis ir į draudimo bendrovę, laidavusią „Raguvilės“ įsipareigojimų užtikrinimą.

Laidavimo draudimo rašte numatyta išmoka naudos gavėjui, jeigu sutarties įsipareigojimai nėra tinkamai vykdomi. Juo šiuo atveju būtų Alytaus miesto savivaldybės administracija, o išmokos dydis sudarytų 30 tūkstančių eurų.

„Mums teisinamasi, kad žiemą prisnigo, kad pavargo. Nebenorime girdėti pasiteisinimų – norime, kad gatvės būtų tvarkingos ir saugios. Akivaizdu, kad paslaugos tiekėjas nesugeba tinkamai įvykdyti sutartyje prisiimtų įsipareigojimų. Savivaldybės darbuotojai kasdien fiksuoja pažeidimus, rašo baudas. Jeigu situacija greitu metu nesikeis, neatmetame, kad bus svarstoma apie sutarties nutraukimą“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės meras N. Cesiulis.

Sutartis galioja dar metus

Alytaus miesto savivaldybės administracijos sutarties su „Raguvile“ galiojimo pabaiga yra kitų metų vasario 26 diena. Jau netrukus bus skelbiamas naujas viešasis konkursas miesto gatvių ir šaligatvių valymo paslaugoms pirkti.

Pasiteiravus, ar „Raguvilė“ po tokių konfliktų turi planų dalyvauti konkurse, V. Brazauskas pabrėžė, kad miesto vadovas viešai yra pasakęs, jog bus rengiamos sąlygos, kad tokios įmonės kaip „Raguvilė“ konkurse dalyvauti negalėtų.

„Meras teisiškai negali diktuoti sąlygų ir jas specialiai kurti prieš mus. Visus jo pasisakymus mūsų teisininkai fiksuoja. Noriu pasakyti tik viena, kad jeigu ponui merui svarbu, aš galiu nors ir šiandien susitikti, viską pamiršti ir dirbti toliau. Vadovaujuosi sveiku protu, o ne politikuoju“, – tokią žinutę miesto vadovui siunčia verslininkas.

4 komentarai apie “Alytaus vadovybės ir „Raguvilės“ konfliktas perauga į planus kreiptis į teismą ir draudėjus

  1. Yra patarlė žydas muša,žydas rėkia. Gatvės baisios, netinkamai dirba ir dar dėl baudų į teismą duoda. Taip išeina, kad savivaldybė dar turės jiems mokėt ir atsiprašyt ponų. Nebūtų žemaitis.

  2. Seni žmonės negali šaligatviais iki vaistinės nueiti, jiems tai dienos iššūkis ar nueis sveiki, ar susilaužys ką nugriuvę

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *