2020-ieji Dzūkijoje: ką ateinančiam jaučiui įteikė nubėganti žiurkė?

Geriausia, kas galėjo nutikti 2020-aisiais, tai jie pasibaigti – veikiausiai pasakytų dažnas, paklaustas, kas gero įvyko šiais metais. Iki 2020-ųjų metų pabaigos skaičiuodami paskutines valandas siūlome prisiminti, kas per juos įvyko? Ką dar, be COVID-19 pandemijos ir dviejų griežtų karantinų, su savimi atsinešė Metalinė Žiurkė ir ką ji palieka ateinančiam Metaliniam Jaučiui?

Tikriausiai bene labiausiai žiurkė šiemet nuskriaudė Dzūkijos sostinę – sukėlusi visišką suirutę vietos valdžioje, nugvelbė 188 tūkst. eurų, o dar paaiškėjo, kad buvo kalčiausia dėl pernykščio gaisro „Ekologistikoje“. Tfu tfu tfu, bent jau viaduko Naujojoje gatvėje, pakrikštyto miesto piktžaizde, reikalai pasistūmėjo į priekį, o ir pirmieji žingsniai „universitetinio miesto“ vardo link jau žengti…

Alytaus miestas šiemet liko ir be svarbiausio savivaldos apdovanojimo – „Auksinė krivūlės“, tačiau trys jų į Dzūkiją vis dėlto parvyko. Finansų ministerija Varėnos rajono savivaldybę šiuo apdovanojimu įvertino „Už atsakingą požiūrį į efektyvų finansų valdymą“. Tik vargu, ar tai bent kiek kompensuos kartėlį už pirmą kartą istorijoje neįvykusią šių metų „Grybų šventę“?

Varėnos rajono savivaldybės nuotr.

Džiūgauja ir Alytaus rajonas. Ir ne tik dėl Žemės ūkio ministerijos skirtos „Auksinės Krivūlės“ „Už pagalbą žemdirbiams likviduojant gaisro padarinius”. To paties, kurį sukėlė prabėgusi žiurkė. Gyventojų Alytaus rajone daugėja, sodybos pilnėja, net ir atokiausi vienkiemiai naujakurių graibstyte graibstomi (tą patvirtina NT rinkos specialistai), o į mokyklas rugsėjį susirinko senai beregėtas skaičius mokinių.

Ir Kurnėnų Lauryno Radžiukyno mokykla irgi jau stovi naujut naujutėlė – istorinių, kultūros paveldo statinių statusą turinčių pastatų komplekso atnaujinimo darbai, atsiėję per 1,28 mln. eurų, buvo atlikti vos per metus, o raudona atidarymo juostelė perkirpta dar rudenį.

Kurnėnų Lauryno Radžiukyno draugijos archyvo nuotr.

Sėkmingai įgyvendintais projektais šiemet gali pasigirti ir Lazdijų rajono savivaldybė. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija „Auksine Krivūle“ ją apdovanojo būtent „Už iniciatyvumą, novatoriškas idėjas ir aktyvų dalyvavimą projektuose“. Metų metus tvirtos vadovo rankos neturėjęs Lazdijų hipodromas jau pusmetį išgyvena renesansą, netrukus šviesiau saulė švies ir virš Lazdijų autobusų stoties – „istoriniu įvykiu“ vadinamą projektą planuojama užbaigti kitąmet.

Lietuvos savivaldybių asociacijos nuotraukų koliažas

Druskininkai taip pat labai liūdėti neturėtų. Na, gal tik metų galas kurortui – kiek be laimingos pabaigos: „Šeimos Kalėdų miestu“ pasikrikštyta, saugiai švęsti didžiųjų žiemos švenčių visi sukviesti dar gruodžio pradžioje, tačiau įsileisti atvykstančių galiausiai vis dėlto neleista.

Druskininkų savivaldybės nuotr.

Kita vertus, kaip kompensuoti karantino praradimus, Druskininkai tikrai žino. Štai ir pavasario nuostolius kurortas dengė renginių gausa vasarą ir rudenį – surengė grandiozinę miesto gimtadienio šventę, čia vyko ir grikinių babkų kepimo varžytuvės, tradicinis sūrių festivalis, turizmo fiesta, šalies triatlono taurės sezono finišas…

Pietų Lietuvos kurortas šiemet atsidūrė ir ant Vidaus reikalų ministerijos inicijuoto projekto „Regionų magnetai“ nugalėtojų pakylos – ekspertų komisija „taip“ tarė ir geriausiu Alytaus regiono projektu pripažino Druskininkuose veikiančią „Menų kalvę“, o piliečiai liaupsių negailėjo ir daugiausiai savo balsų skyrė atnaujintoms Leipalingio viešosioms erdvėms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *