Pirmosios vakcinos Alytuje – trečiadienį, mažesnėms Dzūkijos ligoninėms jų dar teks laukti

AP nuotr.

Trečiadienio rytą Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninę pasieks pirmosios 200 vakcinų nuo koronaviruso. Po trumpų apmokymų pirmieji bus paskiepyti medicinos darbuotojai, turintys tiesioginį kontaktą su infekuotais pacientais. Mažesnėms Dzūkijos gydymo įstaigoms – Lazdijų, Druskininkų, Varėnos ligoninėms – vakcinų kurį laiką dar teks palaukti. Tiesa, nuo ko priklauso, kada gydymo įstaigos sulauks pirmųjų ilgai lauktų skiepų, nėra aišku. Štai viena mažesniųjų šalies gydymo įstaigų, Prienų ligoninė, pirmąsias vakcinas jau gavo pirmadienį ir nieko nelaukdama paskiepijo 45 medikus, o viena didžiausių regioninių ligoninių Alytuje, tiesiogiai dirbančių su koronaviruso infekuotais pacientais, vakcinų vis dar laukia.

„COVID skiepų logistika – sudėtingas procesas. Pirmosios 200 vakcinų mūsų ligoninę pasieks trečiadienį, apie 9 val. ryto. Atvyks ir dvi medicinos darbuotojos iš Santaros klinikų, kurios apmokys kaip skiepyti. Yra žinoma, kad atvežtą vakciną saugos apsauga, budės ir logistikos specialistai, mat neišskiepytas vakcinas tą pačią dieną planuojama grąžinti atgal. Todėl mūsų tikslas pirmajam skiepijimo etapui surinkti kiek įmanoma daugiau mūsų ligoninės medikų, kurie būtų paskiepijami. Skiepytis užsirašė ne visi medikai, o kai kurie užsirašiusieji negalės atvykti skiepytis, nes jau yra sergantys. Šiuo metu kaip tik tikriname sąrašus, kaupiame rezervą tam atvejui, jeigu ne visi užsirašiusieji atvyktų“, – pasakojo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin.

Jis patikino, kad pirmiausia bus skiepijami ligoninės medikai, dirbantys Covid, Covid reanimacijos ir intensyvios terapijos bei Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose.

Pirmadienį pranešimą spaudai apie gautas pirmąsias vakcinas ir paskiepytus medikus išplatino Prienų ligoninė. Pranešime teigiama, kad pirmadienio rytą 45 vakcinos dozes iš Kauno klinikų parsivežė ir VšĮ Prienų ligoninė. Kaip minėjo ligoninės direktorė Jūratė Milaknienė, vakcinacijai buvo iš anksto pasiruošta, todėl operatyviai, per nepilnas dvi valandas, buvo paskiepyti 45 darbuotojai. Antrasis skiepas jiems bus atliktas po 3 savaičių.

Alytaus apskrities S. Kudirkos, Lazdijų, Varėnos ir Druskininkų ligoninių darbus koordinuoja Vilniaus Santaros klinikos ir pirmasis iš regioninių ligoninių skiepus gaus būtent Alytus.

Kaip sakė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė, kol kas nėra aišku, kada pirmosios vakcinos pasieks Lazdijų ligoninę, tačiau patikino, kad giežtai vykdomi centrinės valdžios institucijų nurodymai ir kruopščiai ruošiamasi vakcinacijai ir Lazdijuose.

„Mes savos eilės dar laukiame, tačiau tam jau esame pasiruošę, turime sąrašus, jau esame sukoordinavę visus reikiamus veiksmus, tam, kad kai vakcinos atkeliaus, galėtume maksimaliai greitai jas panaudoti. Mūsų medikai tam pasiryžę ir džiaugiuosi, kad tokių yra dauguma“, – kalbėjo A. Miškinienė.

Druskininkų bei Varėnos ligoninės taip pat vakcinų laukia eilėje ir kol kas nėra duomenų, kada jos bus atvežtos ir į šias gydymo įstaigas. Šios dienos duomenimis, Druskininkų ligoninė yra pateikusi duomenis apie 215 pageidaujančių skiepytis darbuotojų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *