Kunigas Rytis Baltrušaitis: „Tikiu, kad šios Kalėdos daugelį atves arčiau Dievo“

Alytaus šv. Kazimiero bažnyčios klebonas Rytis Baltrušaitis. Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

Pandemija ne tik sujaukė, sustingdė viso pasaulio gyvenimą, bet ir pasėjo nerimo žmonių kasdienybėje. Ieškodami dvasinės ramybės, bandydami atrasti artėjančių švenčių džiaugsmo tikintieji vis dažniau atsigręžia į Dievą, bažnyčią. Tai pastebi ir dvasininkai. Alytaus šv. Kazimiero bažnyčios klebonas kunigas Rytis Baltrušaitis sako, kad net ir karantino metu, ieškodami dvasinės ramybės, žmonės ateina į bažnyčią savarankiškai pasimelsti. Dažnas paskambinęs pasikalbėti telefonu net pravirksta. „Tikiu, kad šios Kalėdos daugelį atves arčiau Dievo“, – vylėsi dvasininkas.

Bažnyčių durys atviros

Kunigas R. Baltrušaitis pastebi, kad nors dalyvauti šventų mišių pamaldose galima tik virtualioje erdvėje, dažnas išsiilgęs gyvo kontakto ir siekdami pasikalbėti su bažnyčiose pareigas atliekančiais Dievo tarnais nors trumpam užsuka į kleboniją, bažnyčią arba skambina telefonu.

Bažnyčių durys tikintiesiems būna atviros, tad bet kuriuo metu jie gali ateiti į jas pasimelsti, ramybės pasisemti Dievo šventovėje. Tiesa, kiekvienos parapijos bažnyčių lankymo laikas gali skirtis.

Parapijos kunigai kasdien aukoja šventas mišias, tačiau be žmonių. Laidotuvių mišios organizuojamos ne įprastu mišių laiku, mat tokio pobūdžio mišiose gali dalyvauti iki dešimties žmonių.

Daugeliui įprasta prieš didžiąsias metų šventes atlikti išpažintį ir priimti Komuniją. Net ir sugriežtinus karantino reikalavimus, tokia galimybė tikintiesiems išliko.

Pavyzdžiui, Alytaus šv. Kazimiero bažnyčia atvira kiekvieną dieną nuo 9 iki 19 valandos. Tuo metu galima pasiimti ir kalėdaičių, o nuo 17 iki 19 val. atlikti išpažintį, mat klausykloje budi kunigas.

Šios bažnyčios šv. Kūčių nakties mišios bus transliuojamos internetu nuo 21 valandos, pirmąją Kalėdų dieną bažnyčios durys bus atviros gyventojams nuo 10 iki 22 val.

„Tie, kurie neserga, nesaviizoliuojasi, laikydamiesi visų karantino reikalavimų gali ateiti į bažnyčią valandėlę savarankiškai pasimelsti prie prakartėlės, kūdikėlio Jėzaus ir pabūti šventoje tyloje, ramybėje“, – sakė dvasininkas

Viltis, kad žmonės sugrįš prie tikrųjų vertybių

„Į bažnyčią žmonės ateina pasimelsti, turbūt – ir su rūpesčiais. Pačiam teko sutikti žmogų, kuris norėjo tiesiog pasikalbėti. Dar jis atėjo į bažnyčią padėkoti Dievui už ramybę ir prašė, kad jos ir toliau neprarastų. Kasdien sulaukiu skambučių telefonu. Žmonės užsako mišias įvairiomis intensijomis. Tačiau įvyksta ir pokalbių, kurie tikrai nebūna paviršutiniški, žmonės guodžiasi, pravirksta tiek netekčių kontekste, tiek vienatvės, liūdesio. Kai kurie žmonės turi visko – jie aprūpinti materialiai, tačiau ši situacija juos verčia jaustis nesaugiai, jiems reikia atraminių taškų visai kitur. Ko gero, šių metų Kalėdos daugybę žmonių atves prie Kristaus gimimo“, – vylėsi Alytaus šv. Kazimiero bažnyčios klebonas kunigas Rytis Baltrušaitis.

Dvasininkas teigė norintis tikėti, kad sugriežtinti karantino reikalavimai, prekybos ne maisto produktais vietų laikinas uždarymas turės ir teigiamų pasekmių žmonijai, galbūt tai leis atitolti nuo komercinės prasmės ir sugrįžti prie dvasinės bei tikrųjų vertybių – tikėjimo stiprinimo, šeimos santykių puoselėjimo.

„Jeigu šeimoje nebėra vidinių saitų ir slepiamės po dovanomis, lempučių šviesomis, kalėdiniais blizgučiais, kuo įmantresniu maistu, tada jau problema yra ir be pandemijos. Norėčiau, kad ši situacija visus paskatintų paprastiems pokalbiams iš širdies, kad labiau pamatytume vienas kito akis. Labai to linkėčiau sau ir kitiems. Nesislėpkime po išoriniais dalykais, nesidrovėkime atverti savo širdžių bei sielos gelmių net ir artimiausių žmonių rate. Tikiu, kad šiandieninė situacija privers daugelį mūsų pažvelgti į esmę ir atsigręžti į svarbiausius tikslus, atves arčiau Dievo“, – kalbėjo klebonas.

Vienas komentaras apie “Kunigas Rytis Baltrušaitis: „Tikiu, kad šios Kalėdos daugelį atves arčiau Dievo“

  1. Mes žavimės ,mylime ir vertiname mūsų kleboną Rytį!💗Nuostabi, išmintinga asmenybė, mylinti žmones,diegiantis pačias pačiausias gyvenimo vertybes!💖

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *