Vaiko teisių apsaugos budėtojas: „Šventinį vaikų džiaugsmą temdo tėvų klystkeliai“

Asociatyvi pixabay.com nuotrauka.

Kalėdų laukimas – ne visoms šeimoms ir jų vaikams yra susikaupimo ir džiugaus pasiruošimo metas. Ypač pandemijos kontekste. Vaiko teisių apsaugos tarnybos budėtojai ir toliau lankosi šeimose, kur dažnai artėjančios šventės nustumiamos kažkur į prioritetų sąrašo galą, o pirmosiose eilutėse atsiduria svaigalai, linksmybės, neretai pasibaigiančios aštriais konfliktais, kurių metu labiausiai kenčia vaikai. Deja, vaiko teisių specialistai stebi augančią tokių atvejų kreivę. Apie prieššventinius apsilankymus socialinės rizikos šeimose pasakoja Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus budėtojas Donatas Griškaitis.

Šventinis laukimas paskęsta svaigaluose

„Tose šeimose švenčių, galima sakyti, net nesijaučia. Tėvai būna neblaivūs, gavę pašalpas jas išleidžia alkoholiui, vaikų neprižiūri. Šiose šeimose niekas nesikeičia net artėjant šventėms. Net sakyčiau viskas kaip tik paaštrėja, atvejų padaugėja, nes gruodžio mėnesį išmokama daugiau pinigų, todėl alkoholis liejasi laisvai, o vaiko teisių specialistams dažniausiai kalėdinis laikotarpis būna pats darbymetis“, – pasakojo pusantrų metų budėtoju Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriuje dirbantis D. Griškaitis.

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus budėtojas Donatas Griškaitis.

Iki tol 25-erius metus vyras dirbo Alytaus apskrities Vyriausiame policijos komisariate nepilnamečių reikalų srityje, tad su vaikais susijęs darbas jam gerai pažįstamas.

Tiesa, budėtojas tikino, kad kai kur Kalėdų eglės šeimose išties papuoštos, tačiau šventinį vaikų džiaugsmą temdo tėvų klystkeliai, dėl kurių jie negali jaustis saugiai.

„Karantinas taip pat paaštrina visą situaciją, nes visi šeimos nariai daugiau laiko leidžia namuose kartu, prasideda buitinė trintis, padaugėja konfliktinių situacijų. Mes reaguojame ir į iškvietimus pas tvarkingas šeimas, kuriose nepiktnaudžiaujama svaigalais, kurių buitis tvarkinga, tačiau dėl trinties iškyla aštrių konfliktų, vyrauja daugiau pesimistinių nuotaikų. Deja, tokių iškvietimų pasitaiko“, – pasakojo budėtojas.

Didžioji dalis jo lankomų šeimų gyvena tik iš pašalpų, tad karantinas niekaip nekeičia jų finansinės padėties.

Jis yra pastebėjęs, kad iškvietimų banga beveik visuomet būna po pašalpų gavimo, įtaką daro net mėnulio fazė – per pilnatį kaip taisyklė paaštrėja kai kurių žmonių emocijos, pablogėja jų psichinės būsenos.

Sėkmė – bent viena šeima iš dešimties

Paklaustas apie įsimintiniausią atvejį per savo budėtojo karjerą, specialistas prisiminė, kai teko vykti į iškvietimą Alytuje, kur vaikai, neapsikentę sugyventinio smurto prieš jų motiną, patys griebėsi peilio ir vyrą lengvai sužalojo.

„Šeimos ryšiai visiems vaikams labai svarbūs. Kai kurie tėvai, supratę, kad iš jų gali būti paimti vaikai, stengiasi susiimti ir susitvarkyti savo gyvenimus. Deja, turime ir tokių atvejų, kai vaikai jiems nėra prioritetas, lengvai atiduoda juos kitų žmonių priežiūrai ir tolesnis jų likimas nelabai būna įdomus“, – apgailestavo budėtojas.

D. Griškaitis prisimena ir savo kaip budėtojo darbo pradžią, kuri nebuvo lengva, mat dar prieš pusantrų metų kilus Kručinskų šeimos skandalui, kai iš jų buvo atimti vaikai, į vaiko teisių apsaugos specialistus buvo žvelgiama kaip į vaikų grobikus. Šiuo metu šis požiūris pasikeitė ir dabar jie vertinami kaip svarbi pagalbos grandis šeimai.

Jis pabrėžė, kad su socialinės rizikos paliestomis šeimomis dirbti nėra lengva, tačiau jeigu iš dešimt šeimų pavyksta padėti atsitiesti ir sugrįžti į doros kelią bent vienai šeimai, tai jau yra didelė vaiko teisių apsaugos specialistų darbo prasmė.

Dėl galimo vaiko teisių pažeidimo kreipkitės į artimiausią teritorinį Tarnybos skyrių – darbo dienomis nuo 8val. iki 17 val. Norėdami pranešti apie galimą vaiko teisių pažeidimą po darbo valandų, nedarbo bei švenčių dienomis kreipkitės bendruoju pagalbos telefonu – 112.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *