Treneris Artūras Sidaras: „Alytuje tinklinio populiarumas sparčiai auga“

A. Sidaras. Asmeninio archyvo nuotr.

Tinklinis – viena sparčiausiai Alytaus mieste populiarėjančių sporto šakų, o didžiausią nuopelną dėl to galima priskirti Alytaus sporto ir rekreacijos centro (ASRC) treneriui Artūrui Sidarui. Beveik trisdešimt metų specialistas ugdo tinklininkus, yra išleidęs ne vieną sportininkų kartą, kuri tapo Lietuvos čempionatų prizininkais.

A. Sidaras jau beveik penkiolika metų yra Alytaus tinklinio klubo prezidentu, organizuoja įvairiausias varžybas ir turnyrus, aktyviai teisėjauja Lietuvos moterų ir vyrų čempionatuose bei Baltijos pirmenybėse, yra Lietuvos tinklinio teisėjų kolegijos narys.

Jau tris dešimtmečius dirbate treneriu. Papasakokite, kaip atradote tinklinį?

Tinklinį lankyti pradėjau pakankamai vėlai – penktoje klasėje. Tuo laikotarpiu buvo labai didelė trenerių kaita, tad sporto mokyklą baigiau pakeitęs net tris trenerius. Jau būdamas penkiolikos, žinojau, kad noriu tapti treneriu. Baigus tuometį Lietuvos kūno kultūros institutą (LKKI), pradėjau dirbti treneriu.

Kokia buvo pradžia trenerio darbe?

Pradėdamas darbą galvojau, kad galima nuversti kalnus, tačiau realybė pasirodė esanti visiškai kitokia. Sportuoti norinčio jaunimo buvo, tačiau trūko kamuolių, grupė turėdavo vos po 3–4 jų, tad siekti rezultatų buvo labai sunku. Teko pirkti kamuolius už savo lėšas, tad pradžia lengva nebuvo. Pradžioje dirbau tiek su vaikinais, tiek su merginomis, tačiau po keleto metų darbo supratau, kad noriu dirbti tik su stipriąja lytimi.

Kokia situacija su tinklinio treneriais ir sportuojančiu jaunimu Alytuje yra šiuo metu?

Turime dvi mergaičių treneres – Sigutę Kažukauskaitę ir Tautvilę Grinkevičiūtę. Berniukų treneris esu tik aš, tačiau tinklinį sportuojančio jaunimo tikrai nestinga. Bendrai šiuo metu turime per šimtą auklėtinių.

Kokios tinklinio sporto šakos vystymui sąlygos yra Alytuje?

Sąlygos geros. Prieš šešerius metus Alytuje atsidarė tinklinio centras, kuris yra vienas geriausių Lietuvoje. Objektas netruko tapti traukos centru, čia vyksta įvairios varžybos, jame nori rungtyniauti tiek treneriai, tiek ir sportininkai.

Minėjote, kad esate vienintelis vaikinų treneris Alytuje. Kaip tai atsiliepia sportininkų rezultatams?

Kai miestas turi tris, keturis, ar net penkis su panašaus amžiaus jaunimu dirbančius trenerius yra didelis privalumas. To paties miesto treneriai gali dalintis turimu jaunimu bei suburti geriausias komandas, o sujungę žaidėjus į vieną stiprią komandą, laimėti čempionatus ar tapti prizininkais. Žinoma, tai yra normali praktika, kurią naudoja visi didieji Lietuvos miestai turbūt ne tik tinklinio sporto šakoje, tad natūralu, kad mažesniųjų miestų treneriams dirbti ir siekti aukštų rezultatų yra sudėtingiau.

Koks yra Lietuvos tinklinio lygis, ar Lietuvoje įmanoma pragyventi iš tinklinio?

Jei lyginsime Lietuvą su kitomis Europos šalimis, tai esame pakankamai žemai. Aukščiausioje vyrų lygoje šiuo metu rungtyniauja vos keturios komandos. Nei vyrų, nei moterų rinktinių taip pat nėra, tad gauti aukšto lygio patirties vietiniams sportininkams yra sunku. Itin aukštame lygyje užsienyje žaidžia vos keletas tinklininkų, o Lietuvoje gyventi žaidžiant vien tinklinį turbūt – neįmanoma.

Esate Alytaus tinklinio prezidentas. Kokią veiklą vykdote be treniravimo?

Jau daug metų vykdome atviras Alytaus miesto tinklinio pirmenybes. Turime komandų branduolį, kurios daug metų dalyvauja pirmenybėse. Šios varžybos kiekvienais metais tampa vis populiaresnės ir pritraukiančios didesnį žiūrovų skaičių. Tam įtakos turi prasiplėtusi organizatorių komanda, kuri padeda tapti inovatyvesniais, internete galima rasti varžybų aprašymus, statistiką ir kitą aktualią informaciją.

Paplūdimio tinklinio populiarumas Alytaus mieste auga?

Be abejonės. Kiekvieną vasaros vakarą aikštelės prie Dailidės ežerėlio yra užpildytos sportuojančių žmonių. Šios vasaros pabaigoje įrengtos trys naujos aikštelės Jaunimo parke turėtų dar labiau paskatinti žaisti paplūdimio tinklinį.

Vienas komentaras apie “Treneris Artūras Sidaras: „Alytuje tinklinio populiarumas sparčiai auga“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *