Užupiškių kantrybė išseko: vandens kokybė – prasta, o problema iš esmės nesprendžiama

Alytaus rajono Užupių kaimo gyventojai jau nebežino, kaip dar kovoti su Alytaus rajono savivaldybės įmone „Simno komunalininkas“, kad ši pagaliau pradėtų iš esmės tvarkyti nuolat gendančią vandentiekio sistemą ir pagaliau tiekti kokybišką vandenį. Daugybė gyventojų skambučių ir pranešimų apie iš čiaupų bėgantį rudą vandenį su nuosėdomis ir kalkėmis, dėl kurio nuolat genda buitiniai prietaisai ir įrenginiai, tačiau visiems atsakymas tas pats – problema ne tiekėjai, o patys gyventojai. Ar taip gali būti?

Situacija nuolat kartojasi

„Viskas prasidėjo nuo šių metų gegužės ar birželio mėnesio. Iš čiaupo pradėjo bėgti rudas vanduo. Kiek vėliau pradėjo kimštis visa sistema, dingo spaudimas. Skambinome Simno komunalininkui ir aiškinomės, kas darosi. Galiausiai buvome apšaukti, kad turime ieškoti problemų pas save. Vyras daugybę kartu ardė kranus, viską valė, o tvarkant iš vamzdynų imdavo bėgti rūdys, žvyras. Kariavom su šia įmone visą vasarą. Jos atstovai pas mus buvo atvažiavę gal kokius 4 ar 5 kartus, vis valė filtrus. Vieną kartą pasakė, kad iš tiesų rado daug žemių, tačiau viską išvalė ir nuo šiol viskas turėtų būti gerai. Visus kitus kartus sakydavo, kad problemos nėra. Tai ne mano vienos patirtis, tačiau tą patį kalba visi kaimynai, kurie taip pat kaip ir mes sulaukdavome to paties atsakymo – esą visiems viskas gerai, tik jums vieniems vis kažkas negerai. Bet patikėkit, vanduo – toks rudas ir drumzlinas, kad jo negali ne tik naudoti maistui ruošti, bet ir maudytis, skalbti drabužių. Mūsų visi prietaisai nuo tokio vandens nuolat genda“, – pasakojo užupiškė Brigita Lekavičienė.

Pasak moters, Užupių bendruomenėje net vyko diskusija šia tema. Žmonės piktinasi, kad jiems tiekiamas nekokybiškas vanduo, už kurį tenka mokėti, o maistui tinkamą vandenį reikia pirkti iš parduotuvių. Ką jau kalbėti apie išlaidas, taisant nuo vandens nuolat gendančius prietaisus.

B. Lekavičienė tikino, kad vanduo iš čiaupo ne visuomet bėga rudas, tik iš pradžių, o vėliau būna viskas gerai, bet po kiek laiko ir vėl tas pats kartojasi.

Siekdama surinkti įrodymų, moteris telefonu nufilmavo ir nufotografavo, kaip iš krano bėga rudas, o butelyje nusistovėjęs vanduo dugne palieka neaiškios kilmės nuosėdų. Nuo vandens spalvą pakeičia ir vonia bei kriauklė.

Dėl nuolat nuleidinėjamo vandens iki kol jis tampa skaidresnis, užupiškiams tenka apmokėti nemenkas sąskaitas, mat būna, kai per mėnesį vandens skaitliukas įsuka net iki 16 kubų.

„Tai milžiniškas kiekis, tenkantis vienai šeimai“, – kalbėjo moteris.

Problemos ieškojo tik sukrutus bendruomenei

Neapsikentę tokios situacijos, aiškintis su Alytaus rajono savivaldybės įmone ėmėsi ir kiti užupiškiai. Tik sukilus daugiau bendruomenės narių, „Simno komunalininko“ atstovai lapkričio pradžioje rimčiau pažiūrėjo į šią problemą ir bandė ją išspręsti.

Lyg ir pavyko užtikrinti kokybiško vandens tiekimą Užupių gyventojams, tačiau nepraėjo nė mėnuo, kai džiaugsmas vėl ėmė blėsti, mat situacija pasikartojo.

Su tokiomis pačiomis problemomis susiduria ir Valė Gecevičienė. „Iš tiesų, problemos su Simno komunalininko tiekiamu vandeniu niekaip nesibaigia ir mūsų niekas suprast nenori. Tarsi kažką patvarko, bet po kiek laiko ir vėl viskas atsinaujina. Kartais vanduo atrodo kaip tirštos kavos su molio priemaišomis vaizdas. Negalim nei vaikų maudyti, nei nieko skalbti, užlinko nauji pirkti pečiai, genda skalbimo mašinos ir nieko padaryti negalime“, – pasakojo moteris.

Jos dukra, auginanti mažamečius vaikus, gyvena pirmajame daugiabučio aukšte, tad ten situacija žymiai baisesnė nei pas aukščiau gyvenančius kaimynus.

„Norėdama išmaudyti vaikus, ji vis nuleidžia vandenį, kad pradėtų bėgti skaidresnis. Taip per mėnesį prisuko 16 kubų. Paskambinus „Simno komunalininko“ atstovams, jie tik pradėjo tyčiotis“, – tikino ponia Valė.

Užkimšo naujausią įrangą

Neseniai į Užupius gyventi atsikraustęs Vaidas pritarė savo kaimynų išsakytoms problemoms, nes jis su jomis taip pat susidūrė.

„Kiek žinau, tai jie neseniai keitė vadinamas filtrų įkrovas, tačiau, mano žiniomis, pakeitė tik tris iš esančių penkių. Šiandien vanduo šiek tiek geresnis, tačiau vos prieš pusantro mėnesio pas mane bėgo visiškai rudas vanduo ir užkimšo visą mano naujausią vonios ir virtuvės įrangą ir buitinę techniką. Kai išleidžiame iš kriauklės vandenį ir ji apdžiūva, pasimato kalkės. O naujausius savo filtrus turiu keisti kas savaitę, dėl to patiriu nemažai išlaidų. Mūsų namas yra naujos statybos ir net neabejoju, kad visi mūsų prietaisai ilgai dėl tokio vandens, netarnaus. Skambinau jiems ne kartą ir sakiau apie problemą, tačiau jie turi savo poziciją, o gyventojai – savo“, – tikino vyriškis.

Pasiteiravus, ar savarankiškai nesityrė vandens kokybės, jis patikino, kad dar ne, tačiau šią savaitę planavo tai padaryti.

Nesulaukė ir mero užtarimo

Užupių gyventoja Rasa net buvo išsikvietusi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, kuriems atvykus lyg tyčia ėmė bėgti skaidrus vanduo, tad tąkart atlikti vandens kokybės tyrimai parodė, kad vanduo – nepriekaištingas.

„Neapsikentusi paskambinau pačiam Alytaus rajono merui Algirdui Vrubliauskui, bet ir iš jo nei pagalbos, nei patarimų nesulaukiau, tik pasakė, kad čia man vienai tokios problemos kyla. Su žmonėm jie nesiskaito. Už praėjusį mėnesį turėjome sumokėti sąskaitą už 16 kubų sunaudoto vandens“, – tikino moteris ir pridūrė, kad bendruomenėje jau planuojama rašyti raštą ir rinkti gyventojų parašus dėl tokios jiems nepalankios situacijos.

Su tokia pat problema susiduria ir kitų Alytaus rajono kaimų gyventojai. Neseniai ta pati „Simno komunalininko“ problema tik kitoje Alytaus rajono vietovėje buvo narpliojama per televiziją.

Nusidavė skundų negaunantys

Paprašytas pakomentuoti Užupių gyventojams tiekiamo vandens problemas, „Simno komunalininko“ direktoriaus pavaduotojas Ernestas Šimanskas nusidavė apie visa tai girdintis pirmą kartą, esą įmonė nėra gavusi jokių nusiskundimų.

Tik žurnalistei patikinus, kad yra surinkta įrodymų, jog gyventojai į šią įmonę yra kreipęsi ne vieną kartą, pavaduotojas staiga prisiminė, kad ši problema jau buvo tvarkyta. Pasak jo, paskutinį kartą įmonės atstovai Užupiuose dėl žmonių nusiskundimų lankėsi ir vandentiekio įrangą tvarkė dar prieš spalį. Esą tąkart buvo sugedusi įrangos dalis ir atvykę technologai pakeitė sugedusius mechanizmus naujais.

„Nuo to laiko jokių skundų administracija nėra gavusi“, – tikino E. Šimanskas.

Pripažino buvus gedimų

Susisiekus su „Simno komunalininko“ inžinieriumi-elektriku Albinu Venčkausku, atsakingu už Užupių teritorijos aptarnavimą, jis tikino, kad šiuo metu problemos yra išspręstos ir esą tik vienam gyventojui išskirtinai vanduo niekada nebūna geras, nors atsakingų tarnybų tyrimų rezultatai rodo visai ką kita.

A. Venčkauskas pripažino, kad vis tik gedimų būta – esą kartą sugedo filtrai, nugeležinimo įrenginys, buvo sulūžę vamzdynai, tačiau viską pakeitus naujais, tikino, problema išsisprendė.

„Dar antradienį buvau nuvykęs apžiūrėti, žmonės sako, kad rudas vanduo būna ne visada. Nežinau, gali būti, vis tik vamzdynai seni ir dėl to gali būti nuosėdų. Mūsų valymo įrenginiai nėra tokie galingi kaip „Dzūkijos vandenų“, tai gal ir vandens kokybė nėra ideali, tačiau tikrai tinkama maisto ruošimui. O mes turime trisdešimt vandens ruošimo stotelių. Jeigu išsijungia mūsų kompresoriai, į vandenį nepaduodamas oras ir iškrenta geležis, tada gali bėgti rudas vanduo. Net nežinau, ką daugiau galėčiau padaryti ar patarti žmonėms“ , – taip situaciją bandė aiškinti inžinierius.

Vienas komentaras apie “Užupiškių kantrybė išseko: vandens kokybė – prasta, o problema iš esmės nesprendžiama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *