Ilgametis policijos rėmėjas: „Dirbu iš idėjos ir linkiu, kad žmonės daugiau rūpintųsi kitais“

 

Šiandien savanorystės svarbą suvokia turbūt kiekvienas, kadangi retas kuris renginys tiek pramoginis, tiek ir labdaros negali tinkamai funkcionuoti be savanorių įsitraukimo. Nekalbant apie ne pelno siekiančių organizacijų veiklą, kurios tiesiog nesugebėtų vykdyti veiklos be savanoriškos žmonių pagalbos.

Tarptautinė savanorystės diena švęsti pradėta 1985 metais, Jungtinių tautų organizacijos iniciatyva. Minint šią dieną, gruodžio 5 -ąją, siekiama plačiau supažindinti visuomenę su savanorių veikla ir kartu paskatinti žmones dalyvauti savanoriškoje veikloje, kuri stiprina tarpusavio supratimą ir toleranciją.

Ne išimtis ir Lietuvos policija, glaudžiai bendradarbiaujanti su visuomenės atstovais. Pavyzdžiui, Alytaus apskrities policijos pareigūnams šiuo metu talkina 64 policijos rėmėjai ir 69 jaunieji policijos rėmėjai. Džiaugiamės, kad Alytaus mieste ir rajone yra pilietiškų, policijai neatlygintinai talkinti pasiryžusių žmonių (9 asm.).

Policijos rėmėjai – tai savanoriai policijos pagalbininkai, kurie padeda palaikyti viešąją tvarką, užkerta kelią nusikalstamoms veikoms ar kitiems pažeidimams. Pretendentams taikomi tam tikri reikalavimai – asmuo turi būti nepriekaištingos reputacijos ir neteistas. Lietuvos policijos rėmėjų veiklos teisinius pagrindus, jų teises, pareigas, socialines garantijas ir atsakomybę nustato Lietuvos Respublikos rėmėjų įstatymas.

Vienas iš pačių aktyviausių Alytaus apskrities policijos rėmėjų – Rimas Seilius. Tiesiogiai su rėmėjais dirbanti Veiklos skyriaus pareigūnė Zita Sadauskienė jį apibūdina kaip atsakingą, pareigingą, paslaugų, drausmingą ir laiku užduotis vykdantį policijos rėmėją, kuris šia visuomenine veikla užsiima jau beveik 10 metų. Vyras taip pat yra ir Saugios kaimynystės grupės „Mažoji sodybėlė“ vadovas (Miroslavo sen., Parėčėnų k.). R. Seiliui buvo įteikta Alytaus apskr. VPK vadovo padėka už aktyvų bendradarbiavimą, visuomeninę veiklą, pagalbą užtikrinant viešąją tvarką ir įgyvendinant bei skleidžiant policijos vertybes.

Pabendravus su Rimu telefonu, paaiškėjo, kad vyras nuo pat jaunystės žavėjosi ir intensyviai domėjosi policijos veikla. Pirmoji ir lemtinga pažintis įvyko kai Rimui buvo 16 m., jis tąkart pagelbėjo nepilnamečių reikalų įgaliotiniui demaskuoti nelegalaus alkoholio prekeivius ir buvo pakviestas tapti rėmėju. Vyras prisipažįsta, kad pats visada norėjo papildyti policijos pareigūnų gretas, tačiau neturint artimųjų palaikymo ir gyvenimui susiklosčius kitaip, jis šį norą ilgainiui realizavo tapęs policijos rėmėju.

Rimas pripažįsta, kad įvedus karantiną veikla aprimo ir jis su džiaugsmu prisimena, kaip gelbėjo rinkimų metu, kaip pernai metais aktyviai prisidėjo organizuojant Kaziuko mugę ir kitus miesto renginius. Įdomiausia šioje veikloje jam eismo reguliavimas ir viešosios tvarkos palaikymas. Tačiau jis mielai imasi bet kokios veiklos. Vyras visada pasiruošęs ištiesti pagalbos ranką pareigūnams. Ne kartą pastebėjęs eismo įvykį, pats ėmėsi reguliuoti eismą, kol atvyko policijos pareigūnai. Taip pat yra suteikęs pirmąją pagalbą 93 m. senolei, kuriai sutriko sveikata tiesiog gatvėje. Iki kol atvyko Greitosios medicinos pagalbos medikai, jis visą laiką buvo kartu su senjore. Vyras sako suprantąs pareigūnų darbo svarbą ir kartais pasitaikantį žmonių priešiškumą. Ne kartą perspėjęs asmenį dėl netinkamo veido kaukės dėvėjimo pats sulaukė atžagaraus žodžio. Gal todėl palaiko ir komentaruose visada užstoja policijos pareigūnus.

Pažįstami kartais juokauja, gal policijos rėmėjas finansiškai remia policiją? Tačiau jis visad atsako, kad darbais ir savanoriška veikla rėmėjai yra vertingi policijos veikloje.

Paklaustas, ką palinkėtų visuomenei, Rimas atsako:

– Linkiu, kad žmonės rūpintųsi ne tik savimi. Reikia ir kitiems padaryti ką nors gera, o savanorystė – geriausias būdas tai įgyvendinti.

Alytaus apskrities policijos pareigūnai labai vertina policijos rėmėjų indėlį organizuojant prevencines veiklas, stengiasi palaikyti draugiškus ryšius, sveikina gimtadienio progomis. Paminėtina, kad jau trečius metus rėmėjai kviečiami dalyvauti organizuojamame Lietuvos policijos rėmėjų sąskrydyje.

Ir ateityje kviesime prie policijos veiklos prisijungti pilietiškus asmenis, norinčius ir galinčius prisidėti prie saugesnės aplinkos kūrimo gyvenamojoje teritorijoje ir neabejingus savanoriškai veiklai.

Alytaus apskr. VPK informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *