Jaunojo menininko stipendijos laimėtoja alytiškiams žada atskleisti moterų išgyvenimus

Jaunojo menininko stipendija džiaugiasi alytiškė Sandra Kazlauskaitė

„Menas juk irgi kainuoja, o stipendija – skatina dar daugiau kurti“, –  jaunojo menininko stipendija džiaugiasi alytiškė Sandra Kazlauskaitė.

Jai, vienintelei iš šešių pretendentų, Alytaus miesto savivaldybės stipendijų skyrimo jauniesiems menininkams atrankos konkurso komisija, įvertinusi pateiktas jaunųjų menininkų kūrybines programas, skyrė 2021 metų jaunojo menininko stipendiją.

S. Kazlauskaitė komisijai pristatė tarpdisciplininio meno projektą „Moterų išgyvenimai“. Jis, anot menininkės, per dailę, skulptūrą ir garsą nagrinės jautrią socialinę temą – moterų patiriamą fizinį ir psichologinį smurtą. Pagal moterų istorijas S. Kazlauskaitė ketina tapyti paveikslus ir prie jų pritaikyti jos pačios sukurtas skulptūras. Kiekviena skulptūra turės savo QR kodą su įrašytomis moterų istorijomis.

Paklausta, kodėl ji nusprendė imtis tokios jautrios ir išskirtinės kūrybinės idėjos, S. Kazlauskaitė teigė, kad tai daryti ją paskatino jos pačios gyvenimiška patirtis.

Jaunoji menininkė savo idėją  planuoja įgyvendinti iki kitų metų rudens ir lapkričio mėnesį, minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną, žada alytiškius pakviesti į parodos atidarymą.

S. Kazlauskaitė džiaugiasi, kad kūrybines idėjas jai padės įgyvendinti Alytaus miesto savivaldybės skirta jaunojo menininko stipendija – 12 mėnesių jaunoji menininkė gaus po 200 Eur.

„Grįžusi iš motinystės atostogų, sužinojau apie Alytaus kultūros akademiją, pradėjau dalyvauti jos veikloje, mokiausi rašyti projektus, o vėliau nusprendžiau bandyti gauti jaunojo menininko stipendiją. Praėjusiais metais  buvau tarp pretendentų ją gauti, tačiau nepavyko. Šiemet, papildžius kūrybinę idėją naujomis mintimis, mane lydėjo sėkmė“, – pasakoja  S. Kazlauskaitė, įgyvendinant  šio ir kitų projektų idėjas sau linkinti kūrybiškumo ir ištvermės.

Nuo 2018 metų Alytaus miesto savivaldybė skyrė stipendijas septyniems jauniesiems menininkams.

Praėjusiais metais kūrybinės programos #SenuSienuSielos įgyvendinimui – 4 neofreskoms įvairiose Alytaus miesto vietose sukurti – savivaldybė stipendiją skyrė jaunajam menininkui Pijui Šematulskiui. Šiais metais įgyvendinant programą #SenuSienuSielos“ buvo pratęsta Alytaus gatvės galerija, suteikianti miesto veidui daugiau spalvų, žaismingų vizualių akcentų, taip pat supažindinanti miestelėnus bei miesto svečius su istorija,  asmenybėmis, svarbiausiais gamtos ar žmonių kūriniais Alytuje. Skirtinguose  miesto mikrorajonuose (Putinuose, Vidzgiryje,  Dainavoje, traukinių stoties rajone) buvo atrinktos tapybai tinkamos sienos ir pagal šiai vietovei charakteringus esminius  istorinius ar vizualius akcentus sukurtos 6 neofreskos – legali sienų tapyba, aprėpianti daug stilistinių ir techninių žanrų.

Ši stipendija skirta ir medžio drožybos figūrinės skulptūros parodą „Pasiuntiniai“ Anzelmo Matučio memorialiniame muziejuje 2019 metais surengusiam jaunajam menininkui Mindaugui Jakučioniui ir meninių lėlių parodą Alytaus kraštotyros muziejuje organizavusiai Rasai Benedikienei.

Raminta Maciulevičiūtė – dar viena jaunoji menininkė, už kurios kūrybinę programą „Fotografijų ciklas „Viecinės kartos“ – sukurtą meninių fotografijų ciklą apie kelių kartų alytiškius ir skirtingas istorijas, 75 portretus, išleistą katalogą ir atvirlaiškius 2019 m. taip pat buvo skirta stipendija.

2018 m. tokios stipendijos skirtos Guodai Diržytei, Matui Janušoniui ir Mantui Kazakevičiui, kūrusiems garso instaliacijas, skulptūrų ir instaliacijų parodas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *