Alytus – be Naujųjų fejerverko, bet su virtualių renginių gausa

Šie metai – išskirtiniai ir laukiant artėjančių švenčių. Nors pandemija vis agresyviau kausto visą šalies gyvenimą, Alytus vis tik gali pasidžiaugti metų pabaigos kultūrinių renginių gausa. Tiesa, visi jie persikėlė į virtualią erdvę. Tik naujametės nakties fejerverko Alytaus miesto širdyje šiemet nebus. „Visa tai – tik dėl mūsų visų saugumo“, – sakė Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Alytiškiai išliko sąmoningi

„Pirmasis bandymas virtualiai atšvęsti eglutės įžiebimą tikrai pavyko. Žmonės nesibūriavo Rotušėje ir nelaukė realaus eglutės įžiebimo. Kalbant apie gruodžio mėnesio renginius, jų bus organizuojama taip pat daug kaip ir įprastai. Tęsime kasmetines tradicijas, tačiau viskas persikelia į virtualią erdvę. Vienintelis dalykas, kuris keisis šiemet – dėl pandemijos Rotušės aikštėje prie pagrindinės miesto eglės nebus naujametinių fejerverkų ir muzikos. Todėl tikrai Naujųjų metų sutikimui raginame gyventojus nesibūriuoti miesto centre, o likti tokiais pat sąmoningais kaip eglutės įžiebimo metu bei likti namuose“, – teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Vilma Liaukuvienė.

Alytus išlaikė tradiciją kalėdiniu laikotarpiu organizuoti vaikučių susitikimus su Kalėdų seneliu, tačiau visa tai perkelta į virtualią erdvę. Ryšį su mažaisiais miesto gyventojais Kalėdų senelis nuolat palaiko socialiniame tinkle „Facebook“, Alytaus Kalėdų Senelis paskyroje.

Teatre – renginiai vaikams, senoliams ir jaunimui

Įprastai gruodžio mėnuo renginiais būna gausiausias. Šiemet tam ne išimtis, tačiau su tam tikrais pandemijos išprovokuotais pokyčiais.

Daug virtualių renginių siūlo Alytaus miesto teatras. Visą mėnesį vyks socialinis-meninis projektas „KnygAntinas. Pas vaikus“. Socialinis-edukacinis projektas „Vilnoniai pokalbiai“ lauks ir senjorų. Jų metu Alytaus miesto teatro aktoriai skaitys literatūros kūrinių, spektaklių ištraukas, kartu su pašnekovais gvildens pasirinktą temą, atsakys į smagių viktorinų klausimus, aptars senjorų gyvenimo patirtį, visuomet gyvus prisiminimus, šiandienos aktualijas.

Jaunimo taip pat laukia socialinis-meninis projektas „ARTyn“.

Antrąją Kalėdų dieną Alytaus miesto teatras gyventojams suteikia galimybę išvysti premjerą „Šiobeito aidas“.

Alytaus lėlių teatras taip pat mažiesiems gyventojams dovanoja renginių. Visą mėnesį vyks „Karūna ar Fortūna“ bei „Kodėlčiukas ir Kalėdų senelis“.

Kviečia į kūrybines dirbtuves namuose

Alytaus kultūros centras organizuoja kūrybines dirbtuves namuose, kurių metu bus gaminami įvairūs šventiniai atributai adventiniai vainikai, šventiniai atvirukai bei kepami šventiniai skanėstai. Gruodžio 9 dieną visų lauks Adventinė vakaronė „Kalėdų rytų“, o 19 dieną – edukacijų ciklas „Etnosekmadieniai“. Šiaudinio žaisliuko dirbtuvės.

19 dieną vyks liaudies meno festivalis „Atvažiuoja Kalėdos“. Visuose renginiuose gyventojai galės dalyvauti tik virtualiai: svetainėje www.alytuskc.lt, Feisbuko paskyroje Alytaus kultūros centras, YouTube kanale.

Bibliotekose – parodų bumas

Alytaus viešosiose bibliotekose visą mėnesį vyks įvairūs virtualūs renginiai, tarp kurių – ir suaugusiųjų kompiuterinio raštingumo mokymai pažengusiems. Galimybė rinktis iš 6 skirtingų programų. Alytiškiai kviečiami dalyvauti ir trumposios prozos festivalyje „Imbiero vakarai“.

Bibliotekose netruks ir įvairių parodų, kurias organizuoja ir Alytaus švietimo įstaigos – nuotaikinga šaržų paroda, rankdarbių paroda „Stebuklingos skiautelės“, vaikų darbų paroda „Žiemos atspindžiai. Vitražai“, kūrybinių darbų paroda „Žiemos taku“, Tarptautinė vaikų darbų paroda „Kalėdiniai atvirukai“.

Į dirbtuves kviečia muziejus, lauks ir virtualūs koncertai

Yra galimybė visą gruodį virtualiai aplankyti ir Alytaus kraštotyros muziejų, kur gyventojai galės pažinti Alytaus kraštotyros muziejaus veiklą ir rinkiniuose saugomų eksponatų istorijas. Gruodžio 12 dieną alytiškiai kviečiami dalyvauti virtualiose dirbtuvėlėse „Karpiniai. Langų užuolaidėlės“, o 19 dieną – „Šiaudiniai žaisliukai“. Visus virtualius muziejaus renginius galima aplankyti Feisbuko paskyroje Alytaus kraštotyros muziejus ir A. Matučio memorialinis muziejus.

Alytaus muzikos mokykla gruodžio 8 dieną dovanoja virtualų koncertą „Muzikuokime kitaip“. O gruodžio 10 dieną visų lauks Virtualus lietuviškos muzikos festivalis „Graži tu mano…“ III dalis.

Daugiau informacijos Alytaus miesto savivaldybės Feisbuko paskyroje Yra ką veikti Alytuje.

Naujieji – tik namuose ir šeimos rate

„Džiaugiuosi, kad alytiškiai neliko abejingi mūsų raginimui likti namuose Alytaus miesto eglutės įžiebimo dieną ir nelaukė šventinių žiburių įžiebimo momento Rotušės aikštėje. Tikiuosi, kad mūsų prašymas likti namuose Naujųjų metų naktį taip pat bus išgirstas, juolab, kad gruodžio 31-ąją miesto savivaldybės administracija neinicijuoja šventinių fejerverkų ir juos lydinčios muzikos Rotušės aikštėje. Dar kartą noriu paprašyti visų alytiškių artėjančius Naujuosius metus šįkart pasitikti kitaip – atsisakykime linksmybių su draugais ar giminėmis, švęskime jaukiame šeimos rate ir venkime susibūrimų“, – sakė Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *