Prašymas plėsti COVID skyrių Alytaus ligoninėje gresia sveikatos priežiūros katastrofa

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė gavo prašymą paruošti dar trisdešimt lovų COVID-19 skyriuje. Tai reikštų, kad visas ligoninės personalas būtų perkeliamas dirbti su koronaviruso infekuotais pacientais, o Alytaus miesto ir rajono gyventojai visiškai liktų be gydymo paslaugų. Kaimyninės ligoninės priimti tokių srautų pacientų jau nepajėgios. Būtent todėl ligoninės ir miesto valdžios atstovai tokiam prašymui pasakė „ne“, esą tai reikštų katastrofą – galutinį Alytaus krašto sveikatos priežiūros sektoriaus sužlugdymą. Deja, niekas negali garantuoti, kad netrukus ligoninė nesulauks griežto reikalavimo plėsti pandeminį skyrių.

„Jeigu patenkintume prašymą dar trisdešimčia lovų plėsti COVID skyrių, tektų minimaliomis pajėgomis vis dar veikiančių chirurgijos, traumatologijos skyrių, konsultacinės poliklinikos personalą perkelti dirbti su koronaviruso infekuotais pacientais. Ligoninėje liktų funkcionuoti vienintelis Akušerijos ginekologijos skyrius, kurio veikla be anesteziologijos neįmanoma. Alytaus miesto ir rajono gyventojai lieka be jokių gydymo paslaugų, o į mūsų ligoninės COVID skyrių jau atvežti pacientai iš Molėtų, Širvintų, kitų Lietuvos miestų. Kaimyninės Lazdijų, Druskininkų ir Varėnos ligoninės mūsų pacientų priimti nepajėgia. Mes tikrai negalime savo gyventojų palikti be būtiniausių gydymo paslaugų. Tokia susidariusi situacija yra labai grėsminga“, – kalbėjo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin.

Pasak ligoninės direktoriaus Artūro Vasiliausko, iš COVID pacientų gydymą Pietų ir Rytų Lietuvoje koordinuojančių Santaros klinikų prašymas Alytuje plėsti COVID skyrių atskrieja jau ne pirmą kartą. Paskutinį kartą dar trisdešimt vietų paruošti buvo paprašyta prieš savaitę.

„Apie tai kalbėjomės tiek mūsų administracijoje, tiek su mūsų steigėjais – Alytaus miesto savivaldybės atstovais. Lovų, pagalvių, vietos tikrai turime, tačiau nėra kam dirbti. Mums ir šiuo metu sustatyti darbo grafiką yra labai sudėtinga, nes dalis mūsų personalo taip pat serga, yra izoliuotų. Be to, turime ir atvykstančių medikų, kurių pagrindinės darbovietės yra kitose gydymo įstaigose, tad jų perkelti į COVID pacientų gydymą mes negalime. Turbūt būtų sunku įsivaizduoti, kad dar mūsų ligoninėje išplėtus COVID skyrių, Alytaus krašto gyventojai liktų be stacionarinės gydymo įstaigos, konsultacijų poliklinikos. Tada prie mūsų Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus būtų katastrofa“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Pasak jo, šiuo metu kaimyninės ligoninės per dieną gali priimti vos po keletą Alytaus ligoninės pacientų per dieną, kai įprastai poreikis yra po keliolika žmonių.

Pirmadienį Alytaus miesto savivaldybėje planuojamas pasitarimas šiuo klausimu.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Jurgis Krasnickas sakė nepritariantis prašymui plėsti COVID skyrių.

„Tai yra absurdas. Iš mūsų regioninės ligoninės nori padaryti ambulatoriją. To daryti negalima. Uždarius konsultacinę polikliniką bus didelių problemų. Šįkart reikia sustoti ir pasakyti „ne“. Juk infarktai, insultai niekur nedingo, yra daugybė kitų ligų. Nė viena ligoninė neteiks prioriteto kitų savivaldybių pacientų gydymui. Tai kas tada pasirūpins mūsų miesto gyventojais? Kas pasakys, kaip mes atsistatysime po to?“, – tokios nuomonės laikosi J. Krasnickas.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis pasiūlymui dar Alytuje plėsti COVID skyrių taip pat griežtai tarė „ne“.
„Mes negalime visos mūsų ligoninės paversti covidine ir neteikti gyventojams paslaugų. Esame stipri apskrities ligoninė, į kurią esame daug investavę, turime puikių specialistų. Be COVID yra ir kitų ligų, žmonėms reikia pagalbos, o atraminės ligoninės tokių srautų priimti jau nebegali. Jeigu situacija pasikeis labai kardinaliai, tada vėl sėsime ir galvosime, ką daryti“, – sakė Alytaus miesto vadovas.

Vienas komentaras apie “Prašymas plėsti COVID skyrių Alytaus ligoninėje gresia sveikatos priežiūros katastrofa

  1. Nu šakės. Taip gaunasi, kad šiuo metu geriausia sirgti COVID, nes su kitokia liga lieki šiukšlių dėžėje ir gali drąsiai mišias užsisakyti. Niekaip nesuprantu kuo covidinis ligonis svarbesnis už kitus ligonius. Jie ką, daugiau mokėjo mokesčių ar Konstitucija jų kitokia. Čia jau ne tik sveikatos apsaugos sistema griaunama (nors jau sugriauta Verygos), bet naikinama Lietuvos ekonomika, žmonių ateitis, jų gerovė ir svarbiausia psichologinė situacija. Baisu, kai gatvėje žmogus pamatęs kitą žmogų, apeina jį lanku kaip kokį mirtį nešant. Vienu žodžiu visiška šik…….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *