SAM atstovas: Alytaus miesto savivaldybės pastangos suvaldyti pandemiją – pavyzdinės

„Alytaus miesto savivaldybės pastangos suvaldyti pandemiją galėtų būti pavyzdžiu kitoms šalies savivaldybėms, kaip reikėtų kovoti su koronavirusu“, – taip savivaldybės vadovų ir specialistų darbą kovoje su COVID-19 penktadienį vykusio nuotolinio pasitarimo su Alytaus miesto savivaldybės, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Higienos instituto atstovais metu  įvertino Sveikatos apsaugos ministerijos Ilgalaikės priežiūros koordinavimo ir įgyvendinimo patarėjas Marius Čiurlionis.

Alytaus miesto savivaldybė išties deda daug pastangų, kad Dzūkijos sostinėje epidemiologinė situacija stabilizuotųsi. Deja, Alytuje sparčiai plintantis koronavirusas kol kas sunkiai įveikiamas.

Alytaus miesto savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo Povilo Jagelavičiaus teigimu, bendradarbiaujant su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamentu, parengtas židininių įmonių sąrašas, kartu su Alytaus poliklinika suburta medikų komanda, kuri jau šią savaitę planuoja atlikti greituosius testus Alytaus miesto įmonių darbuotojams. „Siekiant, kad kuo daugiau Alytaus miesto ir rajono gyventojų mobiliame patikros punkte galėtų atlikti tyrimus, buvo įsteigta alternatyvi Karštoji linija. Mobiliame patikros punkte padidintas atliekamų tyrimų skaičius – čia tyrimai atliekami kas 3 min. ir per dieną aptarnaujama iki 240 asmenų. Ekstremalių situacijų operacijų centras šią savaitę įpareigojo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių vykdyti prekybos centrų ir prekyviečių kontrolę,“ – savivaldybės nuveiktus darbus vardijo P. Jagelavičius.

„Alytaus miesto savivaldybė imasi visų reikalingų priemonių viruso plitimui stabilizuoti. Be išvardytų, savivaldybė  daugiabučių namų bendrijas aprūpino dezinfekciniu skysčiu, o negalintiems maisto produktais ar vaistais apsirūpinti senjorams į pagalbą nuo šiol skuba VšĮ „Gerumo skraistė“ ir Alytaus miesto socialinių paslaugų centro savanoriai. Tačiau akivaizdu, kad situacija staigiai gerėti nepradės. Alytuje 2,5 karto išaugo 65+ amžiaus pacientų skaičius – tai reiškia, kad stacionaro ligoninėje prireiks dar didesnei pacientų daliai. Ko dar imsimės?  Ekstremalių situacijų operacijų centre priimtas sprendimas dėl didesnės informacinės sklaidos apie kaukių dėvėjimą, dėl karantino režimo laikymosi. Miesto gyventojai gaus informacines žinutes apie karantino režimo laikymąsi, teisingą kaukių dėvėjimą, taip pat mieste bus kabinami plakatai, informaciniai stendai, daugiau informacijos bus TV ir radijuje. Ieškome būdų gyventojams turėti galimybę atlikti greitąjį antigenų testą, o esant teigiamam, atlikti PGR (tepinėlį iš nosiaryklės)“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Deja, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento direktorės Dalytės Nekraševičienės teigimu, Alytus pagal sergamumo rodiklius sparčiais žingsniais veržiasi į pirmąsias šalies gretas. Šiuo metu Dzūkijos sostinėje serga1 140 asmenys (nuo pandemijos pradžios ši infekcija nustatyta 1126аsmenims). Vien per šių metų lapkritį Alytuje nustatyti net 1027 atvejai. Per pastarąjį mėnesį privalomoji izoliacija paskirta 1800 asmenų.

LRV atstovo Aisčio Šimaičio teigimu, pagal sergamumo rodiklius Alytaus miestas šalyje užima ketvirtą vietą. Epidemija ypač plinta gamybos sektoriuje, globos ir  asmens sveikatos priežiūros įstaigose, Pataisos namuose. Daugiausiai COVID-19 serga 40–60 m. moterys ir sparčiai auga ir koronavirusu susirgusių garbaus amžiaus alytiškių skaičius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento direktorės D. Nekraševičienės teigimu, koronaviruso infekcija Alytuje sparčiai plinta todėl, kad didelėse įmonėse neužtikrinamas srautų valdymas, nevengiama tiesioginių kontaktų, o už darbų saugą atsakingiems darbuotojams stinga su infekcijos valdymu susijusių žinių. Dar viena priežastis, kuri prisideda prie spartaus koronaviruso infekcijos plitimo– COVID-19  tyrimų atsakymų vėlavimas. Dažnai testo atsakymo žmonėms tenka laukti dvi ar tris dienas, o per tą laiką COVID-19 simptomų nejaučiantis asmuo dirba, bendrauja su kolegomis ir tokiu būdu užkrečia aplinkinius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *