Karantinas švenčių „nepavogė“: eglutes Dzūkijos miestai įžiebs virtualiai

Šiųmetės žiemos šventės tapo nemenku iššūkiu šalies savivaldybėms: kaip sukurti šventę gyventojams, nepamirštant griežtų karantino sąlygų? Neeilinė pandemijos persmelkta kasdienybė įpareigojo ieškoti netradicinių sprendimų organizuojant šventinius renginius, tačiau panašu, jog viskas pavyko, o Kalėdos Dzūkijoje tikrai bus!

Pagrindinė Alytaus miesto žaliaskarė jau puošiama ir sužibs gruodžio 4-ąją. Kurią tiksliai valandą – neskelbiama, kad būtų išvengta žmonių susibūrimų. Tūkstančiai lempučių sužibs ir ant Rotušės aikštės medžių, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje bei Senamiesčio skvere.

Tradicinio šventinio renginio Dzūkijos sostinėje šiemet nebus, mero Nerijaus Cesiulio ir Kalėdų Senelio sveikinimai miestelėnus pasieks per žiniasklaidos priemones. Kitokia, ramesnė, šiemet Alytuje bus ir Naujųjų metų naktis – atsisakoma šventinių fejerverkų Rotušės aikštėje.

Įžiebus Alytaus miesto eglutę kiekvieną savaitgalį iki pat Naujųjų prie jos vyks mažųjų alytiškių pamėgti susitikimai su Kalėdų Seneliu, tiesa, trumpesni, paskirstant laiką, raginant nesibūriuoti, vyks registracija.

„Kalėdos šiemet bus galbūt kitokios nei esame įpratę, bet dėl to ne mažiau jaukesnės, šiltesnės. Juk Kalėdos  – tai jausmas. Šventes šiemet pasistenkime kurti širdyse, nesibūriuokime, saugokime save ir artimuosius“,  – kitaip pasitikti šventes alytiškius kviečia Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Alytaus eglutė. AMS archyvo nuotr.

Druskininkuose taip pat jau ima kvepėti Kalėdomis – intensyvūs kurorto puošybos darbai vyksta net sutemus. Žiemos švenčių sezono pradžią kurortas skelbs taip pat gruodžio 4-ąją, 17 val. tiesioginės transliacijos Druskininkų kultūros centro Facebook paskyroje bus galima stebėti pagrindinės kurorto eglės įžiebimą Pramogų aikštėje.

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet šalia Kalėdų eglės–„karalienės“ druskininkiečiai ir kurorto svečiai galės pasigrožėti prakartėle su gyvomis avimis. Čia pat, Pramogų aikštėje, bus įkurta Kalėdų senelio rezidencija su skaidriais kupolais, šalia muzikinio fontano, tradiciškai nušvis Kalėdinių eglučių parkas.

Smagių virtualių edukacijų paruošė ir Druskininkų kultūros centras, virtualių susitikimų ir video-skambučių nestokos senelis Kalėda!

Pasak Druskininkų savivaldybės administracijos Turizmo, komunikacijos ir kultūros skyriaus viešųjų ryšių skyriaus specialistės Dianos Sinkevičiūtės, šiemet kurortas virs tikru šeimos Kalėdų miestu, kur kiekviena šeima ras ką pamatyti, kur pasivaikščioti, iš ko pasisemti stebuklingo švenčių laukimo. „Šiais metais Druskininkai ypač orientuojasi į inovatyvius sprendimus: šventinei nuotaikai visame kurorte sukurti pasitelkiama garso ir šviesų dronai, lazeriai, specialus apšvietimas“, – atskleidžia ji.

Druskininkų eglutė. A. Lukoševičiaus nuotr.

Lazdijai šiemet kviečia atrasti raštuotas Kalėdas! „Kad ir kokia situacija dėl COVID-19 būtų rajone, mes tikrai pažadame, kad Kalėdinės nuotaikos, šviesos, stebuklingo atradimo džiaugsmo mūsų mažiesiems rajone netrūks ir šiais metais. Situacija dėl pandemijos sudėtinga, tačiau mes pasiruošime galimiems iššūkiams, galimoms grėsmėms net situacijai blogėjant“, – sako Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė ir priduria, jog  šventiniu laikotarpiu Lazdijų rajone Kalėdine dvasia alsuojančių reginių ir erdvių tikrai netrūks, tačiau kiekvieną ragina saugoti save ir savo artimuosius.

Planuojama, kad išskirtinai papuoštą Lazdijų miesto Nepriklausomybės aikštę raštuota Kalėdų eglutė nušvies gruodžio 7 d. vakare.  Mažiausių lauks Kalėdų traukinukas, cinamonu, šokoladu bei meduoliais kvepiančioje aikštėje šurmuliuos savanoriai ir vaišins imbierine arbata. Skambant kalėdinei muzikai reginių ras nuo mažiausiojo iki garbaus amžiaus senolio.

Gyventojai kviečiami dalyvauti konkurse „Raštuotos Kalėdos iš namų“, įstaigos ir organizacijos – puošti kalėdinėmis dekoracijomis A. Ramanausko-Vanago aikštę.

Varėnos pagrindinė žaliaskarė sužibs gruodžio 11-ąją, apie 17 val., po viešojoje erdvėje nuskambėjusio rajono mero Algio Kašėtos sveikinimo. Iškart po to savo kelionę pradės ir visu šventiniu laikotarpiu miesto gyventojams bei svečiams nuotaiką kels Varėnos gatvėmis važinėjantis puošnus muzikinis autobusas, džiugins ir kalėdinių eglučių alėja.

Šiųmetis šventinis laikotarpis varėniškius kviečia kurti – kalėdinius atvirukus konkursui, kurie vėliau keliaus pas senjorus ir globos namų gyventojus, bei dekoracijas bendrai Varėnos miesto bendruomenės eglutei, dar gyventojai ruošiasi gerų darbų akcijai „Kartu įžiebkime miesto eglę“, yra kviečiami šventiškai pasipuošti savo namus ir aplinką.

„Labiausiai gaila, kad šiemet teko atsisakyti tradicinės tautodailininkų mugės, kuri kasmet lyg didelę draugišką šeimą suburdavo Varėnos krašto kūrėjus, o lankytojus džiugindavo mielais dzūkiškais dirbiniais ir įvairiausiais skanėstais. Tai būdavo proga visiems susitikti, pabendrauti, užsidirbti… Turime tokią situaciją, kokią turime, susitiksime kitąmet“, – sako Varėnos rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Averkienė.

Eglučių alėja Varėnoje. Varėnos rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *