Su Prezidentu susitikęs Alytaus meras: „Alytaus regionas turi įgyvendinti žaliąją pertvarką“

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis su Lietuvos Prezidentu Gitanu Nausėda susitiko nuotoliniu būdu. Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

Alytaus meras Nerijus Cesiulis kartu su Alytaus rajono, Druskininkų, Lazdijų ir Varėnos rajonų merais nuotoliniu būdu susitiko su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda aptarti didžiausius iššūkius, su kuriais susiduria savivaldybės, siekdamos pagerinti aplinkos būklę ir mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų ištakas. Susitikime taip pat dalyvavo Europos Komisijos narys aplinkos, vandenynų ir žuvininkystės klausimams Virginijus Sinkevičius.

Prezidentas išmėgino Alytaus dviračių takus

„Lietuva šiandien neturi jokių ypatingų kliūčių įgyvendinti žaliąjį kursą. Mes netgi turime geresnes startines pozicijas nei kaimynai lenkai ar estai. Todėl turime ambiciją būti priešakinėse gretose ir būti tarp Europos Sąjungos lyderių. Tiek dėl atsinaujinančios energetikos plėtros, tiek dėl taršos mažinimo Lietuva gali būti pavyzdys, iš kurio galima pasimokyti.

Tikrai turime ieškoti daugiau alternatyvų, kaip nukakti iš taško A į tašką B. Prieš kelis mėnesius išbandžiau Alytaus dviračių takus. Supratau, kad sunkoka dviračiais susisiekti su Varėna. Norėtųsi, kad būtų geras dviračių susisiekimas ir su Druskininkais. Turime padirbėti, kad gyventojai galėtų rinktis tas transporto priemones, kurios neteršia aplinkos“, – susitikimo metu sakė Prezidentas.

Penkių Alytaus regiono savivaldybių merai su šalies vadovu G.Nausėda ir eurokomisaru V. Sinkevičiumi taip pat aptarė galimybes aktyviau įsitraukti į Europos Sąjungos žaliąją transformaciją ir Alytaus regione diegti aplinką tausojančius sprendimus.

Siekiamybė – švarus, žalias regionas

„Negalime kalbėti tik apie žaliąjį Alytų ar žaliuosius Druskininkus. Turime kalbėti apie vieningą žaliąjį Alytaus regioną. Tarpusavio bendradarbiavimas yra labai svarbus. Tik dirbdami kartu, galite pasiekti ryžtingų pokyčių ir didelių rezultatų“, – pristatydamas EK paskelbtą Žaliąjį kursą ir regionų svarbą siekiant klimato neutralumo tikslų sakė eurokomisaras V. Sinkevičius.

Jam pritarė ir Alytaus miesto meras. „Iš tikrųjų labai džiaugiuosi, kad Prezidentas rodo didelį dėmesį mūsų regionui. Susitikimas turėjo vykti gyvai, tačiau pandemija visus planus pakoregavo. Susitikimo metu kėlėme klausimus dėl atliekų išvežimo, kainodaros sistemos sudarymo, Alytus-Kaunas kelio, pastatų renovacijos, atsinaujinančios energetikos projektų, infrastruktūrinių objektų, kurie mums reikalingi. Svarbiausia, kad kalbėjome ne kiekvienas už save ir savo savivaldybę, o kalbėjome kaip vienas vieningas regionas. Jei augti, tai augti kartu vardan mūsų visų gerovės“, – sakė meras N.Cesiulis.

Susitikimo metu taip pat buvo aptarti Punios šilo ir Žuvinto biosferos rezervato apsaugos klausimai, viešosios paskirties pastatų modernizavimas ir atsinaujinančių energijos išteklių diegimas, taip pat svarbiausi vandentvarkos ir atliekų tvarkymo sistemų iššūkiai, su kuriais susiduria savivaldybės. Daug dėmesio bus skirta ir galimybėms regione plėtoti turizmo infrastruktūrą, pritaikyti Nemuno upės vagą laivybai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *