Trumposios prozos festivalis „Imbiero vakarai“ keliauja į internetą

Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka, nuo 2004-ųjų kas antri metai organizuojanti „imbierinės“ prozos festivalius, šiemet susidūrė su rimtu iššūkiu. Kaip žinia, kultūros raiškos priemonės itin susiaurintos visoje Lietuvoje, tad teko pralįsti pro karantino rakto skylutę ir ne kartą vis iš naujo permąstyti, kaip pateikti literatūros mėgėjams naujausius, specialiai festivaliui sukurtus ir pačių autorių su jauduliu skaitomus trumposios prozos kūrinius. Viskam aplinkui pamažu virtualėjant, visa laimė, kad festivalio dalyviai yra iš kūno ir kraujo –jie kuria kūrinius ir nekantrauja su jais supažindinti visus smalsaujančius.

Tad džiugu paskelbti, kad 2020-ųjų metų trumposios prozos festivalis rašytojo Jurgio Kunčino atminimui „Imbiero vakarai“ įvyks pagal visą šiam renginių ciklui būdingą programą. Tiesa, teks atsisakyti gyvo bendravimo, mat tiesioginiai renginiai šiuo metu yra neįmanomi. Tai, žinoma, yra praradimas. Bet organizatoriai mano, kad skaitmeninė erdvė turi ir privalumų, juk festivalį stebės kur kas platesnė auditorija – žiūrovai galės jo vyksmu saugiai mėgautis iš namų, jaukiai įsitaisę ant savo fotelių ar sofučių.

Kaip viskas vyks? Gyvų skaitymų įrašai taps palaipsniui prieinami internetu visiems norintiesiems nuo lapkričio 26 d. 17 val. Žiūrovų laukia du konkursinės programos skaitymai, o mėgėjams naktinėti vėl bus pateiktas pluoštelis šmaikščių Naktinių skaitymų tekstų.

Tuo pačiu metu internete bus paleista ir balsavimo sistema – publika galės balsuoti už labiausiai patikusį kūrinį. Daugiausia balsų surinkusio kūrinio autoriui tradiciškai atiteks Publikos premija.

Šiemet specialiai festivaliui sukurtus prozos tekstus skaitys šie autoriai: Andrius Jakučiūnas, Birutė Jonuškaitė, Narius Kairys, Akvilė Kavaliauskaitė, Vidas Morkūnas, Gytis Norvilas, Rolandas Rastauskas, Jurga Tumasonytė, Lina Simutytė, Povilas Šklėrius, Alvydas Šlepikas, Saulius Vasiliauskas. Džiugu, kad kartu su festivalio senbuviais, gerai žinomais prozininkais, šįkart jame dalyvauja kaip niekad daug jaunų autorių –debiutantų šiemet lygiai perpus.

Dvi dienas tradiciškai bus galima ne tik gliaudyti ką tik sukurtos trumposios prozos pavyzdžius, bet ir mėgautis įvairiais kultūriniais įvykiais. Prisijungusieji prie festivalio žiūrovai galės stebėti „Laureato valandos“ renginio įrašą, kuriame Dainą Opolskaitę, prozininkę, VIII-ųjų „Imbiero vakarų“ Jurgio Kunčino premijos laureatę, kalbino poetė ir prozininkė, literatūros kritikė dr. Virginija Kulvinskaitė-Cibarauskė. Nuobodu tikrai nebus!

Festivalio dalyvių ir svečių taip pat laukia virtuali „Atminimo valanda“, kurioje dar kartą grįšime prie kraštiečio rašytojo Jurgio Kunčino kūrybos –kitu kampu ir iš kito taško į ją šįkart pažvelgs lituanistė ir literatūros kritikė Elžbieta Banytė. Ji taip pat primins ir šiemet anapus iškeliavusio rašytojo, poeto Kęstučio Navako prozos poetiškumo akcentus. Apie lyriškąją Broniaus Radzevičiaus, vieno savičiausių XX a. prozininkų, kūrybos pusę (šiemet minėtume šio talentingo rašytojo gimimo 80-metį) mintimis dalinsis ilgametis jo kūrybos tyrinėtojas dr. Dainius Vaitiekūnas.

Kokybiško džiazo inkliuzus visų skaitymų metu dovanos tarptautiniu mastu žinomas kūrybinis duetas – saksofonininkas Kęstutis Vaiginis ir Dima Golovanov (fortepijonas). Specialiai „Imbiero vakarams“ įrašytos muzikinės improvizacijos bus skirtos tiesiogiai nors ir nematomai, bet nujaučiamai publikai.

Interaktyvią meno akciją ir menines staigmenas Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos feisbuko paskyroje pasiūlys alytiškis dailininkas Arūnas Vaitkus. Kol kas telieka intriga, kurią savo gabumų pusę šis menininkas atskleis – dailės ugdytojo, parodų kuratoriaus, dizainerio, šaržų piešėjo, skulptūrų kūrėjo ar…

Festivalį tradiciškai užbaigs trumposios prozos kūrinių konkurso laureatų paskelbimas. Šįkart jis vyks keliomis dienomis vėliau, nei pagrindiniai „Imbiero vakarų“ įvykiai, tad publika turės galimybę klausytis tekstų ir balsuoti už savo favoritus kiek ilgiau, nei įprastai. Kas laimės išskirtinį apdovanojimą (Alytaus miesto vardu teikiamą Jurgio Kunčino premiją) ir kitus festivalio apdovanojimus, bus paskelbta gruodžio 1 d.

Nuolat atnaujinamą informaciją ir festivalio turinį sekite internete:

http://www.alytus.mvb.lt/Imbieras2020/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *