Antroji banga smogė sporto klubams: negelbėja ir virtualios treniruotės

Antroji pandemijos banga skaudžiai smogė įvairiems paslaugų sektoriaus objektams, tarp kurių – ir sporto klubai. Alytuje jau šešerius metus veikiančios viešosios įstaigos „Olimpo kalnas GYM“ pelnas per šiuos metus dėl pandemijos sukeltų padarinių smuko net 70 procentų. Kaip tikina viena iš klubo savininkių Simona Vaičiulienė, sporto klubo veiklą tenka perkelti į virtualią erdvę, tačiau pandemijai užsitęsus dar bent porai mėnesių, gali tekti įstaigos duris užverti galutinai.

Smogė blogiausi laikai

„Sporto klubams dabar blogiausi laikai. Pirmoji karantino banga smogė ne taip skaudžiai kaip antroji, nes ji atėjo per patį sporto klubų veiklos bumą. Turėjome jau sudarytas pilnas grupes, žmonės buvo nusiteikę sportuoti, o dabar galime organizuoti tik asmenines arba nuotolines grupines treniruotes. Pavyzdžiui, pas mane iš trisdešimties grupinės treniruotės žmonių liko tik dešimt. Treniruotis namuose prie kompiuterio žmonės dažniausiai neturi motyvacijos“, – pasakojo S. Vaičiulienė.

Sporto klube „Olimpo kalnas GYM“ dirba septyni darbuotojai, tarp kurių ne tik sporto treneriai, bet ir kineziterapeutai, sveikatingumo treneriai.

„Kaip tik buvome surinkę gerą komandą, kurioje yra ir baigusių europinius mokslus. Investuota labai daug pinigų ir laiko į šį klubą. Turime iš banko pasiėmę paskolą“, – atviravo savininkė.

Dabar sporto klubo salės beveik tuščios – vos keletas asmenines treniruotes išsipirkusių klientų rytais. Vakarais nuotoliniu būdu vyksta grupinės treniruotės, kurių vienos kaina vienam žmogui nesiekia net 2 eurų. Nepaisant to, išsilaikyt klubui to neužtenka.

Treniruoklių salėje – abonentas mėnesiui (trys kartai per savaitę) įprastai kainuoja 35 eurus. Dabar norintiems sportuoti tris kartus per savaitę nuotoliniu būdu, mėnesio abonentas kainuoja 20 eurų.

„Guodžia tik tai, kad patys šiek tiek prasiblaškome ir galime padėti likusiems mūsų klientams, tačiau mes neišsilaikome, mūsų niekas neremia, o bet to, mokesčiai dideli. Šiuo metu prastovose yra keletas mūsų darbuotojų“, – sakė S. Vaičiulienė.

Pusė klubų antros bangos neatlaikys

Šiuo metu klientų šiame sporto klube sumažėjo maždaug 70 procentų. Tiek pat per šiuos metus sumažėjo ir sporto klubo pelnas.

Beje, sporto klubo „Olimpo kalnas GYM“ savininkai įkūrę ir vaikų zoną su batutais, kurie ypač paklausūs šaltuoju metų laiku švęsti vaikų gimtadienius. Deja, buvo aštaukti visos šventės, o užakovams teko grąžinti avansus.

Klubo savininkė sakė, kad kiti sporto klubai, norėdami padengti bent jau patalpų nuomos kainas, pradėjo nuomoti savo inventorių, treniruoklius. Būtent todėl valstybinė parama šiam sektoriui taip pat yra gyvybiškai svarbi.

„Manau, kad bent pusė sporto klubų šalyje antrosios pandemijos bangos gali neatlaikyti. Jeigu mūsų sporto klubui pavyks išgyventi, tikriausiai po karantino būsime priversti kelti kainas. Manau, kad ir kiti sporto klubai suks ta linkme. Sulaukiame replikų, kad gi čia Alytus ir kainos negali būti tokios kaip Vilniuje ar Kaune, bet noriu pabrėžti, kad laiko ir pinigų investuojame ne mažiau negu sporto klubai didmiesčiuose“, – kalbėjo S. Vaičiulienė.

Beje, didmiesčiuose už grupines treniruotes mėnesiui abonentą galima įsigyti  už 60-70 eurų, o Alytuje kainos svyruoja iki 35 eurų.

Ieškos naujų galimybių

Sporto klubo savininkė įsitikinusi, kad karantino laikotarpiu didžiosios dalies klientų fizinė sveikata išties pablogės, nes mažės fizinis aktyvumas. Esą treniruotės nuotoliniu būdu mažina motyvaciją.

„Pas mus yra daug žmonių su antsvoriu, o to pasekoje atsiranda problemų ir su širdimi“, – pabrėžė trenerė.

Visame šiame pandemijos šurmuly galima įžvelgti ir naujų galimybių. Prie nuotoliniu būdu organizuojamų grupinių treniruočių gali prisijungti klientai iš visos Lietuvos ir net užsienio. Tik sporto klubų atstovams dabar tereikėtų gerokai padirbėti su konkurencija ir informacijos sklaida.

„Tai naujas dalykas mums visiems ir reikia daugiau įdirbio, strategijos sukūrimo“, – svarstė S. Vaičiulienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *