Alytuje pastatyti konteineriai tekstilės atliekoms – surinks naudojimui  tinkamus drabužius ir avalynę

Dėvėjimui dar tinkamų drabužių bei avalynės turintiems alytiškiams nereikės sukti galvos, kur juos padėti – mieste pastatyti konteineriai tekstilės atliekoms.

Šiais konteineriais surinkti drabužiai ir avalynė bus vežama į Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų parką, kur bus rūšiuojama, skalbiama, dezinfekuojama ir atiduodama labdaros organizacijoms pakartotiniam naudojimui.

„Į tekstilės atliekų konteinerius reikia mesti tuos drabužius ir avalynę, kurie žmonėms jau nebereikalingi, bet yra dar tinkami naudoti. Sudėvėtus drabužius, apatinį trikotažą, virtuvės rankšluosčius ir kitas tolesniam naudojimui netinkamas tekstilės atliekas reikia mesti į mišrių atliekų konteinerius arba vežti į rūšiavimo centrus“, – priminė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Jis pabrėžė, kad pradėjus atskirą tekstilės atliekų surinkimą bus ieškoma optimaliausios bendradarbiavimo su labdaros organizacijomis formos, nes pagrindinis atskiro tekstilės atliekų surinkimo tikslas – jų pakartotinis naudojimas.

Pradžiai Alytuje numatyta pastatyti 20 tekstilės atliekų konteinerių. Esant poreikiui, jų bus statoma ir daugiau. Svarbiausia, kad gyventojai neniokotų konteinerių ir mestų į juos tik tas atliekas, kurioms jie skirti.

Tekstilės atliekų konteineriams parinktos vietos naujose pusiau požeminių konteinerių aikštelėse, įvertinus, kad juos patogiai galėtų pasiekti kuo daugiau žmonių. Konteinerių vietos suderintos su Alytaus miesto savivaldybe, patvirtinusia jų išdėstymo schemą. Pirmieji tekstilės atliekų konteineriai pastatyti Vilties, Vingio, Lauko, Žuvinto, Naujojoje, Jurgiškių, Jazminų gatvėse.

Tačiau šios vietos ateityje gali būti keičiamos, jų gali atsirasti daugiau – viskas priklausys nuo to, kaip ir kiek alytiškiai naudosis naujais konteineriais. Jų ištuštinimo dažnumas taip pat priklausys nuo situacijos.

Tekstilės atliekos, kaip ir iki šiol, bus surenkamos ir visuose rūšiavimo centruose esančiuose daiktų mainų punktuose „Mainukas“ bei centre „TikoTiks“, kuriame galima ir pasiimti jau sutvarkytų drabužių, avalynės bei kitų daiktų.

„Pakartotinis daiktų naudojimas jau yra ne tik idėja, bet kasdieniu tampantis reiškinys, kuriame mes visi vienaip ar kitaip dalyvaujame. Kuo mažiau daiktų – tuo gražesnis ir laisvesnis mūsų pasaulis“, – kalbėjo A. Reipas, ragindamas neskubėti išmesti to, ką dar galima panaudoti.

ARATC inf.

ARATC nuotr. Alytaus mieste jau pastatyti konteineriai tekstilės atliekoms surinkti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *