Koronaviruso židinys Alytaus GMP stotyje: kodėl reikia slėpti tiesą?

Koronaviruso pandemijos akivaizdoje vos viena pora pirštinių ir dvi veido kaukės per dieną, nuolatiniai raginimai ir tas taupyti, tylėti, nepanikuoti ir dirbti, jokios automobilių ir patalpų dezinfekcijos, jokių skydelių ir kombinezonų… Tai – ne istorija iš fantastinės knygos puslapių, tokiomis sąlygomis pastaruosius mėnesius dirbo Alytaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties paramedikai, aptarnaujantys Alytaus miesto, rajono bei Lazdijų rajono gyventojus.

„Mūsų stotis turi dezinfekavimo aparatą. Kituose miestuose kolegos automobiliams jį naudoja po kiekvieno ligonio pervežimo, tačiau pas mus aparatas būdavo ištraukiamas tik kartą per savaitę, kaip aiškindavo vadovybė – dezinfekavimo priemonės per brangios“, – portalui Dzūkijosveidas.lt pasakojo pavardžių dėl galimo susidorojimo viešinti nenorintys Alytaus GMP stoties darbuotojai (pavardės redakcijai žinomos).

Jie įsitikinę, jog nuolatinis apsaugos ir dezinfekavimo priemonių taupymas siaučiant COVID-19 pandemijai ir lėmė, kad jų darbovietė galiausiai tapo židiniu – izoliuotis privalėjo tiek administracijos darbuotojai, tiek medikai, tiek ekipažų vairuotojai, beliko vos 1 ekipažas iš 7, o į pagalbą teko kviestis kolegas iš Kauno.

Prieš kelias dienas Alytaus rajono mero Algirdo Vrubliausko žinutė socialiniame tinkle „Facebook“ esą savivaldybei pavaldžioje GMP stotyje situacija suvaldyta, nerimo dėl COVID-19 židinio plitimo nebelikę, „dirba naujai suformuoti, patikrinti, visiškai „švarūs“ ekipažai, o greitosios pagalbos paslaugų teikimas gyventojams užtikrintas“ sukėlė tikrą diskusijų audrą stoties darbuotojų tarpe.

„Nuo chaoso ir įtampos esame emociškai išsekę, pervargę ir suirzę, pykstamės tarpusavyje. Pavargę ir pikti vykstame pas ligonius. Nebeliko kam dirbti, nėra kam pakeisti, dirbantys per parą gauna vos pusvalandį poilsio, neišlipa iš greitosios automobilio“, – teigė pašnekovai, pasak kurių, tikroji padėtis slepiama, priemonių negailėti imta tik po fakto, o medikai „švarūs“ tiek, kiek būtų galima tikėti prieš kelias savaites atliktų testų rezultatais, šiandien ekipažuose dirba tie, kurie tiesiog jaučiasi gerai.

„Štai pavyzdžiui praeitą sekmadienį, paaiškėjus, jog mūsų stotis yra tapusi koronaviruso židiniu, visą parą darbuotojams buvo liepta neiti į patalpas, net į tualetą, ir iki ryto budėti greitosios pagalbos automobiliuose. Kai neapsikentę darbuotojai pareiškė, jog arba jie siunčiami į izoliaciją, arba eina namo patys, vadovybė sureagavo ir kreipėsi pagalbos į Kauno GMP stotį, kuri atsiuntė du ekipažus“, – pasakojo vietos paramedikai.

Tuo tarpu Alytaus GMP stoties laikinoji direktorė Rima Norkaitienė portalą Dzūkijosveidas.lt patikino, jog įstaigoje situacija nėra paprasta, bet kontroliuojama – šiuo metu dedamos visos pastangos, kad greitosios pagalbos padaliniai būtų išskirstyti į skirtingas lokacijas. Tokiu būdu ekipažai esą neturėtų tarpusavio kontakto, būtų apribota užsikrėtimų galimybė.

„Viskas daroma maksimaliai, patalpos dezinfekuotos pilnai. Taip, reikia įdėti daug pastangų komplektuojant brigadas, sudarant grafikus, tačiau stengiamės ir susitvarkome, kai pritrūkome žmonių sekmadienį, į pagalbą atvyko kolegos iš Kauno. Kai su iššūkiais susidūrė Varėna, važiavome pagelbėti mes, čia nieko baisaus. Su darbuotojais per daug problemų nėra, dabar svarbiausia juos įkurdinti atskirose darbo vietose“, – situaciją komentavo stoties laikinoji vadovė ir pažymėjo, jog kolektyve atmosfera gera, nejaučiama jokia panika, visi pratę prie tokio įtempto darbo ritmo.

Pasiteiravus, kaip stotis tapo židiniu, jei situacija joje kontroliuojama, ji teigė, kad padėtį labai pablogino „pasiklydęs“ vienos iš valytojų COVID-19 testo rezultatas. Iki kol jis atsirado, valytoja į darbą ėjo, nes jautėsi gerai. Paaiškėjus, jog jai yra diagnozuotas koronavirusas, teko staigiai ir nemažai su kontaktą turėjusių darbuotojų išsiųsti į izoliaciją, tuomet esą ir prasidėjo problemos.

Anot jos, šiuo metu iš 61 Alytuje dirbančių žmonių, COVID-19 diagnozuota 6 asmenims, dar 11 jų yra saviizoliacijoje.

9 komentarai apie “Koronaviruso židinys Alytaus GMP stotyje: kodėl reikia slėpti tiesą?

  1. Nerašau komentarų, bet šį kartą negaliu neparašyti. Kaip galima taip juodinti ir skleisti tokį melą apie neva trūkstamas priemones. Labai įdomu būtų žinoti kas tie darbuotojai ir kokio tikslo siekiama Ir panele Ingrida Surdokaite, ar jūs patikrinot, kaip galite rašyti nepatikrinus faktų. Visų priemonių yra užtektinai. Pirštinių yra S, M, Xl dydžių dėžutėmis, pasiima kiekvienas darbuotojas tiek kiek jam reikia. kaukių taip pat, visų kitų priemonių yra padėta dėžėse, imi tiek kiek reikia išvykimui pas kiekvieną pacientą. Apie atmosferą, tai va t ir būtų galima kalbėti tiems, kas kelia intrigas ir skleidžia netiesą. Dirbu pati ir situaciją puikiai žinau.

  2. Pirstiniu gal ir yra, ir kaukiu yra, bet jos ne visiems duodamos ir retai, tik valdzios kalte , o kad darbininkai priprate po 23val dirbti- tikra nesamone, ir valdzia as galvoju tikrai nesedi kartu su darbininkais virsvalandziu. Tikra problema ne korona- o jos nemokejimas su ja susitvarkyti.

  3. Darbuotojai “iš oro”nerašys,nesiskųs.Matyt yra didelė betvarkė darbotvarkėj,grafikuose.Kas liečia dezinfekciją,priklauso nuo vadovo reiklumo.Koks gali būt taupymas,jei šitokie pinigai skiriami viruso sustabdymui.Jei žiūri “pro pirštus”,nesirūpina,o tik kelia reikalavimus,užtat ir nesutarimai.Kodėl jie kyla? Kame problema,ar ne vadovybėj?

  4. Neišsigalvos darbuotojai tokių nesąmonių.Visi nori dirbti.Reiškia padėtis ten prasta,atmosfera negsli būt gera,jei tokiom sąlygom dirba.Ir išvis kodėl rajonui ta stotis šitiek metų priklauso???Kodėl ne miestui?Tik savi,pažįstami mero ten sulindę.Pertvarka reikalinga ten būtinai.!!!

  5. Kur tik ponas rajono meras yra atsakingas visada betvarkė, viskas taupoma ir kur viskas keliauja? Jau per pirmą karantiną buvo nesusipratimų, šis ponas su žmonėmis elgiasi kaip su gyvuliais, tai baisu. O žmonės medikai, jie juk atsidavę darbui. Bet vieną kartą sukiltų ir surengtų streiką ir pamatytų visi viską.

    1. Pagarba medikams.Tikiu jais ir jų tiesa.Šitas poo…nas rajono meras ignoruoja bet kokias problemas,kurios jam nenaudingos, nesiskaito su žmonėmis.

  6. Dar per pirmą bangą, pasakojo ligoninės darbuotoja, kad negaudavo priemonių kiek prašydavo. Pilnai tikiu, kad čia nemelas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *