Planas blogiausiam scenarijui: Alytaus ligoninėje atidarys ir COVID-19 reanimaciją

Asociatyvi, Santaros klinikų/Vidmanto Balkūno nuotrauka.

Praėjusios savaitės pabaigoje Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje atidarius COVID-19 skyrių, pirmadienį jame jau gydoma 13 pacientų. Vienas jų jau bandė pabėgti, tačiau su policijos pagalba buvo sugrąžintas atgal į skyrių. Ligoninėje jau ruošiamasi ir blogiausiam scenarijui – vietoje Vaikų reanimacijos skyriaus planuojama atidaryti ir COVID-19 reanimacijos skyrių.

„Atmosfera ligoninėje išties slegia, tenka dirbti nuolatinėje įtampoje, nežinioje. Tačiau situacija yra valdoma. Šiuo metu uždarytas tik Traumatologijos skyrius ir rytoj pradėsime testuoti šio skyriaus personalą. Jeigu testavimas bus sėkmingas, tada planuojame poryt atnaujinti ir šio skyriaus veiklą. Šeštadienį darbą atnaujino Vaikų skyrius, kuriame taip pat turime sergančių personalo darbuotojų, tačiau pajėgumų čia kol kas užtenka. COVID-19 skyriuje jau turime trylika pacientų, iš kurių daugiausia alytiškių, tačiau turime ir iš Varėnos, Lazdijų bei Šalčininkų. Maždaug pusė jų serga lengva forma, o kiti vidutine. Lengva forma sergančiuosius stengiamės išleisti gydytis ir saviizoliuotis namuose ar kitose saviizoliacijos vietose, žinoma, jeigu tokių sąlygų yra“, – kalbėjo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin.

Alytaus ligoninės COVID-19 skyriuje iš viso per du aukštus galima paguldyti 40 pacientų. Pasak pavaduotojo, šiam skyriui reikalingas didesnis dirbančio personalo kiekis, nes vieni turi pakeisti kitus. „Kol vieni dirba, kiti ilsisi, nes su ta apranga sunku atlaikyti daugiau kaip 4 ar 6 valandų krūvį“, – paaiškino D. Kačiurin.

Jis patikino, kad surinkti pirmąją komandą pavyko gan lengvai, o medikai yra pasiryžę dirbti ir tokiomis neprognozuojamomis sąlygomis. COVID-19 skyriuje dirbantis personalas bus testuojamas ne rečiau kaip kartą per savaitę arba net ir kas tris dienas. Jiems numatytas ir finansinis paskatinimas.

D. Kačiurin tikinimu, apsaugos priemonių trūkumo kol kas nėra, tačiau labai stinga patirties dirbant su COVID-19 užsikrėtusiais pacientais. Alytaus ligoninės darbą šiuo klausimus koordinuoja Santaros klinikos, todėl iš ten Alytaus medikai gauna visą reikiamą palaikymą, pagalbą, konsultacijas bet kuriuo paros metu.

„Mes tikrai nesame palikti vieni, turime atramą“, – patikino pavaduotojas medicinai.

Jis pabrėžė, kad situacija linkusi greitai keistis, todėl jau numatyta galimybė Vaikų reanimacijos skyriuje atidaryti COVID-19 Reanimacijos skyrių. Jame būtų gydomi pacientai, kuriems reikalingi dirbtinių plaučių ventiliatoriai. Tiesa, vaikų reanimacijos paslaugos būtų teikiamos suaugusiųjų reanimacijoje.

Pasiteiravus, kaip greitai Alytaus ligoninės COVID-19 skyrius galėtų būti užpildytas ir imtų trūkti vietos, D. Kačiurin prognozuoti nesiryžta, tačiau mano, kad dar bent savaitę ar dvi lovų pritrūkti neturėtų.

„Viskas priklausys nuo to, kaip vystysis pandemija, kaip žmonės laikysis karantino sąlygų“, – pabrėžė D. Kačiurin.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *