Nerimo signalai iš Alytaus ligoninės: po trijų skyrių uždarymo atidaromas koronaviruso gydymui

Asociatyvi Vidmanto Balkūno (VUL Santaros klinikos) nuotr.

Sparčiai augant koronaviruso atvejų skaičiui, dar penktadienį Alytaus miesto bei rajono savivaldybės pateko į geltonųjų zonų sąrašą. Apie situacijos sudėtingumą prabilo ir Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės atstovai. Dėl koronaviruso grėsmės šioje sveikatos priežiūros įstaigoje darbą nutraukė trys skyriai, izoliuoti pacientai ir personalas. Dėl medikų trūkumo didžiosiose šalies ligoninėse COVID-19 skyriai atidarinėjami jau ir regioninėse ligoninėse. Toks skyrius nuo ateinančio trečiadienio pradės veikti ir Alytaus ligoninėje.

Situacija – įtempta

„Situacija ligoninėje jau dabar labai įtempta. Nors visi iki šiol džiaugėmės, kad Alytuje turėjome labai mažai susirgimų atvejų, per pastarąsias dvi paras situacija stipriai pasikeitė. Deja, užsikrėtusių pacientų ir mūsų personalo turėjome ir pačioje ligoninėje, todėl teko stabdyti trijų skyrių darbą bei visus izoliuoti. Šiuo metu uždarytas ligoninės 2-asis vidaus ligų, Vaikų ligų ir Vaikų chirurgijos skyriai. Tie pacientai, kurie gali gydytis ambulatoriškai buvo išleisti saviizoliacijai į namus. Likę pacientai palikti tame skyriuje, kur buvo nustatytas koronaviruso atvejis. Deja, penktadienį paaiškėjo, kad koronavirusu užsikrėtė ir Vaikų stacionarinių paslaugų skyriaus valytoja bei slaugytoja. Žinoma, jeigu vaikams prireiktų būtinos stacionarios pagalbos, jie būtų keliami į kitus ligoninės skyrius.

Buvome įpareigoti Alytaus ligoninėje atidaryti ir COVID-19 skyrių, kur bus gydomi lengvos ir vidutinės formos infekcijos požymius turintys pacientai. Taigi, mūsų ligoninei tai labai didelis iššūkis, juolab kad ir mūsų personalas yra vyresnio amžiaus. Būtent todėl darome sąrašus darbuotojų, kurie galėtų dirbti šiame skyriuje. Planuojama, kad jis bus atidarytas ateinantį trečiadienį“, – taip situaciją ligoninėje nušvietė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin.

Beje, planuojama, kad jeigu uždarytų skyrių medikams ir pacientams koronaviruso mėginiai bus neigiami, juose darbas atnaujintas būtų tik kitos savaitės pabaigoje.

Trūksta ne lovų, o medikų

Įvertinus žmogiškuosius išteklius, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė COVID-19 sergančių pacientų galės priimti dešimt. Šį skyrių planuojama įkurti atskirame pastate, kur šiuo metu yra Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrius. Visos patalpos turės būti suskirstytos į tris atskiras zonas – žalią, geltoną ir raudoną. Žaliojoje zonoje – personalo poilsio vieta, geltonoji skirta personalo persirengimams, o raudonojoje zonoje bus hospitalizuojami infekuoti pacientai. Dešimčiai pacientų per mėnesį reikės net trijų dešimčių personalo – gydytojų, slaugytojų ir padėjėjų.

„Dabar ligoninės pinigų neskaičiuojame, nes žmonių gyvybė yra svarbiausia. Tačiau galvojame, iš kur mums gauti tiek personalo. Lovų netrūksta niekur – nei Vilniuje, nei Kaune, tačiau trūksta medikų. Planinė pagalba vienareikšmiškai turės būti apribota, nutraukta. Nežinau, kas bus rytoj. Situacija tiek rimta ir pavojinga, kad kiekvienas turėtų suprasti, jog reikia būti sąmoningais, neiti, nevykti ten, kur nebūtina“, – kalbėjo D. Kačiurin.

Žvilgsnis į situaciją – ir politiko akimis

Į situacijos sudėtingumą D. Kačiurin žvelgia ne tik kaip vieno iš ligoninės vadovų, gydytojo akimis, bet ir tarybos nario. Jo nuomone, dabar ne laikas politikų tarpusavio pykčiams bei ambicijų demonstravimui, nes miestui kaip niekad reikalingas susitelkimas ir racionalių sprendimų paieška. Pandemija vis gilyn klampina visą Alytų.

Siekdamas parodyti situacijos sudėtingumą mieste, D. Kačiurin, kviečia bent jau Alytaus miesto tarybos frakcijų vadovus, pasitelkus visas apsaugos priemones, apsilankyti ligoninėje ir savo akimis viską pamatyti.

„Dabar visa taryba tik pykstasi, o mieste situacija darosi nevaldoma. Man labai gaila, kad nei meras, nei vicemerė nepaklausė, kaip ligoninei sekasi tvarkytis, ar reikalinga kokia nors pagalba. Jie demonstruojasi, reiškiasi socialiniuose tinkluose, tačiau kur situacija rimčiausia, jų nėra. Juk ligoninė nėra jokia gamykla ar fabrikas“, – pabrėžė D. Kačiurin.

4 komentarai apie “Nerimo signalai iš Alytaus ligoninės: po trijų skyrių uždarymo atidaromas koronaviruso gydymui

  1. Štai Cesiulis ir parode savo veida. Kur piaras naudingas lindo ir demonstravosi, o dabar i krumus…
    Koks miesto vadovas jei savo tarybos nesuvaldo

  2. Cesiulis krūmuose.. Labai patiko išsireiškimas.
    Nes jo postai visi tik Pijaro lygio.. Stengiamasi parodyti gerai.. Bet prasilenkiama su teisybe..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *