Nepageidaujama gamykla: avižieniškiai įveikė įstatyminę bazę, o alytiškiai?

Ar gali būti kas bendro tarp Vilniaus rajone esančių Avižienių ir Alytaus miesto? Pasirodo gali. Tai gamyklos, kurių statyboms priešinasi vietos bendruomenės.

Tiesa, avižieniškiai jau gali ramiau atsikvėpti, nes pasiekė savo – nepageidaujama langų gamykla jiems po langais nebus statoma. Čia bendruomenės žodis „įveikė“ įstatyminę bazę, o verslas, įvertinęs gyventojų pastangas, parodė išskirtinį atsakingumą. Bendrovė „D&D Ingroup“ pasitraukė iš Avižienių, užsimindama apie ketinimus gamyklą įkurdinti kurioje nors šalies laisvojoje ekonominėje zonoje. Gal būsimoje Alytaus?

Kaip portalą Dzūkijosveidas.lt informavo Vilniaus rajono savivaldybės atstovė Jolanta Gulbinovič, Avižienių gyventojai buvo labai aktyvūs. Didžiausią susirūpinimą jiems kėlė šalia gyvenamųjų namų planuojamas statyti gamybos pastatas bei galimai nuolatinis technologinių įrenginių ir transporto priemonių keliamas triukšmas. Tiesa, būta tam tikrų neatitikimų procedūroms ir iš vystytojo pusės.

„Sklypo teritorijos naudojimo būdas – pramonės ir sandėliavimo. Pagal bendrąjį planą ši teritorija yra riboto užstatymo. Vystytojas projektuojant gamyklą neatsižvelgė į galimą sklypo užstatymo tūrio intensyvumą. Atstumai iki gyvenamųjų namų buvo pakankamai nedideli. Teritorijai buvo atliktas poveikio aplinkai vertinimas, bet jo sprendiniai ir aprašymai skyrėsi nuo pateikto projekto“, – teigė J. Gulbinovič.

Anot jos, Vilniaus rajono savivaldybė, prašant gyventojams, organizavo statytojų ir gyventojų susitikimą, kur gan konstruktyviai buvo kalbama ir ieškoma galimų sprendimų, tenkinančių abi puses. Buvo organizuota pakartotina visuomenės informavimo apie žemės sklype planuojamo statyti gamybos ir pramonės paskirties pastato projektavimą ir visuomenės dalyvavimo svarstant šio pastato projektinius pasiūlymus procedūra.

Bendruomenė statytojui pateikė pastabas, kas projekte jų manymu buvo padaryta netinkamai, pavyzdžiui, gamyklos projekte nesilaikyta poveikio aplinkai vertinime nustatytų parametrų, pramoninis objektas iškreiptų natūralų gyvenamosios teritorijos vystymą, pakenktų gyvenimo kokybei. Buvo prašoma nurodyti, ar atlikti oro taršos matavimai, suplanuoti triukšmo, kurį skleis atvažiuojantys lengvieji ir krovininiai automobiliai, krautuvai, katilinė, medienos mechaninio apdirbimo mechanizmai.

„Gyventojai ginti savo interesą pradėjo dar pradinėje projekto rengimo stadijoje – projektinių pasiūlymų svarstymo etape, kuomet statytojas suinteresuotai visuomenei pristato savo idėją ir kartu su gyventojais yra aptariamos jos vystymo galimybės. Minėto statinio statybai nebuvo išduotas statybą leidžiantis dokumentas“, – pažymėjo Vilniaus rajono savivaldybės atstovė.

Tuo tarpu alytiškiams nerimo dienos tęsiasi – Alytaus Pramonės rajone planuojama bendrovės „MS LT01“ iškastinės mineralinės uolienos perdirbimo gamykla, kurios darbų technologija slepiama po devyniais užraktais ir įvardijama „komercine paslaptimi“, o vietinių pakrikštyta „eksperimentine“, toliau skinasi kelią į priekį ir kelia aistras.

Įdomiausia tai, jog galutinį žodį tars ne Petras iš Putinų gatvės ir ne Esbenas, vadovaujantis keliems šimtams Pramonės rajone veikiančio baldų fabriko darbuotojų, net ne Nerijus iš Rotušės aikštės bokšto, o Vilniuje veikianti Aplinkos apsaugos agentūra.

Nors griežtą „NE“ statyboms sako gyventojai, vietos valdžia, sveikatos specialistai, verslas, abejojantys gamyklos saugumu sveikatai ir aplinkai, „MS LT01“ vadovybė vieną po kitos viešina pačių užsakytas ataskaitas ir tikina, jog gamykla veiks be triukšmo ir taršos, o į ministerijas, įvairias tarnybas ir Seimo narių kompiuterius plaukiančius bendruomenės skundus vadina nepagrįstais, nes esą poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje pateikta tiek duomenų, kiek reikia.

Per prievartą mielas nebūsi…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *