Šilumos kaina Alytuje išliks panaši, tačiau pokyčiai – jau kitąmet

„Alytaus šilumos tinklų“ vadovas Mindaugas Nevardauskas. Dzukijosveidas.lt nuotrauka.

Alytus jau galutinai pasiruošęs šildymo sezonui, kuris didesnių staigmenų gyventojams šiemet nežada. Pasak „Alytaus šilumos tinklų“ vadovo Mindaugo Nevardausko, šildymo kainos numatomos labai panašios į praėjusių metų. Nepaisant to, jau nuo kitų metų miesto šilumos ūkio laukia nemenki iššūkiai, galintys lemti ir pokyčių šilumos kainoje.

Sąskaitas už šildymą lemia ne šildymo kaina

„Kol kas nematau galimybių ir taip žemas šildymo kainas mažinti dar labiau. Tačiau noriu pabrėžti, kad šildymo kaina susideda iš dviejų dedamųjų – šilumos kainos ir šilumos kiekio suvartojimo. Visai kaip su automobiliais – 1 litro kuro kaina yra vienoda visiems automobiliams, tačiau kiekvienas jų kuro sunaudoja skirtingai. Norint sumažinti išlaidas šildymui, neišvengiamai reikia galvoti apie pastatų modernizavimą“, – kalbėjo M. Nevardauskas.

Pasak jo, daryti socialistines lenktynes lyginant šilumos kainas su kitų miestų taip pat nėra tikslinga. Esą geriau lyginti miestų mokėjimus už šildymą.

„Labai nustebtume, kad mažiausiai moka tikrai ne tie, pas kuriuos mažiausia šilumos kaina. Mažiausiai moka tie miestai, kuriuose yra daugiausia renovuotų namų, nors ir šilumos kaina būna didesnė“, – pabrėžė „Alytaus šilumos tinklų“ vadovas.

Ji tikino, kad ateityje nuo dujų kainos šildymo kaina mažai priklausys, mat prognozuojama, kad jau per ateinančius penkerius metus dujų šildymui bus sunaudojama vos 10 procentų. Taip yra todėl, kad vis didesnę dalį užima biokuru veikiantys katilai, gaminantys žalią šilumos energiją.

Laukia neišvengiamos investicijos

Kitąmet „Alytaus šilumos tinklų“ laukia nemenkos investicijos į katilinės modernizavimą. Teks keisti esamus dujinius katilus, mat nuo 2023 metų sausio 1 dienos dėl aplinkosauginių reikalavimų nė vienas Alytuje veikiantis dujinis katilas negalės veikti. Keičiasi Europos sąjungos reikalavimai dėl dujų išmetimo kiekių. Jų nesilaikant šaliai tektų mokėti milžiniškas baudas.

Šiam projektui numatoma iš banko skolintis 3,5 milijono eurų. „Kitaip jau nebus, nes šilumos ūkis Alytuje buvo labai apleistas, visos problemos buvo sprendžiamos trumpalaikiais projektais, o dabar jau atėjo laikas, kai tuos dujinius katilus privalu keisti. Geroji žinia yra ta, kad Alytaus oras bus švaresnis“, – teigė M. Nevardauskas.

Pasiteiravus, ar tai stipriai koreguos ir šildymo kainą, „Alytaus šilumos tinklų“ vadovas patikino, kad ne itin ženkliai, mat visa tai kaina išsidėlios 16-ai metų. Be to, naujieji katilai bus gerokai efektyvesni ir tai leis sumažinti remonto, eksploatavimo sąnaudas.

Trasų atnaujinimui reikia 25 milijonų

„Alytaus šilumos tinklai“ kasmet atnaujina ir dalį šildymo trasų, tačiau pandemija, karantinas gerokai sutrukdė jų atnaujinti gerokai daugiau. Šiemet modernizuotas maždaug puskilometris trasų. Iš viso Alytus šilumos trasos turi 83 kilometrus, o atnaujintos vos 32 procentai. Joms visoms sutvarkyti šių dienų kainomis prireiktų bent jau 25 milijonų eurų. Pasak M. Nevardausko, realu jas visas sutvarkyti būtų per maždaug ateinančius 15 metų.

„Šilumos trasos Alytuje išties ne pačios geriausios būklės. Prieš tai jas valdžiusi prižiūrėti ir atnaujinti turėjusi „Litesko“ tam investicijų skyrė ne itin daug. Buvo praleista galimybė tam gauti europinės paramos“, – pabrėžė M. Nevardauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *