„Įsitrauk. Įsikrauk. Įsiteatrink“ – kviečia šių metų tarptautinis teatrų festivalis COM•MEDIA 

Dažniausias klausimas, kurį tenka išgirsti pastaruoju metu – ar vyks tarptautinis teatrų festivalis COM•MEDIA? Viliamės, tikrai ĮVYKS, o kartu su juo ir kiti festivalio meniniai įvykiai: trijų dienų festivalis vaikams COM•@ bei naktinių teatrinių įvykių sesija COM•MOON•A, respublikinio dramaturgų konkurso pjesių skaitymai ir teatrinio plakato konkursas. Tikime ir labai norime, kad mūsų norai ir darbai būtų stipresni už pasaulį bauginantį koronavirusą.  Šiemet festivalis COM•MEDIA planuojamas lapkričio 3–22 dienomis.

Festivalio simbolis –  dinamiška sistema

IX-asis tarptautinis teatrų festivalis COM•MEDIA  šiemet lapkritį nuspalvins įvairiomis teatrinėmis spalvomis. Tikimės, kad tai pradžiugins teatro mylėtojus. Festivalį pradės lapkričio 3–5 dienomis vykstanti programa vaikams COM•@, lapkričio 7 dieną – jaunus amžiumi ir širdimi pakviesime į teatrinių įvykių sesiją COM•MOON•A, o konkursinė COM•MEDIA  programa ir oficialus festivalio atidarymas žiūrovų lauks lapkričio 6-ąją.

Šiemet festivalio simbolis – spiralė, dinamiška sistema, Visatos evoliucijos schema, augimo forma. „Be aukščiau paminėtų semantinių išaiškinimų, spiralė simbolizuoja ir šviesą  tamsoje. Žinau ir tikiu, kad po kiekvienos tamsos stoja šviesa“, – mintimis dalijasi Alytaus miesto teatro direktorė ir festivalio vadovė Inesa Pilvelytė.

Nors laikas labai sudėtingas, o pasaulis apimtas pandemijos, tačiau konkursinėje festivalio programoje žiūrovams siūlysime pamatyti premjerinius Lietuvos teatrų spektaklius bei svečių iš užsienio pasirodymus.

„Norai buvo itin platūs ir egzotiški, planavome supažindinti žiūrovą su Irano, Argentinos teatru. Bijodami rizikuoti atsisakėme ir kur kas artimesnių svečių iš Sakartvelo, Italijos, Baltarusijos, Rumunijos. Tačiau dabar jau drąsiau galime žadėti, kad  nuostabusis S. Zhyrkov‘o teatras iš Ukrainos atvyks“, – pasakoja teatro direktorė,  pridurdama, kad  šiuo metu režisierius stato spektaklį Alytuje, žiūrovai jį pamatyti galės festivalio metu.

Konkursinėje COM•MEDIA  programoje dėl geriausio spektaklio, geriausio režisieriaus, geriausio aktoriaus ir aktorės ir publikos prizo varžysis: Lietuvos rusų dramos teatro spektaklis „Kalniukas“ (rež. L. Surkova),  „Golden Gates Theatre” (Ukraina) spektaklis „Ar mylėjai mane, tėti?“ (rež. S. Zhyrkov), Alytaus miesto teatro spektaklis „Marytė“ (rež. S. Zhyrkov), Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis „Panika“ (rež. K. Gudmonaitė), Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklis „Remyga“ (rež. O. Koršunovas), Valstybinio Vilniaus mažojo teatro spektaklis „12 gramų į šiaurę“ ( rež. A. Špilevoj),  Lietuvos Nacionalinio dramos teatro spektaklis „Alisa“ (rež. A. Obcarskas), Kauno miesto kamerinio teatro spektaklis „Reforma“ (rež. A. Jankevičius), Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „Irano konferencija“ (rež. A. Špilevoj).  „Knygos teatras” teatro kavinėje kvies į interaktyvų  spektaklį „Špylkos ir šlepetės“ (rež. R. Dominaitytė)

Apdovanojimai geriausiems bus įteikti lapkričio 22 dieną vyksiančioje uždarymo ceremonijoje, po kurios žiūrovai pamatys Keistuolių teatro teatralizuotą koncertinę programą „Trys“.

Atskris COM•@,  įtrauks COM•MOON•A

Jau parengta vaikų dalies COM•@ programa. Nepriklausomas lėlių teatras „Кartonas“ iš Baltarusijos kvies tapti interaktyvaus spektaklio dalimi, teatras „Žalia varna“ supažindins su „Peliuku Antanu“, „Stalo teatras” spektaklyje „Sekretai iš būtųjų laikų“ pasakos Lietuvos istoriją , Kauno miesto kamerinis teatras klaus, ar superheroju gimstama ar tampama ir tikrų paauglių tikras istorijas tikriems paaugliams atskleis spektakyje „Superherojai“.

Ką galima pamatyti už atveriamų  langelių ir durelių mažieji žiūrovai supras pažiūrėję teatro „Atviras ratas” spektaklį  „Apie meilę, karą ir kiškio kopūstus“, o paslaptingą mokslininko pasaulį, šalia kurio gyvena fėjos, atskleis Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis „Mano fėjų herbariumas“. Į svečius pas COM•@  užsuks „Kupriukas muzikantas“ (Alytaus miesto teatras), o interaktyvus „Knygos teatro“ spektaklis „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“, pasitelkdamas kosmoso ir virtualios realybės temas, supažindins vaikus su lietuvių literatūra, muzikinis „Bardai.lt“ spektaklis „Pabėgimas iš Trepsės namų“ padės suprasti, ko trokšta kiekvienas iš mūsų.

Žinoma, COM•@  pasirūpina ir kūdikiais. Dar nevaikščiojantys mažyliai, atkeliavę ant tėčio, mamos, senelio ar močiutės rankų,  puikiai laiką leis  interaktyviame  teatro „Judesio erdvė“ šokio ir judesio spektaklyje „Debesų žaidynės“.

Pernai mažiesiems žiūrovams patikusi ir labai vertinga pokalbiais  „Apskrita COM•@“ šiemet taip pat žada įtraukti mažąjį žiūrovą ir diskutuoti apie tai, kas vyksta scenoje, praplečiant mažųjų akiratį ir auginant bei ugdant kritišką žiūrovą. Beveik visi spektakliai ir edukacijos yra įtraukti į Kultūros paso paslaugų rinkinį, todėl skatiname mokytojus ir tėvelius neatidėti paskutinei dienai sprendimo ateitį į teatrą!

Ypatingų įvykių žada naktis teatre COM•MOON•A.  Laikydamiesi privalomų COVID 19 reikalavimų, rūpindamiesi visų saugumu, nusprendėme šiemet naktį teatre pradėti 18 valandą. Penki drąsūs alternatyvūs spektakliai iš Lietuvos ir Ukrainos (Kijevo teatras „Auksiniai vartai“ – „Ričardas III“, Oskaro Koršunovo teatras –  „Pizdukas“, teatras „Atviras ratas“  – „Egzilė“,  A. Areimos teatras – „Nothing Hurts“, LMTA – „Man 19 metų“) leis praplėsti teatrines patirtis,  muzikinis  grupės „Baltic Balkan“ koncertas  užpildys teatro erdves  garsais. Žiūrovų laukia  netikėtas Giedrės Degutytės „Hula Hooping“ pasirodymas,  kinas ir kiti įdomūs dalykai. Kultūros lunatikų šventę pirmą valandą nakties baigsime rytinę „Kritiko kiaušinienę“ iškeitę į „Kritiko šakotį“, kurio spyglius „laužys“ ir geriausią šių metų nakties spektaklį paskelbs jaunoji COM•MOON•A komisija.

Beje, jau tapo įprasta, kad geriausią vaikų programos COM•@  spektaklį renka speciali vaikų komisija, o jaunimo komisija vertina COM•MOON•A spektaklius. Nugalėtojams įteikiami specialūs autoriniai menininko Audriaus Janušonio sukurti darbai.

Kas šiemet papildo festivalį COM•MEDIA?

Nuolat augantis ir besiplečiantis festivalis šiemet pakvies į pirmąjį teatrinio plakato konkursą, kuriame dalyvauja Lietuvos teatrai bei individualūs menininkai. Paroda bus eksponuojama tarptautinio teatrų festivalio COM•MEDIA metu, o laimėtojus rinks speciali šio konkurso komisija. Beje, žiūrovai taip pat bus įtraukti į vertinimo procesą ir jūsų balsas lems, kam bus įteiktas festivalio rėmėjų prizas.

Tuo tarpu tradicinis respublikinis dramaturgų konkursas nepraranda savo žavesio ir susidomėjimo. Tai tarsi platforma, skatinanti dramaturgus rašyti komedijos ir jai artimų žanrų kūrinius ir galimybė dalyvauti svarbiame ir svariame šiuolaikinio teatro reiškinyje. Komisijai šiemet teks įvertinti 18 kūrinių ir perskaityti daugiau kaip 800 puslapių. Lapkričio 21 dieną jaukiame vakare pamatysime penkių geriausių pjesių skaitymus.  „Svarbu pažymėti, kad komisija, vertindama kūrinius, nežino kas jų autoriai, jų vardai atskleidžiami tik skaitymų dieną“, – sako dramaturgų konkurso kuratorė Alma Purvinytė, atskleisdama, kad šiemet autorių geografija apima visus Lietuvos regionus, o konkurse, suguldę žodžius į komedijos žanro kūrinius, dalyvauja 9 moterys ir 9 vyrai.

Bilietai jau parduodami

Labai džiaugiamės, kad žiūrovai pasiilgę tarptautinio teatrų festivalio. Dažnas užsukdamas į teatro kasą jau žino, ką norės pamatyti, o pasirinkti tikrai yra iš ko. Tad, bilietų teiraukitės kasoje arba įsigykite internetu: www.tiketa.lt, www.bilietai.lt ir www.ticketmarket.lt

Visai netrukus jus pasieks ir festivalio programėlės. Tačiau visada karščiausią informaciją rasite festivalio interneto svetainėje www.commediafest.com/lt, www.alytausteatras.lt. Sekite Alytaus miesto teatrą socialiniame tinkle facebook.

Primename, kad visuomet privalu laikytis būtinų karantino reikalavimų: laikytis atstumo, dezinfekuoti rankas, dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes.

Įsitrauk.Įsikrauk.Įsiteatrink. Alytaus miesto teatre!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *