Chirurgijos skyriaus remonto kulminacija: „Trukt už vadžių, vėl iš pradžių“

Šią savaitę įvykusią Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto istorijos kulminaciją galima būtų  apibūdinti liaudies posakiu „Trukt už vadžių, vėl iš pradžių“. Iš teismo į savivaldybę atskriejusios žinios nieko gero nežada, mat teismas atsisakė patvirtinti Alytaus miesto savivaldybės ir įmonės „VA statyba“ taikos sutartį. Be to, nesnaudė ir trečioji šalis – viešųjų pirkimų konkurso nugalėtoja „Infes“, kuri apskundė pirmos instancijos teismo nutartį į konkursą grąžinti „VA statyba“. Tai reiškia, kad užsitęsiantys teisminiai procesai galutinai sužlugdė viltį dar šiemet įsisavinti bent dalį Vyriausybės dotacijos. Dabar savivaldybės milijono eurų Chirurgijos skyriaus remontui skolinimosi klausimą Alytaus politikams iš naujo teks nagrinėti kitąmet, o taip pat ir iš naujo mindyti aukščiausių šalies valdžios organų slenksčius bei tikėtis Vyriausybės palankumo dėl dotacijos skyrimo kitiems metams.

Teismų maratonas užsitęs                        

Kaip teigė laikinasis Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Šimas, rugsėjo pabaigoje Alytaus politikams priėmus sprendimą pasirašyti taikos sutartį su įmone „VA Statyba“ Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto istorijoje, Kauno apygardos teismas nusprendė nepatvirtinti sutarties, nes ji prieštarauja tam tikroms imperatyviosioms įstatymo nuostatoms.

Be to, viešųjų pirkimų konkurso paskelbta nugalėtoja „Infes“ apskundė pirmos instancijos teismo sprendimą, kur buvo pripažinta, kad savivaldybė neteisėtai iš konkurso pašalino įmonę „VA Statyba“.

„Kol apeliacine tvarka nebus išnagrinėtas skundas, tol jokių viešųjų pirkimų procedūrų vykdyti negalėsime“, – kalbėjo G. Šimas, tačiau prognozuoti, kiek gali tęstis šis teismų maratonas, nesiryžo, tačiau, pasak jo, abejotina, kad klausimas bus išspręstas dar šiemet.

Laikinasis administracijos vadovas patvirtino, kad žlugo ir planas įsisavinti bent dalį Vyriausybės dotacijos pinigų, kurie būtų panaudoti lifto įrengimui, mat šiam planui paskutiniajame tarybos posėdyje pritrūko politikų palaikymo.

Ar dar savivaldybė turi šansą Vyriausybės dotacijos neprarasti ir ją įsisavinti kitais metais, G. Šimas taip pat nesiryžo vertinti, tačiau pabrėžė, kad dėl į kitus metus persikeliančio šio klausimo svarstymo visus sprendimus teks priiminėti iš naujo.

Pasiteiravus, ar tokia šių įvykių eiga buvo tikėta, laikinasis vadovas patikino, kad savivaldybės teisininkai kaip tik apie tokį scenarijų informavo tarybą, tačiau į pateiktas teisines pastabas atsižvelgta nebuvo.

Viską teks daryti iš naujo

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis šioje istorijoje nelinkęs nuleisti rankų ir planuoja kitą savaitę vykti į Sveikatos apsaugos ministeriją kalbėtis su jos atstovais dėl numatytų Vyriausybės lėšų perkėlimo į kitus metus.

„Savivaldybė dar šiemet buvo numačiusi pasiskolinti milijoną eurų, tačiau to daryti jau nebereiks. Tikiuosi, kad taryba ir kitais metais pritars to paties milijono eurų skolinimuisi, o likusios dalies bandysime prašyti ministerijos arba reikiamų lėšų gauti kažkokiais kitokiais būdais“, – sakė meras ir užsiminė, kad kandidatai į Seimą yra pateikę siūlymą Alytaus ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitaliniam remontui iš valstybės biudžeto skirti ne pusę, o vieną milijoną eurų.

Tiesa, politikams balsuojant dėl pritarimo savivaldybės taikos sutarčiai su „VA Statyba“, pats meras susilaikė.

„Administracija pateikė visus terminus, išdėstė logiškus paaiškinimus, kad taikos sutarties pasirašymas nebuvo tas sprendimas, kurį reikėjo priimti miesto tarybai. Matome, kad administracija buvo teisi. Tokia įvykių eiga mums nebuvo netikėta. Būtent todėl palaikiau administracijos, o ne Lauros Radzevičiūtės pateiktą siūlymą. Labai gaila, kad ne visi tarybos nariai buvo linkę išklausyti. Dabar viską teks daryti iš naujo – važiuoti, kalbėtis, įtikinėti, kad Chirurgijos skyriaus remontas mums tikrai yra reikalingas“, – sakė miesto vadovas.

Viliasi geriausio

Nepaisant nepalankių žinių iš teismo ir tai, kad galimybė įsisavinti bent dalį Vyriausybės dotacijos galutinai prarasta, geriausio šioje situacijoje tikisi ir Alytaus ligoninės vadovas Artūras Vasiliauskas.

„Vertinu labai blogai, nes netekome beveik pusės milijono. Tai didelė suma įstaigai. Tačiau tikiuosi, kad Chirurgijos skyrius bus suremontuotas, tik šis procesas nusikels pusmečiu vėliau, o gal ir dar vėliau. Nepaisant to, visos chirurginės paslaugos teikiamos ir toliau, o pats skyrius perkeltas į laikinas patalpas, kur sąlygos tiek darbuotojams, tiek pacientams yra tikrai geros“, – užtikrino ligoninės vadovas.

Beje, įsisiūbavus nesėkmingai Chirurgijos skyriaus remonto istorijai, A. Vasiliauskas lankėsi pas sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, paaiškino jam padėtį, išdėstė savo poziciją.

„Išsakiau savo lūkesčius dėl galimybės perkelti Vyriausybės dotaciją į kitų metų biudžetą. Ministras nežadėjo nieko konkretaus, tačiau patikino, kad dės pastangas padėti. Tikiu, kad jo noras mums padėti niekaip nesikeitė. Galiausiai jau pažadėta rinkėjams, kad skyrius bus suremontuotas, tad ir Alytaus politikai skirti pasiskolintą milijoną, tikiuosi, neapsigalvos“, – vylėsi ligoninės vadovas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *