Naujausio Alytaus daugiabučio kūrėja atskleidė madai nepavaldžias paslaptis

Inga Stanevičienė ir jos kurtas interjeras. Ingos Stanevičienės albumo nuotraukos.

Alytiškė Inga Stanevičienė – naujausio Alytuje pastatyto daugiabučio projekto autorė. Architektė teigė, kad prieš pora metų gavusi tokį užsakymą liko gerokai nustebinta. „Daugiabutis? Alytuje?”, – būtent tokia Ingos reakcija buvo išgirdus užduotį, mat tai buvo pirmas po beveik 15 metų Alytuje pradėtas statyti daugiabutis. Šiandien moteris džiaugiasi matydama savo kūrinį jau ne vizualizacijoje, o išdidžiai stovintį pačiame miesto centre. Beje, ji – ir interjero dizainerė, papasakojusi, kokių klaidų reikėtų vengti statant savo būstus ir kokios interjero dizaino tendencijos nepavaldžios mados klyksmui.

Už idėją teko pakovoti

„Žodis daugiabutis skamba vaizdingai, tačiau šiame pastate – vos keli butai. Ši užduotis man ypatinga buvo vien tuo, kad tai miesto centras, todėl supratau, kad statinys turi puošti miestą. Vizija buvo mano, tad užtikrintai galiu pasakyti, jog tai yra mano autorinis darbas, už kurį netgi teko pakovoti. Pirminė idėja buvo kitokia, tačiau per laiką ji šiek tiek keitėsi. Jeigu būčiau pasidavusi užsakovų vizijai, tai, ko gero, jis būtų buvęs žymiai paprastesnis. Labai norėjau, kad tai nebūtų eilinė balta dėžutė, mat tai jau ne ekonominės klasės butai, o prabangesni. Projektavimas truko maždaug pusantrų metų“, – pasakojo 15 metų architektūros srityje besisukanti moteris.

Alytaus miesto centre pastatyto naujausio daugiabučio autorė – alytiškė architektė Inga Stanevičienė. Ingos Stanevičienės albumo nuotraukos.

Kuria ir interjerus

Beje, alytiškė yra ne tik architektė, tačiau ir interjero dizainerė. Ji įkūrė ir savo dizaino studiją Alytuje. Moters kūrinių Alytuje būtų galima išvardinti ne vieną. Vienas jų – visai neseniai atnaujintas Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės vaikų infekcinių ligų skyrius. Galima būtų vardinti ir daugiau jos kūrinių, tačiau tam reikėtų sudaryti gan ilgą sąrašą.

Pasiteiravus, kaip jos gyvenime atsirado vietos dar ir dizainui, moteris šyptelėjo ir atsakė: „Architektūroje kūrybos yra tik apie 20 procentų, o likusi dalis – techniniai dalykai. Dizaino srityje – viskas atvirkščiai. Šie du dalykai užpildo visus mano profesinius lūkesčius. Kai pavargstu nuo sudėtingos architektūrinės srities, dizainas man leidžia pailsėti, atsipalaiduoti ir išskleisti savo kūrybinę mūzą.“

Grožis – paprastume

Moteris pripažįsta, kad kuriant interjerą privatiems užsakovams, ne visada gali iki galo išpildyti savo kūrybą, mat ji vadovaujasi taisykle, kad interjerą kuria klientui, o ne sau. Nepaisant to, kartais tenka įrodinėti, kad sprendimus reikia keisti.

„Taip, su klientais dirbti nėra lengva, todėl visuomet stengiuosi pirmiausia juos bent šiek tiek pažinti, pasidomėti jų gyvenimo būdu, kas jiems patinka. Tačiau mano darbe labai svarbu turėti įtaigą, gebėti įtikinti, kad taip bus gerai. Tenka atkalbinėti ir nuo tokių variantų, kuriuos klientai matė pas savo kaimynus, raginu daryti originaliai, unikaliai“, – pabrėžė alytiškė.

Ji visuomet savo darbe – tiek architektūroje, tiek dizaine – vadovaujasi taisykle, kad grožis slypi paprastume. Projektuodama, kurdama interjerą pirmenybę teikia estetiškumui, minimalizmui, suderinamumui, vientisumui.

„Tikrai nereikia daug pinigų, kad interjeras būtų jaukus, gražus, skoningas“, – tikino Inga.

Ingos Stanevičienės kurtas interjeras.

Pirmenybė – funkcionalumui

Pasiteiravus, kokios tendencijos vyrauja šiuo metu interjere kuriant individualius gyvenamuosius būstus, pašnekovė vienareikšmiškai pirmiausia įvardijo funkcionalumą.

„Klientams visada akcentuoju, kad interjeras yra kaip rūbas ir naujausiomis tendencijomis vadovautis reikia. Dabar visur akcentuojamas funkcionalumas, estetiškumas ir minimalizmas. Išpildžius visus šiuos kriterijus, nesunku interjere pakeisti smulkesnes detales (pagalvėles, užtiesalus, krėslus, kilimus, lentynas) ir taip atliepti naujausias tendencijas. Namų tikrai nereikia apkrauti daiktais, rakandais, vazomis, geriau jau įrengti uždaras erdves, kuriose būtų galima viską suslėpti, taip bus sukuriamas estetiškas, minimalus, tvarkingų namų vaizdas. Antraip namų aplinka gali slėgti, varginti. Visada patariu neprimarginti sienų fototapetais ar apkrauti skirtingomis, ryškiomis spalvomis. Pasidarius neutralų, ramų namų foną, bėgant laikui visuomet paprasta keisti interjerą. Namai turi būti erdvė, kurioje žmogus galėtų pailsėti“, – patarimais dalijosi moteris.

Pati ji teigė niekada aklai nesivaikanti mados tendencijų ir stengiasi išlaviruoti tarp jų ir ilgaamžiškesnių variantų.

Moteris tikino, kad karantino laikotarpis daugeliui žmonių buvo tarsi terpė pagalvoti apie pokyčius namuose – perdažyti sienas, perstumdyti ar atsinaujinti baldus ir tai labai jautėsi, nes užsakymų tuo metu išties padaugėjo.

Mažiau yra daugiau

Inga pabrėžė, kad šiuo metu klientai linkę pirmenybę teikti moderniai klasikai, modernizmui. Anksčiau populiarumo viršūnėje buvusius pilkus atspalvius dabar keičia ryškios spalvos, o šių metų spalva yra mėlyna jūrinė.

„Deja, alytiškiai konservatyvūs, paprasti, originalumo neieškantys žmonės, todėl kartais išties būna sudėtinga juos įkalbėti į interjerą įnešti gyvumo spalvomis“, – pastebėjimais dalijosi dizainerė.

Kalbėdama apie architektūros tendencijas, moteris pabrėžė, kad dabar žmonės statosi nedidelius, iki 150 kvadratinių metrų ploto, vieno aukšto būstus, o statinių architektūroje vyrauja paprastumas.

„Man labai patinka, kad pamažu einame link mažesnio vartojimo kultūros ir populiarėja tendencija „mažiau yra daugiau“. Tikrai nereikia namuose didelių salių, biliardo stalų ar kitų tikrai nereikalingų dalykų“, – akcentavo moteris.

Vienas komentaras apie “Naujausio Alytaus daugiabučio kūrėja atskleidė madai nepavaldžias paslaptis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *