Alytiškių įkurtame darželyje – platesnės ugdymo galimybės

Alytuje duris atveria naujas privatus lopšelis-darželis „Būžys“, kuriame vaikai bus ugdomi pagal kelias mokslo šakas apimančią metodiką. Jo įkūrėja alytiškė Ieva Krutulė teigė, kad tokios įstaigos poreikį padiktavo jos patirtis auklėjant ir ugdant savo pačios vaikus.

Taikys STEAM metodiką

„Dar ne taip seniai pati susidūriau su vietų Alytaus darželiuose trūkumu, rudenį ši problema tarsi išsisprendė, tačiau ne iš vieno atžalas auginančio alytiškio tenka išgirsti, kad siūlomos laisvos vietos jų netenkina dėl tam tikrų ugdymo veiklų trūkumų siūlomuose darželiuose“, – apie idėją Alytuje atidaryti privačią ugdymo įstaigą darželinukams kalbėjo įkūrėja.

Savo įkurto darželio ugdymo programoje alytiškė taikys STEAM metodiką. „Tai nėra atskira ugdymo programa, o kelias mokslo šakas apimanti sritis, leidžianti vienu metu ugdyti vaikų įgūdžius. Žodžių junginys STEAM apima mokslą, technologijas, inžineriją, menus ir matematiką. Ugdymo metu planuojame vaikams organizuoti įvairius eksperimentus, susijusius su mažuosius supančia aplinka ir iš paties gyvenimo kylančiais klausimais, taip mažieji turės galimybę įsitraukti ir į įvairius konstravimo užsiėmimus, ugdysime meninius, inžinerinius, matematinius gebėjimus. Vaikai patys kaip atradėjai įsitrauks į šį ugdymo metodą. Tokia ugdymo metodika labai išpopuliarėjo mokyklose, tad mes ją pradėsime taikyti dar ankstesniame vaikų amžiuje“, – pasakojo I. Krutulė.

Moteris planuoja ir toliau gilinti savo žinias, kaip ugdymo procese plačiau pritaikyti STEAM ugdymo metodiką, o ypač vaikams nuo pusės metų.

„Turime daugybę ateities planų tobulėti, mokytis, tobulinti tiek ugdymo, tiek pačią darželio aplinką, plėsti galimybes. Dar svajojame įsirengti sporto, atsipalaidavimo, nusiraminimo erdvę, taip pat kino salę“, – apie ateities planus klabėjo moteris.

Ieškos geriausių būdų išmokti

Darželyje vaikų laukia turininga ir įvairi dienotvarkė, kurioje numatytas laikas poilsiui, dviejų valandų pietų miegeliui, gražiausioms pasakoms prieš jį, maitinimui, įvairiems grupės ritualams, įdomiems žaidimams, ugdomosioms veikloms. Darželyje bus ugdomi ir muzikiniai vaikų gebėjimai.

I. Krutulė teigė, kad yra pasirengusi priimti ir tėvelių pageidavimus, pastebėjimus dėl ugdymo veiklos ar konkrečių gebėjimų lavinimo.

„Mums labai svarbu pažinti kiekvieną vaiką, pastebėti jame ar atrasti jų gebėjimus, polinkius į tam tikras veiklas, todėl organizuosime tėvų apklausas apie jų atžalas, taip pat tėvai turės galimybę gauti grįžtamąjį ryšį iš mūsų – kiekvieną dieną pateiksime ataskaitas, kur vaikas patobulėjo, ką naujo išmoko, kur dar reikėtų pasistengti. Man labai patinka intelektų filosofija, kuri teigia, kad kiekvienas mokymąsi suvokia vis kitaip – vieni klausydamiesi, kiti patys veikdami, dar treti skaitydami ir panašiai. Todėl kiekvienam vaikui individualiai ieškosime geriausių būdų jam išmokti vieną ar kitą dalyką“, – pasakojo įstaigos įkūrėja Ieva.

Mažųjų darželio lankytojų maitinimu penkis kartus per dieną pasirūpins privati įstaiga, kuri į darželį tieks šviežiai pagamintą, šiltą maistą. O maitinimo racionas – gausus, įvairus, patvirtintas pagal teisės aktuose numatytus reikalavimus ir rekomendacijas. Čia bus siūlomos įvairios maitinimo galimybės ir tiems vaikams, kuriems reikalingas specialus mitybos planas dėl tam tikrų sveikatos problemų.

Erdvės atnaujintos ir šiuolaikiškos

Darželio patalpos naujai suremontuotos, baldai nauji, šiuolaikiškai įrengta pagrindinė vaikų žaidimų erdvė, sutvarkyti sanitariniai mazgai, miegamoji erdvė bei prieškambaris. Pastarajame tėvai turės galimybę ekrane stebėti, ką pagrindinėje ugdymo erdvėje veikia jų atžalos, kaip joms sekasi.

Prieškambario erdvė. Dzūkijosveidas.lt nuotraukos.
Pagrindinė veiklų erdvė.
Žaidimų erdvė.
Miegamoji erdvė.
Virtuvėlė.
Lauko erdvė.
Suaugusiųjų tualetas.
Vaikų tualetas su prausimo erdve.
Prausykla.

„Kurdami erdves, labai norėjome, kad aplinka būtų kuo paprastesnė, vientisesnė, žemiška ir estetiška. Tikiuosi, kad tai savotiškai ugdys ir mažųjų estetinį skonį“, – vylėsi Ieva.

Mažieji darželio lankytojai turės galimybę pasaulį pažinti ir uždaroje, saugioje lauko erdvėje. Esant palankiems orams, planuojama organizuoti išvykas ir prie visai netoli esančio Dailidės ežerėlio.

Kūrėjai tobulinosi įvairiose srityse

Privatų darželį kūrę sutuoktiniai neabejoja savo gebėjimais vaikų ugdymo srityje, mat žinių sėmėsi įvairiose srityse. Tomas Krutulis turi pedagoginį išsilavinimą ir dirba mokytoju Alytaus profesinio rengimo centre. Ieva Anglijoje, Birminghame, studijavo medijas ir komunikaciją, Kauno technologijos universitete – mados inžineriją ir dizainą, o šiuo metu Alytaus kolegijoje baigia multimedijos, dizaino ir leidybos technologijų studijas. Moteris baigė ir pedagogikos ir psichologijos kursus.

Kviečia susipažinti

Naujasis darželis, įsikūręs Alytuje, Daugų g. 7, duris susipažinimui su gyventojais atveria jau šiandien, šeštadienį nuo 10.30 val. Kiekvienas turi galimybę užsukti į jį ir pamatyti gražiai ir jaukiai įrengtas erdves, pabendrauti su visa įstaigos įkūrėjų šeima ir prie arbatos puodelio sužinoti visas subtilybes apie ugdymo programą.

Vaikai į darželį bus priimami darbo dienomis nuo 7.30 iki 18 valandos. Čia maksimaliai bus ugdoma 15 vaikų. Kaina mėnesiui – 230 eurų ir maitinimo išlaidos. Registruojantis lankyti šį darželį mokamas vienkartinis, negražinamas 120 eurų rezervacijos mokestis, garantuojantis vaikui vietą įstaigoje.

Vienas komentaras apie “Alytiškių įkurtame darželyje – platesnės ugdymo galimybės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *