Politikų verdiktas: direktorius ir pavaduotoja atleisti, surėmė ietis dėl laikino vadovo

Rolandas Juonys, Neringa Rinkevičiūtė. Dzukijosveidas.lt, Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos.

Šiandien Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui Rolandui Juoniui ir jo pavaduotojai Neringai Rinkevičiūtei – paskutinė darbo diena. Tarybos nariai slaptu balsavimu pritarė jų interpeliacijai, kas reiškia, kad šie asmenys iš savo pareigų buvo atleisti praradus politinį pasitikėjimą. Likus dviem dienoms iki tarybos posėdžio merui ir tarybai įteikti direktoriaus ir pavaduotojos prašymai atleisti juos iš užimamų pareigų savo noru nebuvo svarstomi. Išgirsti politikų verdikto į posėdžių salę neatėjo nei R. Juonys, nei N. Rinkevičiūtė.

Dėl laikinos pozicijos – iečių laužymas

Už R. Juonio atleidimą balsavo 22, prieš – 3 tarybos nariai. Už N. Rinkevičiūtės atleidimą balsavo 20, prieš – 6 tarybos nariai.

Jiems bus išmokėtos išmokos už 9 darbo dienas ir neišnaudotas atostogas.

Tam, kad Alytaus miesto savivaldybės administracijos darbas nesustotų, direktoriaus ir pavaduotojos postai negali likti laisvi, todėl šiandien taryboje svarstomas klausimas ir dėl laikino administracijos vadovo. Dėl šios laikinos kandidatūros tarybos nariai surėmė ietis.

Alytaus miesto meras šias pareigas laikinai užimti pasiūlė Alytaus miesto savivaldybės Teisės skyriaus pavaduotojui Giedriui Šimui. Jam siūlyta nustatyti 40 procentų darbo užmokesčio priedą. Naujasis nuolatinis administracijos direktorius tarybos turėtų būti paskirtas per du mėnesius nuo nueinančiojo atleidimo.

Dauguma politikų nebuvo nusiteikę pritarti tokiai mero siūlytai kandidatūrai, esą ne meras turėtų ją siūlyti, o tarybos nariai. Teisės skyriaus specialistai tikino, kad įstatymas šią teisę numato būtent merui. Alytaus miesto meras kai kurių tarybos narių buvo netiesiogiai pavadintas diktatoriumi, o visą situaciją palygino su Baltarusijos. Kiti tarybos nariai teigė besitikintys, kad meras pasiūlys laikiną kandidatūrą asmens, kuris nebus niekaip susaistytas politiniais saitais, ar bent jau nebūtų socialdemokratų atstovas.

Nepritarus mero siūlytai kandidatūrai, miesto vadovas paskelbė pusvalandžio pertrauką, po kurios iečių laužymas dėl laikinos pozicijos tęsis toliau.

Prieš posėdį – daugiau detalių ir atsiprašymas

Prieš posėdį tarybos narė Laura Radzevičiūtė perskaitė pranešimą, kuriame paviešino dar vieną pavasarį nutikusią istoriją – dabar jau buvusio Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Jono Muzikevičiaus atleidimą iš pareigų, esą siejamą su N. Rinkevičiūte. Politikės teigimu, skyriaus vedėjas iš pareigų buvo išprašytas pavaduotojos reikalavimu, kai J. Muzikevičius atsisakė budėti Alytuje esančiame koronaviruso patikros punkte. Kiek šioje istorijoje yra tiesos, dabar jau pasakyti negali niekas.

Politikė žėrė ir daugiau savo įžvalgų. Ji teigė netikinti N. Rinkevičiūtės išplatinto pranešimo apie jos atsistatydinimo priežastis nuoširdumu, ji įsitikinusi, kad tekstą rašė Alytaus miesto mero patarėja Agnė Čeplinskienė, kurią politikė pavadino postų rašytoja.

L. Radzevičiūtė atsiprašė ir pirminėje Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto darbų viešųjų pirkimų istorijos stadijoje minėtos Alytaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos Rasos Vitkauskienės. Tarybos narė teigė, kad visos šios istorijos pradžioje jos neapleidusi nuojauta, kad už šių viešųjų pirkimų peripetijų slepiasi moteris, tik tada dar nebuvo išaiškinta, kad tai buvo N. Rinkevičiūtė. Politikė, atsiprašydama Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos, rankose laikė kardelių puokštę ir angelo statulėlę.

Ginti L. Radzevičiūtės pastaruoju metu šioje ir kitose prieš keletą metų vykusiose istorijose puolamų asmenų stojo tarybos narys Sigitas Leonavičius. Pasak jo, nė viena politikės organizuota šmeižimo akcija nepasiteisino. Buvo paminėta Jurgio Krasnicko, Vytauto Grigaravičiaus ir kitos istorijos.

Klausimų sulaukė ir pats Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis. Jo tarybos nariai prašė dar kartą paaiškinti, ar jis iš tiesų, dar gerokai anksčiau nei buvo jo paties atostogos, žinojo apie tokią Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto darbų organizavimo eigą ir padidintą darbų sąmatos situaciją. Meras dar kartą patvirtino, kad jis žinojo apie situaciją, tačiau apie padidintą viešųjų pirkimų sumą jis tikrai nežinojo nieko.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *