„TikoTiks“ svečiavosi aplinkai draugiškoje bendruomenės iškyloje

Važiuodami į svečius visi veža dovanų. Taip padarė ir „TikoTiks“, pakartotinio daiktų naudojimo centras, pakviestas į viešosios įstaigos „Gerumos skraistė“ surengtą bendruomenės iškylą.

Į šaunų renginį, šeštadienį vykusį Alytuje, Baltosios rožės tilto prieigose, „TikoTiks“ atstovės Agnė ir Vaida atvyko ne tik su prizais, skirtais loterijos, rūšiavimo varžybų dalyviams, bet ir daiktais, surinktais daiktų mainų punktuose „Mainukas“ ir paruoštais pakartotiniam naudojimui centre „TikoTiks“.

Renginio dalyviai buvo supažindinti su Alytaus regione sukurta antrinio daiktų panaudojimo sistema, jiems papasakota apie „Mainukų“ ir „TikoTiks“ veiklą ir visi norintys galėjo pasiimti juose surinktų bei sutvarkytų – išskalbtų ir išlygintų – drabužių bei kitų daiktų.

„Žmonės noriai rinkosi ir mūsų atvežtų drabužių, ir papuošalų. Šventės metu atidavėme 25 vienetus drabužių ir 5 vienetus karolių, didžiausią paklausą turėjo gintariniai“, – pasakojo Agnė Jučienė, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė.

Rūšiavimo varžybų dalyviams buvo įteikti „TikoTiks“ užsakymu iš užuolaidų atraižų pasiūti daugkartinio naudojimo maišeliai sveriamiems produktams, loterijos laimėtojams – kibirėliai maisto atliekoms rinkti.

Renginio dalyviai mokėsi rūšiuoti tiek maisto, tiek kitokias atliekas. Ne vienam kilo klausimas, kur mesti kombinuotą pakuotę, pavyzdžiui, vienkartinį popierinį, iš vidaus plastiku padengtą puodelį kavai? Į plastiką, žinoma! Ten pat – ir plastikinį dangtelį nuo stiklinio kremo indelio, kurio vieta – stiklo konteineryje.

Loterijos bilietais tapo atsakymai į anketos klausimus. Iškylos dalyvių buvo teiraujamasi, ar jie dažnai perka naujus daiktus, kur deda senus, nebereikalingus, ką žino apie daiktų mainų punktus „Mainukas“ ir jų centrą „TikoTiks“.

Iš atsakymų paaiškėjo, kad daugiau kaip trečdalis atsakiusiųjų perka ne naujus, o naudotus, bet dar gerus daiktus. Tiek pat jų naujus daiktus perka tik tuomet, kai tai neišvengiama, o likusieji, mažiau kaip trečdalis, prisipažino perkantys iškart, kai tik užsimano.

Didžiausia dalis atsakiusiųjų teigė senus daiktus vežantys į rūšiavimo centrus. Nemažai jų bando senus daiktus sutaisyti ir toliau naudoti. Ir, kaip bebūtų gaila, pasitaikė ir tokių, kurie prisipažino daiktus paliekantys prie komunalinių atliekų konteinerių. Bet daugiau tikriausia jie taip nebedarys!

Beveik du trečdaliai apklausos dalyvių žinojo, kad „Mainukai” ir „TikoTiks” – tai vietos, kur galima palikti senus, bet dar gerus daiktus. Gerokai mažiau tokių, kurie girdėjo, kad tai vietos, kur galima nemokamai pasiimti ne naujų, bet gerų daiktų.  Kai kas apie „Mainukus“ ir „TikoTiks“ buvo girdėjęs, tik nežinojo, kas tai yra. Bet dabar jau žino!

„Gerumo skraistės“ surengta bendruomenės iškyla, skirta bendruomenės socialiniams ryšiams stiprinti, kaip ir visi šios įstaigos renginiai, vyko laikantis aplinkai draugiškų principų. Čia nebuvo vienkartinių indų, balionų ar kitų švenčių atributų, didinančių aplinkos taršą.

„Aplinkai draugiškų nuostatų laikomės ir šias idėjas skleidžiame nuo pat savo įstaigos gyvavimo pradžios – o mums jau penkeri. Rūšiuojame atliekas, jas metame į šiukšliadėžes, pagamintas iš antrinių žaliavų, antram gyvenimui prikeliame senus daiktus“, – pasakojo viešosios įstaigos „Gerumo skraistė“ direktorė Gita Mickevičiūtė.

Anot jos, tokia elgsena „Gerumo skraistės“ bendruomenei tapo kasdienybe: žmonės įpranta prie aplinkai draugiško gyvenimo būdo, pradeda rūšiuoti atliekas ne tik įstaigoje, bet ir namuose, noriai dalyvauja kūrybinėse veiklose – „Gerumo skraistė“ praėjusių metų pabaigoje visus nustebino iš naudotų sagų sukurta originalia kalėdine eglute.

„Visus, turinčius idėjų aplinkai saugoti, vartojimui mažinti, ieškančius žaliavų toms idėjoms įgyvendinti ar tiesiog nenorinčius pirkti naujų daiktų kviečiame užsukti į „TikoTiks“ – čia galima rasti tai, kas jums labai tiks!“ – kviečia A. Jučienė.

„TikoTIks“, Karjero g. 2A, Alytaus kaimas, Alovės seniūnija Alytaus rajonas.

Darbo laikas pirmadieniais-ketvirtadieniais nuo 8 iki 17, penktadieniais – nuo 8 iki 15.45 val. Pietų pertrauka nuo 12 iki 12.45 val.

Tel. pasiteirauti +370 643 35634, el. p. tikotiks@alytausratc.lt. Kai kurių atidavimui paruoštų drabužių ir avalynės nuotraukos https://www.facebook.com/TikoTiks-100338704778439/shop.

„TikoTiks“ informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *