Kas slepiasi po Chirurgijos skyriaus remonto istorijos dėlione?

Neringa Rinkevičiūtė, Rolandas Juonys, Artūras Vasiliauskas. Alytaus miesto savivaldybės, Dzukijosveidas.lt, SAM nuotraukos.

Pirmadienį Alytaus miesto savivaldybėje vyko jungtinis komitetų posėdis, kuriame buvo bandyta sudėlioti visus taškus Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto viešųjų pirkimų istorijoje. Panašu, kad dėl ligoninės vadovo Artūro Vasiliausko veiksmų skaidrumo klausimų politikams daug nekilo, tačiau jie linkę atsakomybės dėl susiklosčiusios situacijos reikalauti iš savivaldybės administracijos vadovo Rolando Juonio. Jis portalui „Dzūkijos veidas“ tvirtino nujaučiantis, kad ateinantis penktadienis gali būti paskutinė jo darbo diena šiame poste.

Besiformuojančiai daugumai reikia postų?

„Tarybos nariai pasiryžę mane pašalinti iš pareigų. Tai labai akivaizdžiai jaučiasi, nes į mano išsakytus argumentus jie net nereagavo. Taip ir jaučiuosi“, – sakė R. Juonys ir tik dar kartą neviltingai pakartojo, ką anksčiau yra sakęs – konkurso procedūros neužbaigtos, sutartis nebuvo pasirašyta, miestui žala nepadaryta ir esą tai tėra politikavimas.

Jis svarstė, kad greičiausiai formuojasi nauja dauguma, kuri nori savo žmones pasodinti į galbūt penktadienį atlaisvėsiančius postus.

Interpeliacija pateikta ir R. Juonio pavaduotojai Neringai Rinkevičiūtei. Pats direktorius tvirtino, kad būtent ji neturi jokių sąsajų su šia istorija, todėl jam nesuprantama, kodėl primygtinai ieškoma būdų ir ją pašalinti iš posto.

A. Vasiliauskas taip pat atsakė į visus politikų pateiktus klausimus. „Aš nieko naujo nepasakiau, tarybos nariai išgirdo visus tuos pačius argumentus, kuriuos praėjusią savaitę buvau išdėstęs žiniasklaidoje. Niekas man jokių priekaištų neišsakė“, – tikino ligoninės vadovas.

Jis tikino, kad šįkart apie jokį žadėtą auditą niekas nekalbėjo, tačiau pridūrė, kad jų besitikintis bet kada.

Situaciją žinojo visa vadovybė?

Po posėdžio kalbintas tarybos narys Česlovas Daugėla teigė linkstantis manyti, kad administracijos vadovas melavo, mat viešuosius pirkimus jis organizavo turėdamas visus dokumentus ir žinodamas perskaičiuotas remonto sąmatos kainas.

„Taryba jam nebuvo suteikusi įgaliojimo organizuoti viešąjį konkursą už 2,4 milijonus eurų, kai Chirurgijos skyriaus remontui iš viso buvo numatyta tik 1,5 milijono eurų. Jis aiškino, kad neturėjo ekspertuoto projekto, tačiau pasirodo, kad dėl to jokių problemų nebuvo. Dar paaiškėjo, kad apie visą šią situaciją meras taip pat žinojo dar gegužės mėnesį, tarybos posėdžio išvakarėse, kai taryba pritarė dėl lėšų skolinimosi chirurgijos skyriaus remontui, nors jis tvirtino apie visa tai sužinojęs tik sugrįžęs po vasaros atostogų. Administracijos direktorius patvirtino, kad meras viską žinojo. Visi viską žinojo, net ir už ligoninės darbą bei investicijas atsakingi vicemerai, tik tylėjo. Ligoninės vadovo klaidų šioje situacijoje aš neįžvelgiu ir apskritai, techninio projekto rengimą turėtų organizuoti pati savivaldybė, bet šito ji nepadarė“, – savo įžvalgomis dalijosi Č. Daugėla.

Jo nuomone, net ir dabar jau žlugęs viešasis pirkimas buvo organizuotas konkrečiai įmonei.

Pavaduotoja – politinių emocijų įkaitė?

Tarybos narys Sigitas Leonavičius nesiryžo svarstyti, kas teisus, o kas šioje istorijoje melavo, tačiau teigė savo nuomonę turintis. Jis teigė asmeniškai bendravęs ir su ligoninės vadovu A. Vasiliausku, kuris buvo įtrauktas į šio skandalo sūkurį, o po pirmadienį vykusio komitetų posėdžio tvirtai pareiškė ligoninės direktoriui neturintis jokių priekaištų šioje istorijoje.

„Emocijų čia labai daug, tačiau svarbu susirinkti visą informaciją, kad iš jos galėtume susidaryti visą visumą. Man kaip tarybos nariui, liko neaiškus vienas klaustukas. Taryba buvo patvirtinusi konkrečią sumą skyriaus remontui. Bendra suma su Vyriausybės dotacija siekė beveik 1,5 milijono eurų. Po ekspertavimo sąmata išaugo iki 2,4 milijono eurų ir gerokai viršijo numatytą sumą. Administracijos vadovas neturėjo įgaliojimų skelbti viešųjų pirkimų konkursą už didesnę nei buvo numatyta sumą. Mano supratimu, čia buvo padarytas pažeidimas. Tokios praktikos, kai taryba pastatoma prieš faktą, kad trūksta pinigų ir reikia skirti papildomų lėšų, ne kartą buvo taikomos ir ankstesnės Alytaus miesto savivaldybės kadencijos metu. Tai žalinga praktika, suerzinusi tarybos narius“, – kalbėjo politikas ir pridūrė, kad techninius projektus turėtų rengti pati savivaldybė, o ne kuri nors kita institucija.

S. Leonavičius spėlioti, ar viešųjų pirkimų konkursą chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto darbams atlikti laimėjusi įmonė galėjo būti proteguojama savivaldybės atstovų, nesiryžo, nes asmeniškai nematė visų dokumentų, tačiau neneigė, kad tokia nuojauta tikrai yra.

Pasiteiravus, kaip šioje istorijoje figūruoja administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė, kad interpeliacija pateikta ir jai, S. Leonavičius teigė susidaręs įspūdį, kad ji viso labo tapo politinių emocijų įkaite. „Iš pateiktų faktų bei kalbų tarybos, komitetų posėdžiuose, pavaduotojos interesų ar padarytų klaidų nematau. Be politikos prieš Seimo rinkimus juk negalime būti, temperatūra visą laiką kyla ir gal tai nėra blogai, nes jautriau kvapus pajaučiame. Matyt, numatytas tam tikras valdžios persistumdymas, galbūt formuosis nauja dauguma, kurios dabar nėra, o tam reikalingi postai“, – įsitikinimais dalijosi tarybos narys.

3 komentarai apie “Kas slepiasi po Chirurgijos skyriaus remonto istorijos dėlione?

  1. Varnas varnui akies nekerta. Rinkevičiūtės sugyventinis Laurinaitis išėjo iš judėjimo už Alytų kartu su Leonavičium ir Micevičium. Tai negi jie saviškius tarkuos?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *