Alytaus apskrityje – dešimtys jaukių namų ir šeimos laukiančių vaikų

Asociatyvi pixabay.com nuotrauka.

Augti mylinčioje, rūpestingoje šeimoje turi teisę kiekvienas vaikas. Šią teisę įtvirtinti – valstybės siekiamybė. Prieš šešerius metus Lietuvoje pradėta įgyvendinti institucinės globos pertvarka pasiekė galutinį etapą – nuo 2021-ųjų valstybėje neliks vaikų socialinės globos įstaigų.

Vaiko teisių gynėjų prioritetas yra stengtis, kad vaikas grįžtų į savo biologinę šeimą. Tačiau, jei tai nepavyksta – surasti jam kitą artimą aplinką. Nuo 2001-ųjų metų, jei nebus galimybės vaiką globoti šeimoje ar šeimynoje, ar laikinai pas budinčius globotojus, tuomet vaikas galės būti apgyvendinamas tik bendruomeniniuose vaikų globos namuose.

Vaiko teisių gynėjų teigimu, didžiausia atrama, siekiant institucinės globos pertvarkos, yra žmonės, apsisprendę tapti vaikų globėjais. Tokių žmonių kasmet vis daugėja, tačiau deja, dar nepakanka.

„Kiekvienas vaikas turėtų augti šeimoje, jausti rūpestį ir meilę. Sunkaus likimo vaikai, netekę tėvų globos, neretai praranda pasitikėjimą suaugusiaisiais. Padėkime jiems užaugti, sustiprėti, įrodykime, kad esame verti jų pasitikėjimo ir meilės. Atverkime jiems savo širdis ir namų duris“, – kalbėjo Žaneta Abromaitienė, Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (toliau – VTAS) vedėja.

Alytaus apskrityje šiuo metu yra 192 globėjai ir 294 globojami vaikai, tačiau socialinėje globoje dar yra likę 74 vaikai, kuriems taip pat reikia jaukių namų ir mylinčios šeimos.

Vaiko teisių gynėjų akys krypsta į naujus globėjus, kurių šiemet per 8 mėnesius paruošta, dešimčia mažiau negu pernai per tą patį laikotarpį.

„Mažėjantis skaičius žmonių, nusprendusių ruoštis tapti globėjais, mums kelia nerimą, nes tai reiškia, kad mažėja galimybė suteikti namus likimo nuskriaustiems vaikams. Pasiruošimas tapti globėjais nėra ilgas, tačiau labai koncentruotas, suteikiantis reikalingų žinių ir vienijantis bendraminčius. Raginu tuos, kas jaučia pašaukimą globoti vaikus, tačiau dar nesiryžta, paklausyti savo širdies, žengti žingsnį ir imtis šios taip reikalingos veiklos“, – sakė Žaneta Abromaitienė.

Daugiausiai globėjų Alytaus apskrityje turinčios savivaldybės yra Alytaus miesto (67), Alytaus rajono (61) ir Varėnos rajono (40) (diagrama Nr. 2). Žinoma, skaičiai priklauso ne vien nuo geranoriškai nusiteikusiųjų, norinčiųjų padėti likusiems be tėvų globos vaikams, bet ir nuo savivaldybės teritorijos dydžio ar gyventojų tankumo bei kitų veiksnių.

Pasak Ž. Abromaitienės, nemažai klausimų kelia tai, kodėl kai kurie globėjai, tinkamai pasiruošę imtis globos, vis dar delsia tai daryti. Pernai iš 24 parengtų globėjų vaikus globoja 15. Tik Lazdijų rajono ir Druskininkų savivaldybėse, visi 2019-aisiais paruošti globėjai ėmėsi realiai globoti vaikus, likusiose Alytaus apskrities savivaldybėse šie skaičiai skiriasi ko ne perpus.

„Priežastys gali būti įvairios, tačiau pripažinkime, jog šiai veiklai būtinas pasiryžimas, nepaliekantis vietos abejonei. Jeigu neabejojate, tačiau dėl kitų priežasčių nesiryžtate tapti globėju, tiesiog pasikalbėkime. Susisiekite su mumis – vaiko teisių gynėjais, mes džiaugsimės galėdami jums padėti“, – sakė Ž. Abromaitienė.

„Augindami vaikus, mes auginame ateitį, todėl pasistenkime, kad ateitis būtų laiminga. Žmones, šeimas, kurios nori imtis globos kviečiame nelikti nuošalyje, o atsakingai pasvėrus visus taip ir ne kreiptis į savo gyvenamos teritorijos savivaldybės Globos centrą, kuris suteiks reikalingą informaciją apie globėjų ruošimą. Artimiausi globėjų mokymai Alytaus apskrityje  vyks rugsėjo – spalio mėnesiais.  Kviečiu ryžtis, mokytis ir suteikite vaikams galimybę augti šeimoje“, – kalbėjo Renata Kruk, Alytaus apskrities VTAS vyresnioji patarėja.

Lietuvoje veikiantys 66 globos centrai pagal specialią Globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių, bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų mokymo ir konsultavimo programą (GIMK) nuolat rengia mokymus būsimiems budintiems globotojams, globėjams (rūpintojams), globėjams giminaičiams ir įtėviams.

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus informacija

Vienas komentaras apie “Alytaus apskrityje – dešimtys jaukių namų ir šeimos laukiančių vaikų

  1. Laba diena, o kodel nepaminit kad jus patys biologiniam tevams negrazinate? Motina girtauja,o tevas siandien diena turi tinkamas salygas auginti vaikui, taciau su vaiku susitikti gali tik su centro darbuotojais? Guma tempiama kad vaikas liktu laikinai globejai? Kodel zmones noredami irodyti tiesa turi kreiptis i zurnalistus? Kad jus pradetumet atsakingai dirbti? Ir cia butent liecia Alytaus miesta. Juokingas jusu pasakymas kad stengiates grazinti i biologine seima nors nieko nezinote apmaudu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *