Nauji mokslo metai Alytaus profesinio rengimo centre: naujos galimybės ir daugiau stojančiųjų

Alytaus profesinio rengimo centro nuotraukų koliažas.

Alytaus profesinio rengimo centras šiemet stojantiesiems pasiūlė naujų specialybių programų. Nors dar iki trečiadienio imtinai vyksta papildomas norinčiųjų mokytis profesijos priėmimas, jau aišku, kad besimokančiųjų ši įstaiga šiemet turės daugiau. Apie tai, kokie šių metų mokinių specialybių pasirinkimai, o kurios profesijos ne tokios populiarios, pasakoja Alytaus profesinio rengimo centro vadovas Vytautas Zubras.

Kokių galimybių šiemet ieškojo stojantieji?

Šiemet su šia įstaiga profesinio mokymo sutartis pasirašė 660 mokinių, tarp kurių yra ir tų, kurie kartu su specialybe įgis ir vidurinį išsilavinimą bei mokysis pagrindinio ugdymo programoje su specialybės įgijimu.

Į devintą klasę Alytaus profesinio rengimo centre mokytis atėję mokiniai turėjo galimybę rinktis kirpėjo, automobilių mechaniko mokymo programas bei per ketverius metus įgyti profesiją.

Asmenys, besimokantys dešimtoje klasėje, gali įgyti staliaus, padavėjo-barmeno specialybes. Tokių šiemet buvo 40.

Šiemet populiariausios mokymo programos tarp vidurinio išsilavinimo ir profesijos siekiančiųjų yra automobilių mechaniko, kirpėjų, automobilių elektros įrengimų remontininko, kompiuterinių tinklų derintojo, padavėjo-barmeno, virėjo.

Asmenys, kurie jau turi vidurinį išsilavinimą, tačiau siekia dar ir profesijos, dažniau rinkosi motorinių transporto priemonių vairuotojo, masažuotojo, visažisto, kosmetiko, kelininko, elektriko mokymo programas.

„Šia situacija esame patenkinti, manau, visi nusiteikę mokymuisi ir šie metai turėtų būti įdomūs. Šiemet norinčiųjų mokytis profesijos sulaukėme maždaug dešimčia procentų daugiau negu pernai metais. “

Specialybių paklausą diktuoja darbo rinka

V. Zubras pastebėjo, kad profesijos mokymą labai atspindi situacija darbo rinkoje, esą augant darbo užmokesčiui konkrečiose srityse, jaučiasi ir tos krypties studijų programos populiarumo augimas.

„Jeigu žvelgsime pagal sritis, tuomet reikėtų pripažinti, kad inžinerinės pramonės, paslaugų specialybių paklausa auga. Statybos sektorius šiuo metu nėra populiarus“, – teigė V. Zubras.

Siūlydmas įvairias profesinio mokymo programas, Alytaus profesinio rengimo centras atsižvelgia į esamą Pietų Lietuvos regiono darbo rinkos situaciją ir pastebi, kad didžioji dalis profesiją įgijusių asmenų save realizuoja pagal specialybę.

Pasiūlė naujų mokymo programų

Pavyzdžiui, šiemet Alytaus profesinio rengimo centras, atsižvelgdamas į darbo rinkos pokyčius, pristatė naujas profesinio mokymo programas – atsinaujinančios energijos įrengos montuotojo, visažisto, ventiliavimo-kondicionavimo įrangos montuotojo, kelininko, automatinių sistemų eksploatavimo mechatroniko, dekoratyvinių želdinių aplinkos darbuotojo.

„Nuolat stebime darbo rinkos pokyčius, pagal tai su mūsų steigėjais deriname naujas mokymo programas. Ateity dar glaudžiau bendradarbiausime ir su verslu, atsakingomis institucijomis. Galbūt kai kurios programos dar nesulaukia didelio populiarumo, bet mes tikimės, kad ateity vykdysime ir suaugusiųjų mokymą pagal modulius, įvairias programas“, – teigė Alytaus profesinio rengimo centro vadovas.

Šiemet Alytaus profesinio rengimo centas kartu su Kauno kolegija įgyvendina stogdengio meistro mokymo programą ir tai yra penktas kvalifikacijos lygmuo.

Iki trečiadienio imtinai organizuojamas papildomas priėmimas į Alytaus profesinio rengimo centrą. „Jaučiame į pagrindinio priėmimo traukinį įlipti nespėjusių asmenų suaktyvėjimą ir jie teikia prašymus mokytis profesijos papildomo priėmimo metu. Įprastai per papildomą priėmimą mokinių pasipildo maždaug nuo 10 iki 15 procentų. Šiemet per papildomą priėmimą laukiame dar apie 100 prašymų“, – teigė V. Zubras.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *