Išskrendantiems paukščiams – įspūdingų kompozicijų erdvė Alytuje

Dzukijosveidas.lt nuotraukos.

Gandrų išskridimo dieną Alytaus darželinukai atsisveikino su paukščiais ir tai padaryti pakvietė visus miesto gyventojus. Įspūdingos darželių bendruomenių kurtos paukščių kompozicijos papuošė Alytaus miesto erdvę netoli vaikų žaidimų aikštelės prie prekybos centro „Jotvingis“. Galimybę pasigrožėti šia paroda gyventojai ir miesto svečiai turės iki vasaros pabaigos.

Organizavo konkursą

Minėtą skverelį prie vaikų žaidimų aikštelės iki pat rugpjūčio 31 dienos puošia dvylika unikalių paukščių kompozicijų.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos, Švietimo ir sporto skyriai, Alytaus lopšelis-darželis „Volungėlė“ organizavo Alytaus miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigų mokinių kūrybos konkursą „Mūsų svajonių paukštis, skirtą gamtamoksliniam ugdymui populiarinti.

Konkurse buvo kviečiami dalyvauti ikimokyklinio ugdymo mokyklų mokiniai, mokyklų-darželių ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus mokiniai.

Konkursas vyko nuo 2020 m. birželio 22 d. – rugpjūčio 24 d. Komandos pagal pateiktą temą, remdamosi savo patirtimi bei informacija, gauta iš tėvų, mokytojų, kitų šaltinių, įgyvendino kūrybinius iššūkius. Kūrybinių darbų atlikimo techniką ir priemones konkurso dalyviai pasirinko savarankiškai. Konkurse užsiregistravo dalyvauti 12 Alytaus miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Dovanojo ornitologo paskaitas mažiesiems

„Džiaugiuosi, kad šiais metais Alytaus miesto savivaldybė visiems 15 darželių padovanojo paskaitas apie paukščius. Tai išties labai svarbu, nes paukščiai net tik gražūs, laisvi, bet jie svarbūs mums. Juos saugoti būtina, o mažuosius šviesti. Aplinkosauginis švietimas yra svarbus, nes nuo jo priklauso, kaip vaikas elgsis. Jaunoji karta mokosi ir jeigu vaikai mylės gamtą, tai niekada nenuskriaus ir kito žmogaus“, – kalbėjo baigiamajame konkurso renginyje dalyvavęs ir visuose miesto darželiuose paskaitas vedęs ornitologas Gediminas Petkus.

Jis vaikus supažindino su Alytaus mieste gyvenančiais, žiemojančiais ir migruojančiais paukščiais. Pademonstravo vaikams inkilus. Mažieji alytiškiai galėjo pasiklausyti paukščių čiulbesio, turėjo galimybę stebėti aplinką žiūronų pagalba. Šiomis paskaitomis pasirūpino Aplinkos apsaugos skyrius, kuris organizuodamas aplinkosaugos švietimą 2020 m. iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų nupirko paskaitų ciklą).

„Smagu prisiminti, nes kiekvienas darželis buvo savas, mielas ir nuoširdus. Tikiu, kad ateity dar ne kartą su jais bendrausime. Kas žino, gal užauginsime Tado Ivanausko kartą ir Alytus turės labai stiprius gamtininkus?“, – svarstė svečias.

Galimybė pasigrožėti – ir gyventojams

Išlydėti paukščius ir palydėti besibaigiančią vasarą kartu su mažaisiais atvyko ir Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė.

„Labai džiaugiuosi, kad šis skverelis atgijo. Galime džiaugtis ir darželių iniciatyva, ir tokiu gausiu dalyvavimu. Lietuvoje turime apie keturis šimtus paukščių rūšių, visų jų mes tikrai nežinome. Darbai, kuriuos mes čia matome, išties labai gražūs“, – kalbėjo vicemerė.

Ji  visiems konkurso dalyviams ir jų mokytojams įteikė padėkos raštus, dovanėles. Alytaus miesto savivaldybė kiekvienam darželiui padovanojo po obelaitę, kurios bus pasodintos įstaigų teritorijose.

Išlydėdami išskrendančius paukščius ir vasarą, renginio dalyviai į dangų paleido spalvotomis paukščių plunksnomis puoštus balionus. Išskrendantiems skraiduoliams buvo palinkėta gero kelio, o mažieji sakė labai lauksiantys jų sugrįžtant kitąmet.

Gyventojai iki pat rugpjūčio pabaigos turės galimybę ne tik pasigrožėti darželių bendruomenių sukurtais kūriniais, bet ir nusifotografuoti. Alytaus aplinkosaugos skyrius gyventojų prašo neniokoti paukščių kompozicijų, išsaugoti juos vaikams, kurie šiais kūrybiniais darbais dar galės pasidžiaugti savo lankomuose darželiuose.

Vienas komentaras apie “Išskrendantiems paukščiams – įspūdingų kompozicijų erdvė Alytuje

  1. Labai prasminga idėja, nepaprastai įspūdingos kūrybinės kompozicijos, iki širdies gelmių besiskverbiantis džiaugsmas dėl itin subtilaus mažųjų meilės ugdymo Lietuvos gamtai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *