Pirmą kartą Alytuje – šunų kinkinių varžybos

Dianos Petniūnaitės nuotraukos.

Staigūs posūkiai, siauri vienvėžiai takeliai, stačios įkalnės, greitos nuokalnės ir velniškai graži Vidzgirio botaninio draustinio gamta – visa tai šunų kinkinių sporto entuziastų laukia pirmajame Lietuvos taurės etape Alytuje. Dėl COVID-19 pandemijos pavasarį turėję įvykti varžybos keliasi į pirmąjį rudens šeštadienį, rugsėjo 5 d. Dalyviai prie starto linijos rikiuosis 11 val.

Vidzgirio botaninis draustinis – tai unikali natūralios gamtos sala pačiame Alytaus mieste, įtraukta į Europos saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“. Čia dominuoja griovų ir šlaitų miškai, šaltiniai ir upeliai, pelkės, raguvos, susidarę dėl smulkių vandens tėkmių sukeltos erozijos. Dalis varžybų trasos eis Nemuno šlaitu, nuo kurio atsiveria nuostabūs vaizdai į slėnį. Vidzgirio botaninio draustinio teritorijoje yra ir archeologinis paminklas – Radžiūnų piliakalnis, menantis XIII amžių.

Sukurti dinamišką ir iššūkių kupiną varžybų trasą nebuvo sudėtinga – tai per tūkstantmečius padarė gamta, suformuodama unikalų Vidzgirio botaninio draustinio reljefą. Kiek anksčiau varžybose jį jau išbandė kalnų dviračių, bekelės bėgimo ir orientacinio sporto entuziastai. Šunų kinkinių sporto atstovams tai bus pirmas kartas.

„Neatsitiktinai pasirinkome Alytų ir čia esantį Vidzgirio botaninį draustinį, nes tai nuostabus gamtos kampelis prie Nemuno. Šis draustinis yra pačiame mieste, todėl gyventojams tikrai nekils keblumų norint ateiti pažiūrėti varžybų. Žinoma, ši vieta viliojo ir galimybėmis paruošti įdomią ir kupiną iššūkių trasą dalyviams“, – teigia Lietuvos taurės varžybų idėjos autorius ir organizatorius, Lietuvos šunų kinkinių sporto federacijos tarybos narys Robertas Andriuška.

Tiek Lietuvos taurės etape Alytuje, tiek kituose etapuose varžysis tik individualių disciplinų atstovai. Čia duetą sudarys sportininkas ir vienas šuo. Tarp varžybų disciplinų – bėgikas ir šuo, paspirtukininkas ir šuo, dviratininkas ir šuo. Duetą jungia tamprus lynas, kurio vienas galas pritvirtintas prie šuns pakinktų, kitas – prie paspirtuko, dviračio ar specialaus bėgiko diržo. Varžybų dalyviai turi tikslą kuo greičiau įveikti trasos ratą, kurio ilgis – 3,3 km.

Varžybų organizatoriai neužmiršo ir mažiausiųjų entuziastų. Jų lauks atskira vaikų bėgimo su šunimi rungtis, kurios metu reikės įveikti 300 m. ilgio trasą. Patys mažiausi galės bėgti padedami suaugusio.

„Didžioji dalis šunų kinkinių sporto varžybų vyksta Kauno ar Vilniaus apskrityse. Norėjosi pabėgti iš šunų kinkinių sporto entuziastams įprastų vietų ir jau pažįstamų trasų reljefų, todėl pasirinkome mažesnius miestus ir jų apylinkes. Kita vertus, norime šių miestų gyventojus supažindinti su šunų kinkinių sportu“, – pasakoja R. Andriuška.

Lietuvos taurė – tai naujas žingsnis puoselėjant šunų kinkinių sportą Lietuvoje. Idėją rengti šias varžybas galima pavadinti natūralia reakcija į pastaraisiais metais tiek Lietuvoje, tiek Europoje sparčiai populiarėjančias individualias šunų kinkinių sporto disciplinas.

„Dar šiais metais turėsime keturis Lietuvos taurės etapus, kurių pirmasis įvyks Alytuje. Pavasarį planuojame dar tris etapus, tad iš viso jų bus net septyni. Turime minčių rengti etapus Šiauliuose, Panevėžyje, Jurbarke ir kituose miestuose“, – ateities planais dalinasi R. Andriuška.

Spalio 3 d., lapkričio 7 d., ir gruodžio 5 d. – tai datos, kurias šunų kinkinių sporto entuziastai turi pasižymėti kalendoriuje. Šiomis dienomis vyks likę šių metų Lietuvos taurės etapai. Apie tikslias etapų rengimo vietas bus pranešta jau greitai.

Pirmasis Lietuvos taurės etapas – jau rugsėjo 5 d., Alytuje, Vidzgirio botaniniame draustinyje. Pirmieji startai 11 val. Varžybų starto ir finišo vieta – Pulko ir Vidzgirio gatvių sankirtoje. Dalyvių registracija vykdoma iki rugsėjo 3 d. imtinai, internetu: https://bit.ly/3gUZuiX Varžybų vietoje registracija nebus vykdoma.

Organizatorių informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *