Alytaus rajono ūkiuose tarsi zoologijos sode: skelbimų nėra, bet apsilankyti galima

„Oi, kaip miela!“, – tokiais žodžiais reiškiamos emocijos apsilankius pas arklių, danielių ir muflonų, paukščių augintojus Alytaus rajone.

Šios sodybos nėra įtrauktos į lankytinų, turizmo žemėlapiuose pažymėtų objektų sąrašus, tad lankymasis jose visiškai skirsis nuo pasivaikščiojimo išpuoselėtuose zoologijos soduose ar parkuose. Norėdami susitiksi su naminiais gyvūnais, turėsite paėjėti pieva, iš vieno aptvaro į kitą, ir… žiūrėti sau po kojomis. Tačiau betarpiškas buvimas tarp gyvūnų, galimybė juos pakalbinti ir paglostyti ypač pradžiugins vaikus, ne mažiau gerų emocijų gali suteikti ir suaugusiems.

„Skelbimų nėra, tačiau apsilankyti ir pamatyti galima“,– taip kalba gyvūnus auginantys ir smalsuolius priimantys Alytaus rajono ūkininkai.

Pasakų žąsys skirtos ne maistui

„Mano žąsys ne skarvadinės – ne kepimui“, – paaiškina Punios seniūnijos Raubonių kaime gyvenantis ir dekoratyvinius paukščius auginantis Romas Petravičius.

Sodybos kieme pasitinka draugiškas šuo, o užtvare ištiesusios ilgus kaklus garsiu gagenimu sveikinasi žąsys. Jų čia tiek, kad suskaičiuoti sunku ir pačiam šeimininkui. „Gal apie pusantro šimto žąsų, dar kalakutų, vištų, ančių, pora naujokių juodųjų gulbių. Iš viso bus daugiau kaip 200 paukščių“, – spėja paukštininkas Romas. Jo paukščiai – ne valgymui. Jie yra dekoratyviniai, dalyvauja vertinimuose ir gauna aukštus balus. Romas priklauso Lietuvos dekoratyvinių paukščių augintojų asociacijai ir paukščius augina veisimui.

Žąsų sodyboje kelios veislės. Jos skiriasi ne tik išvaizda, bet ir būdu, paskirtimi. Tulos – rusiška veislė, „kovinės“, išsiskiria snapais ir tvirtais sparnais, gali dalyvauti kovose. Cholmogorų žąsys – rusų pasakų paukščiai, dydžiu ir grakštumu prilygstantys gulbėms, bet turinčios labai draugišką charakterį. Pilkaplunksnės, ryškiais snapais – prancūziškos Tulūzos žąsys. Kiekviena veislė turi savo kiemelį, paukščiai patys žino, pro kuriuos vartelius į jį pareiti. Ūkyje yra ir ančių, kalakutų, kurie puikuojasi išpūstomis uodegomis vėduoklėmis.

Paukščiai pripratę prie šeimininko, jį pasitinka, sveikinasi, žino, kada atneš lesalo. O didžiausias priešas – lapė.

Romas priims visus norinčius pamatyti paukščius, apie kuriuos turės ką papasakoti. Tik atvykstančių turėtų būti nedaug ir išvyką geriausia planuoti vakare arba savaitgalį. Dėl apsilankymo reikia tartis su Romu telefonu 8 687 117 50.

Sodyboje vaikštinėja ir lama Rikis, kuris ypač mėgsta būti vaišinamas juoda duona. Pabendravus su šiuo romiu gyvūnu, apžiūrėjus paukščius, sodyboje ant pievutės galima atokvėpio valandėlė.

Arkliai, kurie filmavosi kine ir pasiekė Juodąją jūrą

Pavažiavus kelis kilometrus toliau, tame pačiame Raubonių kaime pievose ganosi Kęstučio Žeimio Lietuvos sunkieji arkliai, kurie filmavosi JAV seriale „Jekaterina Didžioji“, ir žemaitukai, kurių protėviai kartu su kunigaikščio Vytauto Didžiojo kariais pasiekė Juodąją jūrą.

Ganyklose ganosi 18 arklių, 7 kumeliukai ir 4 žemaitukai. Šeimininko pašaukta pasirodo Arida, prieina Arma, prieš kelias valandas kumeliuką atsivedusi Barbė. Kumelės pasisveikina, leidžiasi paglostomos. Lietuvos sunkieji yra darbo arkliai, tačiau Romas juos kinko į karietą, kuria galima pasivažinėti po apylinkes.

Žemaitukai į Raubonių kaimą atvežti iš Molėtų. Tai viena seniausių naminių arklių veislių Europoje, žinoma jau nuo VI–VII amžiaus, išvesta Lietuvos teritorijoje. Žemaitukai buvo pagrindiniai lietuvių karo žirgai kovose su kryžiuočiais ir mongolais.

Kęstučio Žeimio arklių pažiūrėti atvykta šeimos su vaikais iš miestų, lankėsi net japonai. Dėl apsilankymo reikia skambinti telefonu 8 682 60 901, sodybos adresas – Raubonių kel. 6, Raubonių k., Punios sen.

Šeimininkas turi surinkęs pakinktų kolekciją, tarp kurių yra apie 150 m. senumo kinkiniai.

Danielius ir muflonus geriausia lankyti vakare

Nemunaičio seniūnijoje auginami danieliai ir muflonai. Geisčiūnų kaime pasigėrėti gyvūnais galima, iš anksto susitarus su juos auginančiu Vytautu Graževičiumi. 2 ha ploto aptvare sutaria 15 danielių ir 7 muflonai.

„Vieni yra bailūs, kiti prijaukinti, patinas danielius valgo net iš rankų. Gyvūnus dažniausiai galima pamatyti vakare, kada maitinasi, kitu laiku jie slepiasi. Kai vakare papildomai įpilame grūdų, danielius galima pamatyti pakankamai iš arti – apie 50 metrų“, – sako Vytautas.

Jo auginamais danieliais grožisi draugai ir artimieji, nes voljeras yra privačioje kiemo erdvėje. Norint atvykti ir pamatyti bei paklausyti pasakojimų apie danielius, būtina susitarti telefonu 8 650 80 960.

„Suderinus atvykimo laiką, mielai priimsiu ir papasakosiu bei parodysiu savo žvėrelius“, – sako Vytautas.

Pažiūrėti danielių galima ir Nemunaičio seniūnijos Užupių kaime. Juos augina Rokas Nekrašas. Dėl lankymosi reikia tartis telefonu 8 671 99 209.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *