Portalo Dzūkijosveidas.lt vadovas M. Kilkus: mūsų tikslas – tapti regiono žiniasklaidos lyderiais

Dzūkijos regiono naujienų portalas Dzūkijosveidas.lt švenčia 4-erių metų gimtadienį! Apie šių dienų žiniasklaidą ir skaitytoją, iššūkius, tikslus ir ateities planus – pokalbis su portalo vadovu Mantu Kilkumi.

Šių dienų naujienų vartotojas kitoks – naujausių žinių nebelaukia vakaro žiniose ar rytojaus laikraščiuose, jam informacijos reikia čia ir dabar. Kiek, Jūsų nuomone, portalas Dzūkijosveidas.lt atliepia šiuolaikinio naujienų vartotojo poreikius?

Šiandien „Dzūkijos veidas“ yra klasikinė, visus reikiamus kriterijus atitinkanti, žiniasklaidos priemonė. Greičiau vakaro žinios ir laikraščiai jau nėra klasika, tai dešimtmečiais karaliavusios, masinio informavimo priemonės, kurios šiandien turi galvoti apie išgyvenimą. Kažkada plokšteles pakeitė kasetės, kasetes – kompaktiniai diskai, diskus – laikmenos… Galim tik pastebėti, kad šiandien vėl populiaru, modernių namų interjere pasistatyti patefoną ir sukti plokšteles. Visa tai yra informacijos sklaidos formos, kurios keitėsi, keičiasi ir keisis. Tik esmė yra ne forma, esmė yra turinys. Turinys visada bus svarbiausia detalė šiame info sklaidos žaidime.

Šį pavasarį prisijungėte prie portalo Dzūkijosveidas.lt komandos, netrukus ėmėtės direktoriaus pareigų. Kokius tikslus vadovaujamai žiniasklaidos priemonei keliate?

Kiek mūsų regioninėje žiniasklaidoje yra dalyvių, tiek turbūt visi rašo, kad yra didžiausi, skaitomiausi, žiūrimiausi, sekamiausi… Kiekvienas randa savo „iausią“ ir apie tai garsiai skelbia. Tikslas vienas – per kelis metus tapti, neabejotinais, Dzūkijos žiniasklaidos lyderiais, kad visi „iausi“ iš tikrųjų priklausytų mums. Pavyks tai pasiekti ar ne, parodys laikas. Viskas priklausys nuo jau apkalbėto jo didenybės Turinio.

Mantai, portalo Dzūkijosveidas.lt vadovai – ne iš žiniasklaidos srities, kas yra gan neįprasta. Kas jus patį, daugybę metų besisukantį versle, paskatino pasukti žiniasklaidos kryptimi. Kodėl?

Pagal išsilavinimą aš esu sociologas. Sociologija – pats artimiausias mokslas žurnalistikai, koks tik gali būti, tad domėtis visuomene, tyrinėti grupes, kelti problemas ir ieškoti atsakymų esu apmokytas Vytauto Didžiojo universitete. Įprastai žiniasklaida taip pat yra verslas, nors tokioje mažoje Lietuvos rinkoje, o ypač veikiant tik viename iš regionų, tą pavadinti verslu būtų sunku. Portalas Dzūkijosveidas.lt yra valdomas viešosios įstaigos, kurios tikslas – tenkinti viešajį interesą. Asmeniškai man – tai yra galimybė laikyti nykštį ant Dzūkijos regiono politinio, visuomeninio, kultūrinio gyvenimo pulso, stebėti mūsų miestų ir rajonų raidą, transformacijas ir progresą, būti viso to dalimi, o kartais netgi akseleratoriumi.

Ketverių metų portalo pasiekimai ženklūs – suburta nemaža jaunų žmonių komanda, sparčiai augantis skaitytojų ratas, išskirtinis ir unikalus turinys, apimantis viso Dzūkijos regiono aktualias temas bei internetinės portalo televizijos DV.TV startas. Kas toliau?

Toliau Dv.TV plėtra, kartu su naujomis pramoginėmis, debatų, pokalbių ir kitomis autorinėmis laidomis. Portalo plėtra, kartu su vietiniais žurnalistais visuose Dzūkijos regiono miestuose. Norime būti greiti, kokybiški ir aktualūs visuose Dzūkijos kampeliuose. Norime tapti pagrindiniu mūsų regiono žinių tiekėju nacionaliniai žiniasklaidai. Norime, kad mūsų turinio norėtų visi.

Pagrindinis šios žiniasklaidos priemonės kriterijus – jokių pažinčių, politinių interesų ar padėties visuomenėje, čia lygūs visi. Ar nėra sudėtinga kaskart išlaikyti tokią poziciją?

Kiekvieno žmogaus pasaulėžiūrą ir nuomones formuoja aplinka, kuri jį supa, žmonės, su kuriais jis bendrauja, informacija, kurią jis gauna. Priimdami vieną ar kitą sprendimą, mes esame įtakojami begalės aplinkos veiksnių ir savo asmeninių patirčių, tad absoliutaus nepriklausomo požiūrio iš esmės negali egzistuoti.

Kiekvieną dieną mes esame veikiami sutuoktinių, tėvų, vaikų, draugų, pažįstamų, vadovų, pavaldinių, gydytojų, politikų, pareigūnų, tarnautojų… Visada priimtas sprendimas ar išreikšta nuomonė ras sąjungininkų tavo aplinkoje, taip pat kaip ir prieštaraujančių. Kad priartėti prie idealaus žiniasklaidos modelio, mes kiekvieną aktualesnę temą išdiskutuojami komandoje, visi kartu, taip priartėdami prie maksimaliai galimo objektyvumo. Taip, tikrai yra sudėtinga priimti kitą nuomonę ir pripažinti objektyvesne nei tavo pačio nuomonė, bet jei to nesugebėtum padaryti, manau, tokiam asmeniui būtų ne vieta žurnalistikoje.

2 komentarai apie “Portalo Dzūkijosveidas.lt vadovas M. Kilkus: mūsų tikslas – tapti regiono žiniasklaidos lyderiais

  1. Mantai stiprybės ir įžvalgumo. Esate labai kūrybingas žmogus. Matote daugeli situaciju kitu kampu, tuo kampu jas ir aprašykite. Vyru auditorijai patiks, o jie papasakos savo moterims, moteris – draugėms, draugės facebookui ir taip keliaus Dzūkijos veidas I Platuji pasauli..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *