Pandemija koreguoja ir abiturientų išleistuvių planus

Artėjant vienai įsimintiniausių abiturientų gyvenimo akimirkų – išleistuvėms, pandemija verčia koreguoti mokyklų bendruomenių planus dėl pačios šventės organizavimo. Nors koronaviruso atvejų skaičius šalyje didėja, kol kas Alytaus gimnazijos kardinalių sprendimų priimti neskuba, tik stebi situaciją ir ruošiasi atsarginiams planams.

Ribos svečių skaičių

Alytaus Jotvingių gimnazija į platesnius gyvenimo vandenis šiemet išleidžia 120 abiturientų. Šiai progai gimnazijos bendruomenė išdalijo pakvietimus, taip pat vykdoma ir šventės dalyvių registracija.

„Šiemet ribojame svečių skaičių ceremonijoje, kurioje galės dalyvauti tik po tris artimuosius. Be abejo, bus ir kaukės. Ir pati atestatų įteikimo ceremonija bus trumpesnė nei įprastai – planuojame iki valandos. Taip pat lauke, miesto rotušėje šoksime tradicinį masinį šokį – abiturientų valsą. Ši dalis bus labiau skirta ir kitiems šventės svečiams, abiturientų draugams, tolimesniems giminaičiais“, – pasakojo Alytaus Jotvingių gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Renata Romanovienė.

Oficialioji šventės dalis vyks rugpjūčio 8 dieną Alytaus miesto teatre.

Tiesa, už oficialią atestatų įteikimo ceremoniją kai kuriose mokyklose organizuojamos pinigų rinkliavos. Dažnu atveju sumos nebūna didelės, tačiau jos reikalingos sumokėti už salių nuomą. Ne visos mokyklų bendruomenės imasi šios šventės organizavimo pačios, pasisamdo ir privačius organizatorius, už kurių paslaugas abiturientams taip pat tenka susimokėti.

„Pas mus tai tik simbolinė pinigų suma, o vakarinei daliai abiturientai išleidžia kur kas daugiau, nes ten jau – jų norai ir pramogos“, – kalbėjo R. Romanovienė.

Pasiteiravus, ar nebuvo minčių dėl pandemijos grėsmės iš viso atsisakyti planų organizuoti išleistuvių renginį, pavaduotoja patikino, kad tokių pasvarstymų išties būta: „Mūsų šalyje jau tokia tradicija ir labai sunku jos atsisakyti ar ką nors pakeisti. Galvojome, kad galbūt vertėtų išnaudoti lauko erdves, kad šventėje galėtų dalyvauti visi artimieji, draugai, tačiau aplinkybės lemia kitaip. Kaip ir buvom numatę, kad rugpjūčio pradžia gali būti kritiškesnė, o visi faktai tą patvirtino, kad reikia galvoti į priekį. Šventė lauke – sudėtinga, nes sunku prognozuoti orą, tad pasirinkome ceremoniją patalpoje.“

Ribojimų netaikys

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos išleistuvės taip pat planuojamos kitur – Alytaus sporto ir rekreacijos centre. Čia bus išleidžiama didžiausia miesto gimnazijų abiturientų laida – 156. Ceremonija planuojama rugpjūčio 7 dieną.

„Žinote, kontaktai, rankų paspaudimai – tai gali sukelti visą virtinę problemų, juolab kad ir pandemijos situacija keičiasi kiekvieną dieną. Sunku prognozuoti, kaip per tas dvi savaites gali pasikeisti situacija. Viliamės, kad viskas bus gerai. Pagrindinis rūpestis – kad šiemet ši šventė labai vėlai nusikėlė. Anksčiau vėliausiai išleistuvės įvykdavo liepos 15 dieną, o dabar net rugpjūtį“, – pasakojo gimnazijos vadovas Virginijus Skroblas.

Pasiteiravus apie pandemijos įtakojamus ribojimus, mokyklos vadovas patikino, kad kol kas nesiima jų jokių, tačiau ceremonijai numatytos patalpos yra pakankamai erdvios, kad žmonės laikytųsi saugaus atstumo. Taip pat, pasak V. Skroblo, nuolat sekami šalies valdžios skelbiami nurodymai, rekomendacijos.

Turi atsarginį planą

139 Putinų gimnazistai išleistuves švęsti planuoja rugpjūčio 8 dieną taip pat Alytaus sporto ir rekreacijos centro patalpose. „Kol kas esame nežinomybėje ir šventės laukiame su klaustuku. Nežinome, ar nereikės visko keisti. Pagal dabartinę situaciją, organizuoti šventę įmanoma“, – apie gimnazistams organizuojamą šventę pasakojo jos kuratorė Jolanta Kocimienė ir pridūrė, kad kol kas išleistuvėms nėra numatę jokių ribojimų.

J. Kocimienės teigimu, patys žmonės turėtų vadovautis sąmoningumo kriterijais, laikytis saugumo reikalavimų, o mokiniai žino, kad į šventę kviestis daug sveikintojų nepatartina.

„Jeigu situacija imtų ženkliai blogėti, turime atsarginį planą. Tada išleistuves organizuosime gimnazijos erdvėse ir ribosime mokinių ir svečių skaičių. Šventę organizuosime keliais etapais po kelias klases. Žinoma, šventė būtų ne tokia iškilminga“, – kalbėjo J. Kocimienė.

Į ceremoniją įleis tik tėvus

Savo patalpose rugpjūčio 9 dieną 54 abiturientų išleistuves organizuos Alytaus šv. Benedikto gimnazijos bendruomenė.

„Turime aktų salę, kuri talpina virš 300 žmonių. Jeigu iki tos dienos niekas nepasikeis, pagrindinis reikalavimas – dėl saugumo išlaikyti vieno metro atstumą. Kreipėmės į mokinius, jų tėvelius su prašymu, kad įspėtų sveikintojus, jog jie į mokyklą įleidžiami nebus. Ceremonijoje dalyvauti galės tik mokytojai, mokiniai ir jų tėvai. Ankstesniais metais mūsų aktų salė būdavo sausakimša. Dabar paskaičiavome, kad nebus viršytas leistinas žmonių skaičius mūsų aktų salėje. Jeigu oras bus geras, kitų artimųjų, draugų sveikinimai vyks jau lauke. Mes nesusiduriame su tokiomis problemomis kaip kitos miesto gimnazijos, nes mūsų abiturientų yra ne tiek daug. Kiek žinau, vakarinė dalis vyks Alytaus miesto teatre, kurio erdvės didelės. Dėl saugumo reikalavimų, tai atsižvelgsime į tai, kokie tuo metu jie bus“, – pasakojo Alytaus šv. Benedikto gimnazijos direktorė Loreta Šernienė.

Šiemet – daugybė nedalyvaujančiųjų

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Rimvyda Ališauskienė pabrėžė, kad visos bendros rekomendacijos, kurių privalu laikytis, yra nustatytos valstybės operacijų vadovo ir Vyriausybės: „Švietimo įstaigos žino šią situaciją, rekomendacijas ir atitinkamai jų laikysis. Bendravau su švietimo įstaigų atstovais ir žinau, kad dėl vėlesniam laikotarpiui nukeltų brandos egzaminų ir atestatų įteikimo šventės, išleistuvėse dalyvaus mažiau abiturientų. Daugybė jų išvykę dirbti, atostogauti. “

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *