Neeilinėje parduotuvėlėje – lauko gėlių ir gėrimų aromatai

Gėlių parduotuvėlę „Florus“ Alytaus miesto centre įkūrė alytiškių Jūratės ir Gintaro Stučinskų šeima. Prie idėjos įgyvendinimo prisidėjo ir jų sūnus Arnas. Dzūkijosveidas.lt nuotr.

Alytaus miesto centre, senajame „Nemuno“ pastate, duris atvėrė neeilinė, jauki gėlių parduotuvėlė „Florus“, iš kurios sklinda lauko gėlių ir karštų gėrimų aromatai. Tiems, kurie nori būti arčiau gamtos, arčiau Lietuvos pievų, ar pasimėgauti aromatinga rūšine kava, natūralia arbata ar kakava, šiame miesto kampelyje turėtų apsilankyti kiekvienas alytiškis ir miesto svečias.

Arčiau gamtos ir natūralumo

Alytiškių Jūratės ir Gintaro Stučinskų šeima jau keletą mėnesių gėlėmis prekiauja internete. Tai buvo tarsi savotiškas pasitikrinimas, ar jų verslo specifika pasiteisins. Profesionalų internetinės gėlių prekybos tinklalapį „florus.lt“ kūrė sutuoktinių sūnus Arnas. Užsibrėžtam tėvų tikslui pritarė ir palaikė Vilniuje gyvenantis bei dirbantis jaunėlis Domantas.

Galiausiai šeima nusprendė žengti tvirtą žingsnį ir atidaryti išskirtinių gėlių asortimento parduotuvėlę. Nuo šiol lietuviškų laukų gėlių, iš jų surištų puokščių gerbėjas pradžiuginti bus lengviau, nes visa tai bus galima surasti parduotuvėlėje. Čia gausus kelių rūšių laukų ramunių, varpelių, smilgų ir kitų gėlių pasirinkimas. Visos jos auga vienos Dzūkijoje gyvenančios buvusios floristės kieme.

„Mūsų noras buvo sugrįžti į tą natūralią gamtą, prie lietuviškų augalų, su kuriais užaugo mūsų tėvai ir seneliai. Bandysime alytiškius pratinti prie kitokių gėlių, o kaip seksis, pamatysime vėliau“, –  sakė parduotuvėlės savininkė. Tiesa, šaltuoju metų laiku, kai lietuviškų pievų gėlių nė su žiburiu nerasi, planuojama siūlyti olandiškų gėlių asortimentą.

Prisiminimai paskatino ir kitą erdvę

Parduotuvėlė „Florus“ turi ir daugiau išskirtinumų. „Mane visuomet žavėjo mintis apie vietą, į kurią būtų galima ateiti ryte, atsigerti kavos, suvalgyti kruasaną, nusipirkti gėlių ant darbo stalo ir keliauti į biurą“, – sakė alytiškė, kuri ryžosi šias mintis paversti realybe.

Čia galima ne tik įsigyti įvairių, vasariškos lietuviškų pievų gėlių, suvenyrų, bet ir pasimėgauti lietuvos skrudintojų rūšine kava, natūralia, ekologiška Ceilono arbata, vokiečių paruošta rinktinės kavos pupelių kakava bei įsigyti „Pilnų namų bendruomenės“ vaistažolių ūkio produkcijos. Visai tai galima gerti vietoje, išsinešti ar tiesiog įsigyti pačių produktų.

„Kai gavome šias patalpas, galvojau, ką daryti su tarybinių laikų interjeru, o patalpų savininkai neleido nieko keisti. Ši erdvė man priminė mano paauglystę, kai iš mokyklos su draugais ateidavome į taip vadintą kavinę-barą „beždžionkė“. Taip jau sutapo, kad bendradarbiaujame su kavos tiekėju, kuris ant savo produkcijos naudoja beždžionėlių dizainą. Tokių sutapimų vedina, nusprendžiau dalį parduotovėlės erdvės panaudoti tarsi simboliškam tų laikų baro atgaivinimui“, – pasakojo Jūratė ir pridūrė, kad nesikoncentruoja į jokią kavinę su maistu, tačiau ateityje turi planų šalia gėrimų klientams pasiūlyti ir sausainių, kruasanų.

Pačioje parduotuvėlės patalpoje yra gamtos prieglobstį primenantis kampelis po beržais, kur galima jaukiai įsitaisyti ant baro kėdžių ar žemesnių suoliukų prie lango ir, besimėgaujant gėrimais, pasisėdėti, paskaityti savo atsineštą knygą, panaršyti internete.

Į pagalbą – žymi floristė

Parduotuvėlės dizainą kūrė patys jos savininkai, tačiau su Lietuvoje žinomos floristės Ritos Naujalienės pagalba.

„Pasisemti patirties iš daugiau kaip trisdešimt metų patirties floristikoje turinčios floristės, kuri mokėsi pas geriausią pasaulio floristą šveicarą Peterį Hesą, išties verta. Ji turi ką perduoti kitiems“, – tvirtino verslininkė.

Gamtos aromatai – ir namams

Parduotuvėlėje galima įsigyti ir natūralių prancūziškų namų kvapų. Tai įvairių žolelių, papildytų natūraliais aliejais, kvapai, kuriuos galima dėti į automobilius, vonios kambarius, kitas nedideles patalpas, drabužines. Čia yra ir natūralių kvapus skleidžiančių vaškų, kurių aromatinės savybės išsiskleidžia kaitinant juos virš žvakių liepsnų. Dar parduotuvėlėje yra ir rankų darbo žaislų, natūralių prieskonių.

Loginio paaiškinimo nėra

Besikalbant su Jūrate, paaiškėjo, kad moters išsilavinimas neturi nieko bendro su floristika. Ji yra baigusi konstravimo-modeliavimo studijas ir daugybę metų dirbo „Dainavos“ siuvimo fabrike, baldų gamybos įmonėse, save išbandė siuvinių kontrolės, technologijos, vadybos, naujo ženklo kūrimo srityse.

„Nežinau, kas gyvenime nutinka, bet pajutau, tarsi mane kas šauktų kitai veiklai. Ir pati nesuprantu, loginio paaiškinimo čia nėra. Floristika, apželdinimu domėjausi visada. Jeigu tik turiu galimybę kur nors į žemę sukišti pirštus, tą ir darau. Pradėjau lankyti kursus pas floristę Vidą Šaltienę ir šiandien esu čia“, – šypsojosi moteris.

Drąsiau žengti pirmuosius žingsnius link savo verslo padėjo ir Alytuje veikiantis verslo klubas „BNI Alytis“. Čia alytiškė gavo daug palaikymo, įgijo pažinčių, informacijos, turėjo progą lankyti įvairius mokymus, dalyvauti tarptautiniuose susitikimuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *