Ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Alytaus kolegijos

Alytaus kolegija. Dzūkijosveidas.lt archyvo nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl situacijos Alytaus kolegijoje. Generalinės prokuratūros prašoma ištirti, ar formuojant Alytaus kolegijos valdymo organus ir šiems priimant sprendimus, nebuvo pažeisti teisės aktų reikalavimai ir viešasis interesas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pastaruoju metu gauna daug įvairių skundų iš Alytaus kolegijos darbuotojų, akademinės bendruomenės, taip pat kitų valstybės institucijų persiųstų kreipimųsi dėl susiklosčiusios neeilinės situacijos šioje kolegijoje.

Pasak švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus, ministerija ne kartą kreipėsi į Alytaus kolegijos tarybą, prašyta pateikti atsakymus, bendradarbiauti, tačiau to nesulaukta.

„Turime užtikrinti viešojo intereso gynimą, gauti atsakymus į klausimus, kurie kelia nerimą bendruomenei, taip pat mums. Todėl nusprendėme kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad būtų ištirta, ar nėra padaryta pažeidimų“, – teigia švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Ministerijai pateiktuose skunduose pranešama apie nepalankią atmosferą studijoms, mokslinei veiklai ir darbui, suprastėjusią studijų kokybę, akademinės etikos principų nesilaikymą, informacijos stoką apie priimtus sprendimus bei valdymo organų priimtus sprendimus nesilaikant įstatymų ir juos įgyvendinančių teisės aktų, galimus interesų konfliktus tarp laikinai direktoriaus funkcijas atliekančios Danutės Remeikienės ir kitų asmenų, kurių veikla siejama su Alytaus kolegija.

Taip pat teigiama, kad neteisėtai vyko kolegijos tarybos pirmininko rinkimo procedūros, o neteisėtai veikianti Alytaus kolegijos taryba priiminėjo sprendimus, kurie turėjo įtakos visai valstybinės kolegijos veiklai, kad neskaidriai organizuoti nauji kolegijos direktoriaus rinkimai.

2018 metais, pažeidžiant Mokslo ir studijų įstatymą, Alytaus kolegijos taryba išrinko D. Remeikienę į direktorės pareigas trečiai kadencijai. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija daug kartų kreipėsi į Alytaus kolegijos tarybą, prašydama atšaukti tokį neteisėtą sprendimą, tačiau jai to nepadarius, buvo priversta kreiptis į teismą. Teismas pripažino Alytaus kolegijos sprendimą neteisėtu ir negaliojančiu, tačiau Alytaus kolegijos taryba teismo sprendimų nevykdė dėl D. Reimeikienės laikino nedarbingumo, o 2020 m. gegužės mėnesį D. Remeikienę atleidusi iš kolegijos direktorės pareigų, paskyrė ją laikinai eiti direktoriaus pareigas.

2018 m. Alytaus kolegijoje atliekant auditą buvo rasta labai daug buvusios vadovės D. Remeikienės darbo pažeidimų,  o 2019 m. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra pripažinusi, kad Alytaus kolegijos direktorė D. Remeikienė naudojosi pareigomis asmeninei naudai gauti bei įstaigos finansiniais ištekliais ne tarnybos tikslams ir tokiais veiksmais pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatas.

Kadangi Alytaus kolegijos taryba su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nebendradarbiauja, į ministerijos prašymus atšaukti neteisėtus sprendimus nereaguoja, dėl kolegijos tarybos veiksmų ir kitų minėtų aplinkybių nuspręsta kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *