Bendradarbiaudama su Lenkija, Alytaus miesto savivaldybė teiks paraiškas trims projektams

Alytaus miesto savivaldybės taryba pritarė trijų INTERREG V-A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo programos projektų –  „Nuotolinis mokymasis susidūrus su COVID-19 iššūkiais“, „Bendradarbiavimas kuriant inovatyvias ir sveikas aplinkas“ ir „Bendros LT-PL pasienio regiono pajėgos ekstremalių situacijų valdymui“– įgyvendinimui. Du projektus Dzūkijos sostinė ketina įgyvendinti kartu su Alytaus miestais partneriais Lenkijoje – Suvalkais ir Gižycku, o trečiąjį – su Balstoge.

Projekto „Nuotolinis mokymasis susidūrus su COVID-19 iššūkiais“ lėšomis penkioms Alytaus miesto švietimo įstaigoms – Dainavos, Šaltinių, Panemunės, Piliakalnio ir Likiškėlių  progimnazijoms planuojama nupirkti 205 nešiojamuosius kompiuterius, skirtus mokinių nuotoliniam mokymuisi, įrengti 92 mokytojų darbo vietas, įsigyjant nešiojamuosius kompiuterius ir papildomą įrangą, kad būtų sudarytos galimybės tiesiogines pamokas klasėje transliuoti mokiniams, kurie yra karantine ar dėl kitų sąlygų negali atvykti į mokyklą.

Projekto metu taip pat planuojama organizuoti  nuotolinius ir tiesioginius mokymus pedagogams ir mokyklų administracijai, skirtus stiprinti informacinių technologijų  įgūdžiams naudojant skirtingas virtualias platformas („Teams“, ZOOM ir kt.), pamokos turinio perkėlimą į virtualią erdvę, „Office 365“ panaudojimo galimybes ir kt.

Projekto įgyvendinimo planuose – ir virtualūs gerosios patirties pristatymo seminarai mokytojams, pagalbos specialistams, psichologiniai mokymai vadovams apie tai, kaip užtikrinti darbuotojų motyvaciją ir gerą sveikatą dirbant nuotoliniu būdu, bendravimą ir informacijos teikimą mokinių tėvams, pagalbą sunkumų patiriantiems mokiniams,  jiems mokantis nuotoliniu ar mišriu būdu.

Bendra šio projekto vertė sieks apie 500 000 eurų, Alytaus miestui tenkanti dalis – apie 230 000 eurų. Projekto įgyvendinimas truks du metus.

Projekto „Bendradarbiavimas – kuriant inovatyvias ir sveikas aplinkas“ lėšomis Jaunimo parke planuojama įrengti vaikų fizinio aktyvumo aikštelę. Joje bus sumontuoti daugiafunkciai įrenginiai,  skirti lavinti vaikų fizinį aktyvumą, loginį mąstymą, vaizduotę, bendravimą ir bendradarbiavimą. Dalis įrenginių bus pritaikyta neįgaliesiems. Čia taip pat planuojama pastatyti suoliukus, sumontuoti dviračių stovus, informacinius stendus, šiukšlių dėžes.

Projekto įgyvendinimo metu Alytaus Dzūkijos mokykloje, Alytaus Senamiesčio pradinėje mokykloje ir Gižycko seniūnijoje ketinama organizuoti seminarus kaip dirbti su COVID-19 paveiktomis šeimoms, patiriančiomis socialinę atskirtį, jų poreikių stebėsenos bei pasirengimo pandemijos pasekmių mažinimui tema, mokymus mokytojams ir pagalbos specialistams apie tai, kaip padėti socialiai pažeidžiamoms šeimoms, susidūrusioms su pandemija. Bendra projekto vertė apie  milijonas eurų, Alytaus miestui tenkanti dalis bus pusė šios sumos.

Dar vieno projekto – „Bendros LT-PL pasienio regiono pajėgos ekstremalių situacijų valdymui“ – , kuriuo ketinama stiprinti Lietuvos ir Lenkijos pasienio regiono institucijų bendradarbiavimą ekstremalių situacijų valdymo kontekste Alytaus miesto savivaldybė, kartu su Marijampolės ir Alytaus apskričių vyriausiaisiais  policijos komisariatais ir   Balstogės apskrities policijos komisariatu  planuoja organizuoti abiejų šalių  institucijų darbuotojų mokymus apie ekstremalių situacijų valdymą, įsigyti ekstremalių situacijų valdymui ir likvidavimui reikalingos įrangos, parengti veiklos ES valdymui pasienio teritorijoje gaires. Alytaus miesto savivaldybės administracija projekto lėšomis planuoja įsigyti ir įrengti 10 išmanių vaizdo stebėjimo kamerų sistemų, 8 oro taršos matavimo stoteles, 5 dronus ir 2 elektros generatorius, gaisrines kopėčias ir 2 palapines. Bendra šio projekto vertė – milijonas eurų, kiekvienam partneriui teks po ketvirtį milijono.

Jeigu bus gautas finansavimas, projektus pradėti įgyvendinti planuojama šių metų pabaigoje arba 2021 m. pradžioje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *