Vaiko teisių gynėjai: vasaros švenčių sūkuryje neužmirškite pasirūpinti mažaisiais  

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Ž. Abromaitienė

Artėjant vasaros šventėms vaiko teisių gynėjai  primena tėvams, kad atsakomybė ir rūpestis savo vaikais ne tik per šventes, bet ir kiekvieną dieną – svarbiausia tėvų pareiga.

„Švenčiant vieną gražiausių vasaros švenčių Jonines labai prašome tėvų užtikrinti savo vaikų saugumą, kad būtų išvengta vaiko teisių pažeidimų ir nebūtų sugadinta šventinė nuotaika“, – į tėvus kreipiasi Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Abromaitienė.

Suaugusiems įsijautus į šventės šurmulį neretai pasitaiko vaiko nepriežiūros atvejų, todėl vaiko teisių gynėjai primena, kad vaiko tėvai ar kiti jo atstovai pagal įstatymą, turi pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios priežasties neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Taip pat būtina įvertinti ar vaikas yra pakankamai suaugęs ir brandus, kad klausytų tėvų nurodymų jiems nebūnant šalia.

Prašome tėvų įsitikinti, kad vaikas sugeba užrakinti ir atrakinti duris, atidaryti ir uždaryti langus, o atsiradus poreikiui, mokės ir galės skubiai susisiekti su jumis ar kitais suaugusiais asmenimis bei gebės išsikviesti pagalbą.

„Noriu perspėti tėvus, kitus už vaikus atsakingus suaugusiuosius, kad išvykę pailsėti į gamtą, prie vandens telkinių stebėtų savo vaikus, griežtai laikytųsi paplūdimio taisyklių, nerizikuotų savo mažųjų sveikata dėl smagių, tačiau nesaugių akimirkų“, – kalbėjo Ž. Abromaitienė.

Apmaudu, tačiau nemaža dalis žmonių neįsivaizduoja šventės ar poilsio be alkoholinių gėrimų vartojimo, todėl vaiko teisių gynėjai atkreipia dėmesį, kad tėvai privalo įvertinti tinkamai aplinkybes ir nuspręsti, kas liks blaiviu ir atsakingu už vaikų saugumą ir vaiko poreikius, gebės tinkamai ir laiku pasirūpinti ištikus bėdai.

Pastebėjus vaiko teisių pažeidimus darbo dienomis nuo 8 iki 17 valandos prašome kreiptis į Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyrių telefonu (8 610) 99 155 arba el. paštu alytaus.apskritis@vaikoteises.lt. Savaitgaliais, švenčių dienomis ir po darbo valandų prašome skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *