Lazdijų hipodromo renesansas: sieks tapti patraukliausiu Baltijos šalyse

Lazdijų rajono savivaldybės nuotr.

Lazdijų hipodromas, panašu, bunda iš letargo miego – birželio pradžioje rajono savivaldybė pasirašė nuomos sutartį su Lazdijų žirgininkų klubu, o pastarojo vadovai neslepia didelių ambicijų – hipodromas turi tapti unikaliu Lazdijų krašto traukos objektu, galbūt net patraukliausiu hipodromu Baltijos šalyse.

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė įsitikinusi, jog hipodromas pateko į geras rankas ir ilgainiui suklestės, jame vykstančios veiklos suburs daugybę žirginio sporto mylėtojų ir entuziastų. Jo nuomininku tapo klubas, kuriam išties rūpi objektas ir jame organizuojamos veiklos.

Pasak Lazdijų žirgininkų klubo prezidento Valdo Žičkos, į hipodromą jau pamažu keliauja žirgai, planuojami pirmieji darbai. Po starto – trasos apsauginės tvoros pastatymo – teks kaip reikiant pasiraitoti rankoves, nes norima įrengti tarptautinius standartus atitinkantį taką.

Nors dabartinio išmatavimai atitinka tarptautinius reikalavimus, tačiau danga nėra tinkama. 2013 metais, atlikus rekonstrukciją už Europos Sąjungos lėšas, hipodrome atsirado gražios tribūnos žiūrovams, tačiau trasoje „nugulė“ tik akmenuotas žvyras, kuriuo šiandien nenoriai risnoja žirgai, nežavi jis ir raitelių bei vadeliotojų.

„Objektas – didelis, ilgą laiką neturėjęs gero šeimininko, apleistas, todėl atsakomybė ant mūsų pečių gula didelė, hipodromą turime ne tik prikelti bei įveiklinti, bet ir padaryti matomu. Nors dabartinė jo situacija nėra gera, tačiau tikiu, kad bendromis pastangomis su žirgų mylėtojais bei savivaldybe, pasitelkus projektinį finansavimą, galime daug nuveikti“, – sako V. Žička.

Naujieji Lazdijų hipodromo šeimininkai jau netrukus lankytojams atvers duris ir pasiūlys įvairių renginių, lenktynių, varžybų, edukacijų, treniruočių, pramogų. Dar šį mėnesį planuojamas tradicinis ir visos Lietuvos žirgų mylėtojams žinomas Lazdijų žirgininkų klubo renginys „Arklių turgus“.

„Didelio pelno nesitikime, kaip ir damų su skrybėlaitėmis ar ponų su cilindrais, kaip kokioje Anglijoje, tačiau dėsime visas pastangas, kad ši vieta atsigautų, juolab, kad ir žirgininkystės tradicijos Lazdijų krašte gana gilios“, – sako Lazdijų žirgininkų klubo prezidentas.

Lazdijų hipodrome jau kurį laiką dirba žirgų lenktynių specialistas Linas Balčiūnas, didelį žinių ir patirties bagažą sukaupęs įvairiose šalyse, dirbęs net Anglijos karališkosios šeimos lenktyninių žirgų žirgyne. Anot jo, Lazdijuose esančiame hipodrome sąlygos žirgams tinkamos, o veiklos perspektyvos – gana didelės.

„Žirgus esu treniravęs ne vienoje šalyje ir hipodromų mačiau visokių. Turiu pripažinti, kad Lazdijuose sąlygos gana geros, o atlikus papildomas investicijas į saugią tvorelę bei taką, galėsime siekti ir tarptautinio šio objekto pripažinimo“, – įsitikinęs L. Balčiūnas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *