Rolando Juonio metai poste: „Įžvelgiu politikavimą ir jėgos demonstravimą“

 

Rolandas Juonys.

Pirmieji vadovavimo Alytaus miesto savivaldybės administracijai metai direktoriui Rolandui Juoniui prasidėjo ne tik susipažinimu su naujovėmis, bet ir ekstremaliais iššūkiais. Panašu, kad antrieji metai ramesni nebus – laukia ne tik dideli darbai, bet ir gali tekti atremti kai kurių politikų reiškiamą nepasitikėjimą Alytaus miesto mero komandos nariams, tarp kurių – ir administracijos vadovas.

Alytaus miesto savivaldybės administracijai vadovaujate jau metus. Kaip šiuos metus galėtumėte apibūdinti, kokie jie buvo Jums?

Buvo įtempti ir labai įdomūs metai, nes daug įvykių nutiko per tą laikotarpį. Visiems alytiškiams turbūt įsimintiniausias buvo gaisras, kuris įvyko praėjusių metų spalio 16 dieną. Jo pasekmių sutvarkymas užtruko pusę metų. Po to tarsi atsipūtėme ir bandėme ruoštis naujiems darbams, tačiau visą šalį užklupo pandemija, kuri tebesitęsia iki šiol.

Tarp gyventojų populiaru manyti, kad atėjusi nauja valdžia į postus susisodina savo žmones ir gyventojams, neturintiems įtakingų pažinčių ar giminaičių, įsidarbinti valstybinėse institucijose yra misija neįmanoma. Ką apie tai manote?

Tai klaidinga nuomonė. Man vadovaujant savivaldybėje pasikeitė 4 ar 5 darbuotojai. Dalis jų išėjo užtarnauto poilsio, o dalis nusprendė tęsti savo kaip valstybės tarnautojo karjerą kitose įstaigose. Į jų vietas buvo priimti jauni, darbštūs, protingi žmonės, kurie nepriklauso nei jokiai politinei partijai, nei turi čia dėdžių ar tetų.

Kokių pokyčių galima tikėtis Alytaus miesto savivaldybės administracijoje? Ar planuose yra mažinti ar didinti administracijos darbuotojų skaičių pačioje Alytaus miesto savivaldybėje ir savivaldybės įstaigose, įmonėse?

Taip, išties žiūrime, kaip viską valdyti efektyviai, sumažinti valdymo kaštus, kurių didžiąją dalį sudaro darbo užmokestis. Jeigu tik yra galimybė darbą atlikti ne dviem, o vienam žmogui, tai ir stengiamės tai daryti. Sutaupytą darbo užmokestį išdalijame tiems, kurie lieka dirbti, kad jiems būtų motyvacija.

Kol kas į kai kurias laisvas darbo vietas savivaldybėje neskubame priimti žmonių, nes buvo noras restruktūrizaciją daryti dar praėjusių metų rudenį, tačiau Alytų ištiko nelaimė – gaisras padangų perdirbimo įmonėje. Reikėjo visą dėmesį sutelkti į šios problemos sprendimą. Nepaisant to, šios minties neatsisakome, stebime mūsų struktūros efektyvumą ir kai kuriose vietose reikės priimti sprendimus.

Kalbant apie savivaldybės įmones, jau pradėta viešosios įstaigos „Alytaus infrastruktūra“  likvidacija. Ši įstaiga pagal tokią valdymo formą yra negalima. Tokią poziciją išsakė ir kontrolės departamentas. Nenorėdami pažeidinėti Lietuvos įstatymų, ėmėmės šios įstaigos likvidavimo. Dalį funkcijų perdavėme „Alytaus būtų ūkiui“, kurio pagrindinis akcininkas yra Alytaus miesto savivaldybė.

Kaip matėme iš skaičių, iš miesto biudžeto išlaikyta „Alytaus infrastruktūra“ savo darbą atliko ne itin efektyviai, nelaimėjo nė vieno konkurso, kuris buvo skelbiamas dėl mūsų miesto tvarkymo, bet kaip bebūtų keista, konkursą laimėjusios įmonės samdydavo „Alytaus infrastruktūrą“ atlikti darbams. Man čia nepasirodė skaidrūs dalykai. O dabar matau kai kurių Alytaus miesto tarybos narių norą politikuoti, jie bando stabdyti šį likvidavimo procesą. Bet visa tai yra tik populizmo vaikymasis, neatsakingumas ir Lietuvos įstatymų nesilaikymas.

Alytaus miesto tarybos nariai nepatvirtino metinės Jūsų darbų ataskaitos. Be to, pradėta mojuoti interpeliacijomis vicemerams bei Jums su pavaduotoja. Tarsi neturite miesto politikų palaikymo, pasitikėjimo, tad ar nekyla minčių trauktis iš šių pareigų?

Kol kas tokių minčių tikrai neturiu. Taryba turi tarti tą lemiamą žodį, jeigu mano, kad aš netinku šioms pareigoms. Kalbant apie praėjusių metų darbų ataskaitą, tai norėčiau priminti, kad 2019 metais savivaldybės administracijai vadovavau tik septynis mėnesius – į pareigas buvau paskirtas tik gegužės mėnesio pabaigoje. Kaip bebūtų keista, mano pirmtakas, kuris balsavo prieš mano ataskaitą, jis tarsi pasakė, kad ir jis blogai dirbo.

Darbų ataskaitos tvirtinime įžvelgiu tam tikrą politikavimą, jėgos demonstravimą, kad galbūt meras elgtųsi kitaip. Gal kai kam nepatinka mero veržlumas, jo idėjos, mūsų jauno kolektyvo įžvalgos ir kaip mes dirbame. Visa tai suprantama, bet čia politikuoti nereikėtų. Visi skaičiai, nuveikti darbai buvo išsiuntinėti tarybos nariams, jie turėjo pakankamai laiko su tuo susipažinti. Pristatydamas aš nekartojau to, kas buvo nurodyta skaidrėse, o tik paprašiau, kad pateiktų man klausimus. Tik keli tarybos nariai juos pateikė, o aš atsakiau. Kodėl buvo priimtas sprendimas netvirtinti mano ataskaitos, negaliu atsakyti, turbūt reikėtų klausti prieš ataskaitą balsavusių tarybos narių.

Kaip Jūs pats vertinate savo darbą per metus ir pačią metinę ataskaitą?

Tai naujas darbas, nauji iššūkiai. Tikriausiai ne vienas direktorius, kuris buvo paskirtas į šias pareigas, susidūrė su tomis naujovėmis. Įprastai tai būna žmonės, dirbę privačiuose versluose ar kitose savivaldybei nepavaldžiose įstaigose, nes, kaip žinia, savivaldybės įstaigų vadovai negali dalyvauti politikoje, būti tarybos nariais.

Man didelis iššūkis buvo tai, kad teks vadovauti nemažam kolektyvui – 168 žmonėms, bet manau, kad sėkmingai su tuo susitvarkiau. Man labai padeda skyrių vedėjai, su kuriais tariamės, kaip toliau eisime į priekį.

Ekstremalumų per pirmuosius vadovavimo administracijai metus Jums išties netrūko – teko vadovauti ekstremalių situacijų komisijai Alytų nusiaubusio gaisro metu, o dabar dar ir pandemijos laikotarpiu. Kokias Alytaus miesto spragas atvėrė šios neeilinės situacijos?

Nekalbėčiau apie spragas Alytaus mieste, o veikiau apie bendrą situaciją Lietuvos Respublikoje. Ypač sprendžiant situaciją gaisro gesinimo ir padarinių likvidavimo metu pamatėme, kad tarsi yra daug kontroliuojančių institucijų, bet kai reikia priimti lemiamus sprendimus, jų lyg ir nebėra. Sprendimų priėmimai labai apsunkinami, nes nežinoma, kas už ką atsakingas. Vyriausybės atstovai taip pat pamatė situaciją, kad nepakankami mūsų rezervai, kad jie nepakankamai greitai būna atidaryti. Tobulinti tikrai yra daug ką.

Po gaisro pandemija mus vėl įsuko į tą patį ratą. Tačiau noriu pabrėžti, kad patirtis įgyta gaisro gesinimo metu mums labai pravertė šalį užklupus pandemijai. Mes pakankamai efektyviai susidorojame su užduotimis, kurias mums siuntė valdymo centras, jo vadovas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Alytaus miesto savivaldybė tapo Pietų Lietuvos lyderiu sprendžiant šią problemą. Iki šios dienos veikia ir dar nežinia kiek laiko veiks mobilus punktas.

Jūsų kaip administracijos vadovo pareiga – vykdyti politinius sprendimus. Nepaisant to, politinės batalijos neaplenkia ir administracijos. Ar nesijaučiate pavargęs nuo politinių intrigų ir nepasiilgstate darbo savo verslo industrijoje?

Kad nėra intrigų, tikrai negalėčiau taip pasakyti. Tai politinis gyvenimas demokratiškose valdymo formose. Galiausiai yra skirtingos partijos, grupės, turinčios savo tikslų, savo programas. Siekdami jų įgyvendinimo, pasitelkia ir budrumą, ir apgaulę. Nėra čia jokios paslapties. Žinoma, tokie dalykai kartais vargina, kartais dėl to nusvyra rankos, bet galiausiai supranti, kad tokios patikėtos pareigos turi būti tinkamai atstovaujamos. Mano darbas ne politikuoti, o vykdyti tuos sprendimus, kuriuos priima tarybos nariai. Tikiu jų išmintingumu, nesavanaudiškumu ir esu įsitikinęs, kad su tarybos nariais dirbame pakankamai sėkmingai.

Versle viskas žymiai paprasčiau, ramiau, mažiau biurokratijos, bet gyvenimas yra toks, kad reikia išbandyti ir kitą pusę. Mes dažnai kritikuojame valdininkus dėl jų nejautrumo, nejudrumo, biurokratizmo. Atėjęs į šias pareigas, aš supratau, kad vis dėl to visoms veikloms naudojami valstybės biudžeto, mokesčių mokėtojų pinigai, todėl ta atskaitomybė turi būti griežta. Tam ir yra sukuriamos įvairios taisyklės, saugikliai, prailginantys procesus, bet be jų neišsiverstume. Būtent todėl reikia kantrybės ir viskas bus gerai.

Kaip manote, kokie šie metai bus Jums ir miestui?

Darbingi, nes mero vadovaujama komanda turi daug gerų, inovatyvių sumanymų, kaip šį miestą pagyvinti, padaryti labiau patrauklų jaunoms šeimoms.

Vietų miesto darželiuose jau trūksta, nes mūsų miestas pildosi jaunais žmonėmis, apsisprendusiais čia gimdyti ir auginti vaikučius. Jeigu jie mato čia savo ateitį, reikia jiems padėti įsikurti.

Ar tai žingsniai dideli, ar maži, tegul sveria visuomenė, o mes dirbame šio miesto žmonėms.

Ačiū už skirtą laiką pokalbiui.

Vienas komentaras apie “Rolando Juonio metai poste: „Įžvelgiu politikavimą ir jėgos demonstravimą“

  1. Juony tu juony…kas partieciu bureliui mokejo pasalpas po 2000 euru, puskinas? Papasakok cia dar apie butu ukio direktoriaus konkursa. Bebrai yra bebrai, kad ir jauni. Dantys astresni, labiau i save lenkti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *