Kitą savaitę atkuriamas laisvas judėjimas tarp Lenkijos ir Baltijos šalių

Vidaus reikalų ministerijos archyvo nuotr.

Penktadienį premjeras Saulius Skvernelis ir Lenkijos Ministras pirmininkas Mateusz Morawiecki vaizdo konferencijoje aptarė sienų atvėrimą tarp abiejų šalių, sinchronizacijos bei elektros nepirkimo iš nesaugios Astravo atominės elektrinės klausimus.

S. Skvernelis informavo Lenkijos kolegą apie priimtus sprendimus švelninant karantino sąlygas Lietuvoje, taip pat apie itin glaudų koordinavimą tarp trijų Baltijos šalių, kuris leido atverti sienas, o nuo birželio 1 dienos – ir panaikinti sienų kontrolę. Sutarta, kad ateinančią savaitę būtų atkurtas laisvas judėjimas tarp Baltijos valstybių ir Lenkijos. Tai skubos tvarka suderinti pavesta abiejų šalių atsakingoms ministerijoms.

„Džiaugiuosi, kad prie Lietuvos ir Baltijos šalių, kurios sėkmingai suvaldė koronaviruso pandemiją kitą savaitę jungiasi ir mūsų strateginė partnerė Lenkija. Tai svarbu visam mūsų regionui ir Europai, nes savo pavyzdžiu ir toliau demonstruojame kaip galime sėkmingai kovoti su rimtais iššūkiais ir kartu rodyti pavyzdį kitiems“, – sako Vyriausybės vadovas.

M. Morawiecki taip pat patvirtino Lenkijos paramą Lietuvos pozicijai dėl neatidėliotino sinchronizacijos projekto įgyvendinimo ir elektros energijos nepirkimo iš nesaugios Astravo atominės elektrinės. Anot jo, Lenkija suinteresuota, kad nesaugiose trečių šalių elektrinėse pagaminta elektros energija nepatektų į rinką, todėl remia Lietuvos poziciją dėl politinės deklaracijos tarp Baltijos valstybių pasirašymą.

Primename, jog nuo gegužės 11 dienos Lietuva ir Lenkija jau atvėrė savo sienas asmenims, kurie į šias šalis vyksta darbo, verslo ar studijų tikslais. Prekyba tarp dviejų šalių nuo pat karantino pradžios vyksta kaip įprasta.

Gegužės 26 dieną pirmą kartą visos keturios šalys – Lenkija, Lietuva, Latvija ir Estija – bendrai pateikė Europos Komisijai paraišką antrajam sinchronizacijos etapui, kurio bendra vertė siekia 1,2 mlrd. EUR, finansuoti ir kuriam siekiama maksimalios Europos Sąjungos finansinės paramos.

Vyriausybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *