Kenkėjų Dzūkijos miškuose naikinimui bus pasitelktas lėktuvas

Rytoj, birželio 4 d., numatoma pradėti biologiniu preparatu iš lėktuvo purkšti šilus Dzūkijoje, Lazdijų ir Varėnos rajonuose, kenkėjo verpiko vienuolio vikšrams naikinti masinio išplitimo židiniuose. Bus purškiama keletą dienų, atsižvelgus į oro sąlygas.

Pasak purškimą organizuojančios Aplinkos ministerijos Valstybinės miškų tarnybos specialistų, Dzūkijos miškuose verpiko vienuolio vikšrai jau pasiekė tokį ūgį, kad optimalu pradėti juos naikinti.

Taip bus apsaugotas 3200 ha miškų plotas, kad šie vikšrai nenugraužtų pušų spyglių. Tose vietose, kur kenkėjas labiausiai išplitęs, bus pakartotinai purškiama maždaug po vienos ar dviejų savaičių. Kuršių nerijoje purkšti bus pradėta vėliau, nes ten dėl vėsesnio oro verpiko vikšrai vystosi kiek lėčiau nei Dzūkijoje.

Pušų spygliai bus purškiami biologiniu bakteriniu preparatu Foray 76B. Jis naikina tik spyglius ir lapus graužiančių drugių vikšrus, neveikia jų suaugėlių, kiaušinėlių ir lėliukių. Drugių vikšrus nunuodija tik tuomet, kai patenka į jų virškinamąjį traktą su maistu. Šis preparatas nekenkia nei žmonėms, nei gyvūnams, nei augalams. Nekenksmingas jis ir  verpikų vienuolių natūraliems priešams – plėšriesiems ir parazitiniams vabzdžiams.

Prieš purškiamų miško plotų ribas 100 m atstumu ant kelių, keliukų, takų, kvartalinių linijų bus įspėjamieji užrašai, kad čia purškimo metu ir vieną parą po jo draudžiama lankytis. Tie įspėjimai bus nuimti pasibaigus draudimo laikui.

Aplinkos ministerijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *