Savivaldybė būstą iš alytiškių galės nuomoti net du dešimtmečius

Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

Pakeitus teisės aktus, savivaldybėms suteikta teisė nuomoti iš fizinių ir juridinių asmenų būstą ir juo aprūpinti į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti sąrašą, įrašytus asmenis.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Turto  valdymo ir verslo skyriaus vedėjos Auksės Juonienės, siūlomas nuomoti būstas turi būti tinkamas gyventi be papildomo remonto. Nuomos kaina apskaičiuojama pagal patvirtintą formulę, įskaitant turto vertintojo nustatytą būsto kainą ir buto dydį.

Kaip pavyzdį vedėja nurodė, kad, sakykime, dviejų kambarių 45 kvadratinių metrų ploto ir maždaug 35 tūkstančiais eurų įvertinto buto savininkas už tokio buto nuomą kas mėnesį gautų apie 170 eurų.

Į būsto nuomos nuompinigius yra įskaičiuotas gyventojų pajamų mokestis fiziniams asmenims ir pridėtinės vertės mokestis juridiniams asmenims bei nekilnojamojo turto mokesčio dalis.

Nuomos kaina antraisiais ir paskesniais metais perskaičiuojama, taikant Lietuvos statistikos departamento apskaičiuotą vidutinį praėjusių metų statybos sąnaudų elementų kainų pokyčio koeficientą, jeigu jis nuo būsto nuomos sutarties sudarymo momento padidėjo arba sumažėjo daugiau nei vienu procentiniu punktu.

Vedėjos teigimu, nuomojamas būstas turi būti toks, kuriam nereikėtų remonto, su santechnikos, vandentiekio įranga, būtina viryklė.

„Pageidavimų dėl konkretaus aukšto nėra, bet, žinoma, paklausesni būtų žemiau esantys būstai, nes yra daug šeimų su mažais vaikais ar senyvo amžiaus asmenimis. Labiausiai paklausūs būtų vieno kambario butai“, – sakė vedėja.

A.Juonienė minėjo, kad savivaldybė jau yra gavusi keletą pasiūlymų, bet sudarytų sutarčių kol kas nėra. Yra pasiūlymų ir iš juridinių asmenų, tačiau jų valdomi būstai nėra tinkamai įrengti ir kol kas jų negali vertinti turto vertintojai.

Vedėjos teigimu, minimalus būsto nuomos terminas yra penkeri metai, tačiau savininkai gali savivaldybei juos nuomoti ir dešimčiai ar net dvidešimčiai metų.

Norintys išsamesnės informacijos ar ketinantys savo būstą nuomoti savivaldybei kviečiami iki birželio 26 d. kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėją Auksę Juonienę tel. +370 626 56 460 arba šio skyriaus vyr. specialistę Ritą Adomavičiūtę tel. + 370 618 66 057.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *