Alytaus biudžetinių įstaigų vadovų algos – solidesnės ir už mero

Nors sakoma, jog skaičiuoti svetimus pinigus – negražu ir nedera, tačiau turbūt niekas nepaneigs – labai įdomu. Gerai pagalvojus, ne tokie jau tie pinigai svetimi, kai sunešti iš visų mokesčių mokėtojų kišenių.

Seimui priėmus Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo pataisas ir šių metų pradžioje padidinus atlyginimus savivaldybių merams bei vicemerams, netrūko besipiktinančių – už ką, kodėl reikia jiems didinti algas, kai gyventojų mažėja, ar teisinga didinti atlyginimus savivaldybių vadovams, kai jų gyventojai vos galą su galu duria?

Portalas Dzūkijosveidas.lt pasidomėjo ne tik padidėjusia Alytaus miesto mero alga, bet ir kai kurių savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų mėnesiniais atlyginimais, kiek jie tarpusavyje skiriasi, kiek mokama vadovams, kurie patys yra pavaldiniai.

Kai kurių Alytaus miesto savivaldybei pavaldžių įstaigų visų vadovų (direktorių, pavaduotojų, skyrių vadovų ir kt.) atlyginimų vidurkiai ir mero atlyginimas neatskaičius mokesčių (2019 ir 2020 metų duomenys)

Diagramoje – dalies Alytaus miesto savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų (direktorių, pavaduotojų, skyrių vadovų ir kt.) atlyginimų bendri vidurkiai bei mero atlyginimas neatskaičius mokesčių, nes kone visos įstaigos viešai skelbia tik bendrus savo vadovų – direktoriaus, pavaduotojų, skyrių vadovų arba direktoriaus ir pavaduotojų, mėnesinių atlyginimų vidurkius. Ir nors šie skaičiai mažiau įspūdingi, nes bendrame kontekste direktorių atlyginimai atrodo gerokai mažesni, tačiau – ne mažiau iškalbingi.

Kaip žinia, savivaldybių valdomų įstaigų direktorių atlyginimai, kaip ir daugelio kitų valdininkų, prilygsta kone valstybės paslapčiai. Juos „saugo“ ne tik prieš du metus įsigaliojusios naujos Asmens duomenų apsaugos įstatymo pataisos, bet dar ir 2003 metais priimtas Vyriausybės nutarimas, pagal kurį darbuotojo, kuris vienintelis įstaigoje eina atitinkamas pareigas, vidutinis mėnesinis nustatytasis darbo užmokestis pateikiamas tik gavus jo sutikimą.

Taigi, viešinti savo atlyginimą ar ne – paties įstaigos direktoriaus asmeninis sprendimas, kuo pasinaudoja daugelis. Ir nesvarbu, kad algos jiems mokamos iš biudžeto, tai yra visų mokesčių mokėtojų kišenių. Kita vertus, pasitelkus viešai prieinamą informaciją šiuos „slaptus“ skaičius išsiaiškinti nėra sudėtinga.

2 komentarai apie “Alytaus biudžetinių įstaigų vadovų algos – solidesnės ir už mero

  1. Perskaiciau straipsni, atliktas zurnalistinis tyrimas prilygsta mokslinei disertacijai.Net pamirso pasirasyti zurnaliste.

  2. Bet kad tik vieno ligoninės direktoriaus atlyginimas viršija mero atlyginimą, korespondentams su matematika ir logika nekaip, pagal pavadinimą tikėjausi sensacijos, nusivyliau. Blefas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *